Radyoaktif kalintili toz tasinimi için uyari yapildi:Disari çikmayin!

Radyoaktif kalintili toz tasinimi için uyari yapildi:Disari çikmayin!

Sahra Çölü'nden bu ayin baslarinda Fransa'ya gelen toz, 1960 yilinda Sahra Çölü'nde gerçeklestirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalintilarini bu ayin basinda Fransa'yi tehdit etmisti. Bu durumun ilerleyen günlerde Türk

Fransa'ya subat ayinin baslarinda Sahra Çölü'nden gelen tozun, 1960 yilinda bölgede gerçeklestirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalintilarini Jura Daglari'na biraktigi açiklandi. Ilerleyen günlerde Türkiye'ye de Avrupa üzerinden beklenen toz tasinimi beklentisi endiseye yol açti. Dicle Üniversitesi Nükleer Tip Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Tasdemir, sezyum 137 radyoaktif kalintili toz tasinimiyla ilgili uyarilarda bulundu.

'BU HAVANIN SOLUNMAMASI GEREK'

Halkin gerekirse bu dönemlerde disari çikmamasi, evinde bulunmasi, camlarini açmamasi ve bu havayi mümkün mertebe solumamasi gerekir. Bu toz tasinimi oldugu dönemde yagmur söz konusu olursa disari çikmamak gerekiyor. Eger çikmak zorundaysak semsiye veya yagmurluk kullanmak koruyucu olma niteliktedir. Olasi bir durumda yagmura yakalanmasi durumda ise hizli bir sekilde o kiyafetleri çikarip yikamak, dus almakta yarar olacaktir. Bu radyoaktif atiklar vücuda ve kiyafete temas edip üzerinde birikmesi halinde vücuda çok yakin temas olusturdugundan dolayi riskler olusturabilmektedir " diye konustu.

Her toz tasinimini tehdit unsuru olarak düsünmemek gerektigini hatirlatan Doç. Dr. Tasdemir, "Diyarbakir ve Güneydogu Anadolu Bölgesi civarinda zaman zaman yaygin toz tasinimi Suriye ve Suudi Arabistan tarafindan geliyor. Ancak Avrupa'daki toz bulutuyla bunu karistirmamak gerekiyor. Avrupa'ya genellikle Sahra Çöl'ünden bu toz bulutlari tasinmakta. Avrupa'nin Güney ve Dogu kesimlerine etkisi altina almakta. Sahra Çöl'ünde 1960'ta nükleer denemeler gerçeklestirildigi için orada artik bu radyoaktif maddeler bulunabilmekte. Ancak bizim bu bölgemize gelen Suriye ve Sudi Arabistan gibi bölgelerden toz bulutlari geçmiste bu bölgede nükleer deneme veya nükleer saldiri gerçeklesmedigi için bu riski tasimadigini düsünüyorum" dedi.

SEZYUM 137 NEDIR?

Sezyum 137 isimli madde, ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal element olarak nükleer sanayide kullanilmaya devam ediliyor. Çiplak elle dokunulmasi halinde saniyeler içinde ölüme neden olabilen sezyum, yan etkileri nedeniyle siki denetim altinda tutuluyor. DHA