Ramazan'da Bagisiklik Sistemini Güçlü Tutmak Için 8 Öneri

Ramazan

Özellikle içine bulundugumuz dönem itibariyle yaklasan Ramazan Ayi'nda oruç tutarken sagligimizi koruyabilmek daha da önem kazandi. Özellikle de bagisiklik sistemimizi koruyarak Ramazan'i saglikli geçirmenin mümkün oldugunu belirten Uzman Diyetisy

BAGISIKLIGI AKTIFLESTIRMEK IÇIN MUTLAKA SAHURA KALKIN!

Vücudumuzda en çok enerji ihtiyaci olan iki sistemin bagisiklik ve sindirim sistemi oldugunu hatirlatan Dyt. Merve Öz, iki sistemin ayni anda çalismasinin çok da mümkün olmadigini, sindirimi durdurmanin bagisikligi aktive ettigini söyledi. Ramazan ayi içerisinde de sahurla iftar arasinda geçen sürede bagisiklik sisteminin aktive olacagini fakat vücudun strese girmemesi için mutlaka sahura kalkilmasi gerektiginin altini çizen Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen, Uzman Klinik Psikolog Merve Öz  söyle konustu: “sahura kalkilmadiginda yasanan uzun süre açlik nedeniyle vücut strese gireceginden, bu durum bagisikligin düsmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle Ramazan ayini; iftar, iftarla sahur arasinda 1 ara ögün ve sahur olmak üzere 2 ana, 1 ara ögün ile geçirmekte fayda var.”

SAHURDA HAFIF VE DOYURUCU YIYECEKLER TERCIH EDIN

Sahurda mümkün oldugunca tüm besin ögelerini içerecek bir sofraya oturulmasi gerektigini söyleyen Dyt. Merve Öz, “Besleyici bir çorba, yumurta, peynir, zeytin, yesillik, salatalik, domates ideal olacaktir. Yulaf/siyez ezmesi severler sahurda bu seçenegi degerlendirebilirler. Fakat en güzel protein kaynaklarindan biri olan yumurta, yulaf/siyez ezmesinin yaninda tüketilmeli.”

TÜM VÜCUT SISTEMININ ÇALISMASI IÇIN IFTARLA SAHUR ARASINDA SU IÇIN

Güçlü bir bagisiklik sistemi için su olmazsa olmazlar arasinda yer aliyor. Tüm vücut sistemlerinin çalismasi için suyun gerekli oldugunun altini çizen Dyt. Merve Öz, “Su, toksinlerin vücuttan atilmasina, besinlerin hücrelerimize tasinmasina, bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardimci olur. Bu nedenle Ramazan ayi boyunca iftarla sahur arasinda yeterli miktarda su içmeye çalisin. Bununla birlikte yeterli su alinmadiginda, çay ve kahve de vücuttan su atimini hizlandiracagi için vücuda zarar verebilir. Ramazan ayi boyunca olabildigince çay ve kahve tüketiminizi azaltip daha çok su tüketmekte fayda var.” Diye konustu. 

ANTIOKSIDAN ALMAK IÇIN ARA ÖGÜNDE MEYVE YIYIN

Meyvelerde bolca bulunan antioksidan moleküllerin hücre hasarini önlemeye yardimci olarak bagisiklik sistemini güçlendirdigini hatirlatan Dyt. Merve Öz, su bilgileri verdi: “Meyvelerde bulunan yüksek lif orani sindirim sisteminin çalismasini kolaylastirarak bagirsaklarda bulunan yararli bakteriler için uygun ortam olusturur. Bagirsaktaki yararli bakterilerimizin sayisi ne kadar fazla ise bagisikligimiz da bir o kadar güçlü olur.”

RAMAZAN IÇECEGINIZ KEFIR OLSUN                        

Kefirin içeriginde bulunan probiyotikler sayesinde kefirin bagisiklik güçlendiren çok belirgin bir etkisi oldugunu anlatan Dyt. Merve Öz, “Bagirsak florasini düzenleyen kefir, ramazan ayinda yasanan konstipasyon (kabizlik) probleminin giderilmesine de yardimci olur. Ayrica kefirin glisemik indeksinin düsük olmasi ve yüksek protein içerigi ile midede uzun süre kalarak tokluk hissi saglanabilir” diye konustu. 

IFTAR SOFRASINDA MUTLAKA SALATA OLSUN

Orucu açarken yiyecekleri sinirlandirmak her ne kadar zor olsa da saglikli bir Ramazan geçirmek ve elbette kilo almamak için bazi noktalara dikkat edilmesi gerektigini hatirlatan Dyt. Merve Öz sunlari anlatti: “Orucu açip çorbanizi yedikten sonra 15 dakika ara verin. Daha sonra ana yemege geçin. Beynimize doyma sinyali 20 dakika sonra gittigi için iftarda yemek öncesi ara vermek, yavas yemegi sagladigi gibi porsiyon kontrolünü de kolaylastirir. Ayrica baslangici çorbayla yapmak doyma hissinin baslamasini ve kan sekerinin ani yükselmesine engel olacaktir.  Ayrica iftarda ana yemeginizin yanina mutlaka salata yapin. Salata mide hacmini doldurarak kalorili yiyeceklerden çok yemenizi engelleyecektir. Ayrica salatadan alacaginiz lif bagirsak tembelliginizi rahatlatacaktir.”

RAMAZANDA KILO KONTROLÜNÜ DE SAGLAYIN

Fazla kilo, kalp rahatsizligi ve diyabet dâhil olmak üzere birçok hastalik için risk olusturdugu için,  ideal kiloda olan kisilerin kilolarini korumak, kilo fazlasi olan bireylerin de fazlaliklarindan kurtulmak için Ramazan ayi boyunca fazla karbonhidratli ve yagli beslenmemeye dikkat etmeleri gerektiginin altini çizen Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi’nden Uzman Dyt. , Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, ”Sahurda ve iftarda kizartma ve hamur isi tüketilmemelidir. En kaliteli karbonhidrat ekmek oldugundan pilav, makarna, bulgur pilavi ve pide yerine ekmek tüketilmelidir. Pide, beyaz undan hazirlandigindan, kan sekerinde ani artisa neden olmaktadir. Ayrica lezzeti nedeni ile sinirlari asmaniza neden oldugundan, pide yerine tam bugday, siyez, tam tahilli ekmegi tüketilmelidir. Tatli yerine ise mevsim meyveleri tercih edilmelidir.”

YÜRÜYÜSÜ IHMAL ETMEYIN

Bagisiklik sisteminin güçlü kalmasini saglayan en önemli unsurlardan birinin de egzersiz oldugunu hatirlatan Dyt. Merve Öz,  “Düzenli yapilan egzersiz hem fiziksel hem de ruhsal sagligimizi destekleyerek bagisikligimizi güçlendirmektedir. Engel bir durum yoksa kendinizi çok yormadan her gün 30 dakika yürüyüs yapmayi ihmal etmeyin” dedi