Psikoloji temali diziler seyredilmeli mi?

Psikoloji temali diziler seyredilmeli mi?

Son dönemde popüler olan psikoloji temali dizilerin kisiler üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etkisi bulunuyor. Uzmanlar, psikoloji temali dizilerin psikologa gitmek ve psikoterapi hizmeti alma durumlarinda insanlari ‘ben deli miyim? düsüncesinden uzaklas

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, son dönemde gündemde olan psikoloji temali dizilerin izleyiciler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini degerlendirdi.

Diziler seyirciler üzerinde etki birakiyor

Televizyonun kisilere sundugu dünyanin kurgulanmis gerçeklik ve dramatik temsil yapisiyla izleyenlerin dünyayi anlamlandirmalari üzerinde etkili oldugunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, “Bu durum kisilerin tutumlarini da etkiliyor. Televizyonun bu etkisinin görüldügü en baskin ve en yaygin araçlardan biri kuskusuz dizilerdir. Genellikle haftalik olarak yayimlanan televizyon dizileri çogu zaman duygulara odaklanan hikayeler veya yasam olaylari anlatiyor. Dizilere dair yapilan arastirmalar, dizilerin farkli yasam tarzlarini tanitma ve seyircilerde bir degisim yaratma konusunda etkili oldugunu gösteriyor. Son dönemlerde psikoloji içerikli diziler ya da programlar yayginlasmaya basladi. Popülerlesen bu tür dizilerin kisileri olumlu etkileyebilecegi gibi olumsuz yönde etkileyebilecegi de akilda tutulmali.” dedi.

Diziler seyirciler üzerinde etki birakiyor

Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, günümüzde ilgi odagi olan psikoloji temali dizilerin olumlu etkilerinden söyle bahsetti: 

“Psikoloji temali dizilerin psikologa gitmek ve psikoterapi hizmeti alma durumlarinda insanlari ‘ben deli miyim? düsüncesinden uzaklastirdigini ve ruhsal destek almayi normallestirdigini görüyoruz. Kisilerin geçmis yasantilarini, deneyimlerini ve kendilerini sorgulamalarina katki sagladigi ve farkindalik olusturdugu dikkat çekiyor. Ayni zamanda bu diziler fiziksel veya tibbi sagliga verilen önemin ruh sagligina da verilmesi gerektigi konusunda düsüncelerin yayginlasmasini sagliyorlar.”

Gerçekçi olmayan beklentiler yaratabiliyorlar

Psikoloji temali diziler ile terapi odasinin mahremiyet ve güvenilirligin oldugu bir alan olmaktan çikabildigine dikkat çeken Senyuva, “Bu durumda da kisilerin psikoterapiye gitmelerini engelleyebilmektedir. Diziler psikoterapiste yönelik yönlendirme, edilgen olma, empati yerine sempati gelisimi, temas etme, sarilma gibi gerçekçi olmayan beklentilerin olusmasina ve kisilerin geçmis travmatik yasantilarinin tetiklenmesine sebep olabiliyorlar. Yetiskinlerin geçmis yasantilarina veya ebeveynlerine yönelik olumsuz duygular da çikabiliyor. Bütün bunlar göz önüne alindiginda 18 yas altindaki kisiler için gelisimlerinin devam etmesinden dolayi psikolojik temali dizileri izlememesini tavsiye ediyoruz.” diye konustu.