RAHSAN ANTER: KARANLIK ZIHNIYETLER ÖLDÜRDÜ, SIZ ÖLÜMSÜZ YAPTINIZ

Öldürülen Gazeteciler Izmir Gazeteciler Cemiyeti Basin Müzesi'nde Anildi

Güncel 6.04.2021 15:36:55 0
RAHSAN ANTER: KARANLIK ZIHNIYETLER ÖLDÜRDÜ, SIZ ÖLÜMSÜZ YAPTINIZ

Izmir Gazeteciler Cemiyeti 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü sebebiyle IGC Basin Müzesi’nde bir basin toplantisi düzenledi. Basin toplantisinda Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Misket Dikmen, IGC Baskan Yardimcisi Dilek Gappi, IGC Yönetim Kurulu Üyeleri, Sadik Pala, Hatice Bülbül, 1992 yilinda ugradigi silahli saldiri sebebiyle hayatini kaybeden gazeteci Musa Anter’in kizi Rahsan Anter, sivil toplum kuruluslari üyeleri ve çok sayida basin mensubu yer aldi.

Bu Ülkede Gazeteciler 112 Yildir Bedenen, Ruhen Öldürülmeye Devam Ediyor

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü sebebiyle yapilan basin açiklamasini Yönetim Kurulu adina IGC Baskani Misket Dikmen okudu. Açiklamada su sözlere yer verildi;

“1996‘dan bu yana 6 Nisanlar, Hasan Fehmi ve katledilen diger basin emekçilerini unutmamak, unutturmamak için ‘Öldürülen Gazeteciler Günü ve ne yazik ki bu ülkede gazeteciler 112 yildir bedenen, ruhen öldürülmeye devam ediyor.  Gözdagi verilerek, saldiriya ugrayarak, isinden atilarak, haklarinda suçlar yaratilip demir parmakliklar ardina konularak bir bir öldürülüyor. Ki ülkemiz ne yazik ki parmakliklar altindaki 67 gazeteciyle dünyada ilk siralarda yer aliyor.”

Demokrasi ve basin özgürlügünün vurgulandigi açiklama söyle devam etti;

“Demokrasinin olmazsa olmazi basin özgürlügüne, bu özgürlügün geregi olan muhalif görüslere, farkli seslere tahammülü olmayanlarin, mesleginin gereklerini yerine getiren basin emekçilerini her türlü hukuksuzlukla sindirmeye yani gazeteciligi öldürmeye çalistigi hepimizin malumu. Ama güçlünün yaninda yer alip bazi imtiyazlar elde etmek için memleket gerçeklerine kulaklarini tikayan, baskilar, haksizliklar karsisinda gözünü kapatan, sessiz kalan meslektaslarimiz var ki en çok da onlar öldürüyor meslegimizi.

Elbette direnenler, onurlu, dik duranlar, kalemini, ruhunu satmayan basin emekçileri geçmiste de vardi, gelecekte de var olmaya devam edecek. Onlarin bu topluma gerçekleri iletmek, olan bitenden haberdar etmek gibi önemli bir görevi var. Ugur Mumcu, Abdi Ipekçi, Çetin Emeç, Turan Dursun, Ahmet Taner Kislali, Metin Göktepe, Hrant Dink, Musa Anter gibi nice isimler bunu yaptiklari için belki bedenen aramizda degiller ama söyledikleriyle, düsünceleriyle, yazdiklariyla yasamaya devam edecekler. Tarih sayfalarinda muktedirler antidemokratik, hukuk disi, adaletsiz edimleriyle yer alirken, onlar cesur, onurlu duruslariyla hatirlanacak. Isimlerini gelecege tasimak hepimizin boynunun borcu. Anilarina saygiyla…”

Musa Anter IGC Basin Müzesi’nde Yasamaya Devam Ediyor

Basin açiklamasinin ardindan IGC Basin Müzesi Öldürülen Gazeteciler Odasinda, 20 Eylül 1992’de Diyarbakir’da ugradigi silahli saldiri sebebiyle hayatini kaybeden gazeteci Musa Anter’e ait belge, esya ve fotograflar Musa Anter kösesinde Anter ailesinin de katilimiyla sergilenmeye açildi.

Açilis öncesinde konusma yapan Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Misket Dikmen sunlari söyledi;

“Gerek ülkenin kosullari gerek pandemi nedeniyle her zamankinden daha zorlu bir sinavdan geçtigimiz bugünlerde bir araya gelmemiz elbette her zaman mümkün olmuyor. Ama bugün burada hem bu onurlu gazetecilerimizi anmak hem de onlardan biri için toplandik. 20 Eylül 1992 tarihinde hain bir saldiri sonucu hayatini kaybeden, katili, katilleri yargilanmayan Musa Anter, Ape Musa için. Onun emanetlerini de müzemizde yer alan Öldürülen Gazeteciler Odasinda sergilemek üzere bir araya gelmek istedik.”

Musa Anter’in kizi Rahsan Anter’e Izmir Gazeteciler Cemiyeti Basin Müzesi’ne sagladiklari katki için tesekkür eden Baskan Dikmen konusmasini su sözlerle sürdürdü;

“72 yasinda bir bilgeydi susturulmak istendiginde. Belli ki söyledikleri, eyledikleri tipki diger gazetecilerde oldugu gibi karanliktan beslenen birilerini rahatsiz etmisti. 1992 yilinin 20 Eylül’ünde Özgür Gündem gazetesi yazarlarindan Musa Anter kalles bir cinayete kurban gitti.”

Misket Dikmen’in ardindan konusma yapan Rahsan Anter, IGC Basin Müzesi’nde Musa Anter’e yer verdikleri için Baskan Dikmen’e ve Izmir Gazeteciler Cemiyeti’ne tesekkür etti.

Rahsan Anter konusmasinda su sözleri söyledi;

“Böyle bir müze oldugu için gurur duydum. Babamin anisini yasatmak için Mardin Nusaybin’de bir müze açtik. Simdi bugün Izmir’de de anisi yasayacak. Bu hem doguda hem batida beraber oldugumuzu ve bir oldugumuzu temsil ediyor. Babamin burada, ayrim olmadan sadece insan ve gazeteci olarak deger görmesi çok güzel bir sey. Kardes olarak bizleri kabul ettiginiz ve çalismalariniz için çok tesekkür ediyorum.

Acilari Paylasiyoruz

Izmir Gazeteciler Cemiyeti Basin Müzesi Öldürülen Gazeteciler Odasinda babasi Musa Anter ve öldürülen diger gazetecilere ait objeleri gören Rahsan Anter duygusal anlar yasadi.

“Burada karanlik zihniyetler tarafindan katledilen gazeteciler sebebiyle bir aradayiz. Güzel günleri, bayramlari ortak yasamak yerine ne yazik ki acilari paylasiyoruz. Bu müzede emegi olan herkese tekrar tesekkür ediyorum. Karanlik zihniyetler öldürdü ama siz ölümsüz yaptiniz” dedi.

Etkinligin ardindan IGC Baskani Misket Dikmen, Baskan Yardimcisi Dilek Gappi ve Rahsan Anter Musa Anter kösesinde hatira fotografi çektirdi.


 


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °