Ramazan'da 10 Adimda Sivi Kaybinin Önüne Geçin

Ramazan ayinda uzun süren açlik ve susuzluk sürecinde vücudun sivi dengesini 10 adimda korumak mümkün. Sabri Ülker Vakfi'nin referans kaynaklardan derledigi 10 adimin en basinda iftar ile sahur arasindaki zamanda içilmesi gereken 2-2,5 litre su tüketi

Sağlık 7.05.2021 14:35:24 0
Ramazan

Ramazan ayi boyunca uzun süreli açlik ve susuzluk döneminde vücudun sivi dengesini korumak büyük önem tasiyor. Besinlerin sindirimi, dokulara tasinmasi ve hücrelerde kullanilmasi süreçlerinde çikan zararli atiklarin atilmasi ve vücut isisinin düzenlenmesi için gerekli su miktari yasamin devami için zorunlu bir ihtiyaç. Uzmanlar gündelik yasamda vücuttaki sivi dengesi için ortalama 2,5 litre su tüketilmesi gerektiginin altini çizerken, Ramazan ayinda uzun saatler sivi tüketimi olmamasinin risklerini ortadan kaldirmak için kolayca uygulanacak metotlar uygulanabilir. Sabri Ülker Vakfi’nin referans kaynaklarla hazirladigi 10 adimda sivi alimini destekleyen öneriler su sekilde siralaniyor: 

Iftar ile sahur arasindaki zamani degerlendirerek, 2-2,5 litre su (en az 8 su bardagi) içmeye özen gösterin.

Iftariniza 1 bardak su ve ardindan çorba ile baslayin.

Gün boyunca susuzluk hissetmemek için sahurda salatalik, domates, koyu yesil yaprakli sebzeler, taze sikilmis meyve sulari, süt, çok az tuzlu ayran ve kefir tüketebilirsiniz.

Mevsim meyveleri ile hazirlanmis kompostolar sindirim sisteminizi desteklerken, sivi ihtiyacinizi karsilamaya destek olur.

Iftardan sonra ara ögün olarak su içerigi yüksek meyveleri (elma, armut, çilek ve erik gibi) tüketin.

Çay ve kahve idrar söktürücü oldugu için vücuttan sivi kaybina neden olabilir. Iftar ve sahurda çay ve kahve tüketimini en aza indirin, tüketecekseniz sekersiz veya çok az sekerli ve çok açik olacak sekilde tüketin.

Tempolu yürüyüsler ve esneme hareketleri gibi hafif egzersizleri iftardan hemen sonra kesinlikle yapmayin. Yapacaginiz hafif egzersizlerin vücudunuzdan sivi kaybina neden olacagindan, ilave su tüketin. Aksi takdirde kendinizi halsiz hissedebilirsiniz.

Tuz içerigi çok yüksek besinlerden kaçinin veya yemeklere eklenen tuzu en aza indirin.

Iftarda çig veya pismis olarak bol sebze tüketin.

Iftarda yemeklerinizle birlikte az tuzlu ayran, yogurt, kefir veya cacik gibi su içerigi yüksek süt ürünleriyle sivi dengenizi koruyabilirsiniz.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °