RAUF DENKTAS YENIFOÇA'DA ANILDI

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaskani Rauf Raif Denktas, vefatinin 10. yil dönümünde Yenifoça'da kendi ismini tasiyan parkta anildi.

Yerel 13.01.2022 17:48:14 0
RAUF DENKTAS YENIFOÇA

Rauf Denktas ölümünün 10. yilinda Yenifoça'da Foça Belediyesi’nin düzenledigi anma programinda anildi. Rauf Denktas'in anma törenine  KKTC Izmir Baskonsoloslugu Muavin Konsolosu Almila Tunç da katildi.

Rauf Denktas anmasinda konusma yapan Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz, ‘‘Rauf Raif Denktas, Kibris Türkleri’nin yasadigi zor günlerde, asla pes etmeden mücadele azmini yayan büyük dava adami. Kendisini, Kibris Türk halkinin adadaki varligina özgür bir sekilde devam etmesi için feda etmis; Bu davada, halkina ve dogrularina asla sirt dönmeden ve boyun egmeden hayati boyunca mücadele etmistir. Bagimsizlik mesalesini yakan Doktor Fazil Küçük ile birlikte verdigi mücadeleye, halkin sesi gazetesinde yazdigi yazilarla baslamistir. Bagimsizlik için yaptigi en büyük çalismalardan biri de; Londra ve Zürih antlasmalarinda gösterdigi etkin rolü sayesinde, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin ilanina kadar uzanmistir. Kendisini özellikle burada aniyor olmamizin nedeni ise, sürgün döneminde bir süre Yenifoça’da kalmis olmasidir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaskani Rauf Raif Denktas’i, 15 Ocak’ta hayatini kaybeden Doktor Fazil Küçük’ü, Kibris’in Türk yurdu oldugunu gösteren Bülent Ecevit’i ve tüm sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyor, tüm gazilerimize saygilarimizi sunuyoruz.’’dedi.


KKTC Izmir Baskonsoloslugu Muavin Konsolosu Almila Tunç’da; ‘‘Müzakere masalarinda yillarca verdigi mücadele ile Kibris Türk halkini azinlik olmaktan çikarip kendi devletinin sahibi bir halk haline getiren Rauf Denktas’i kendi adini tasiyan bu parkta siz degerli Foçalilarla yad etmekten onur ve gurur duyuyorum.’’dedi.


Anma programina, Muharip Gaziler Dernegi üyesi gaziler, belediye meclis üyeleri ve bürokratlari, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluslari temsilcileri ve Foçalilar katildi.

RAUF DENKTAS VE YENIFOÇA

1924 yilinda Kibris’in Baf kentinde dogan ve yasami Kibris Türk halkinin haklari ve özgürlükleri için mücadele ederek geçiren Rauf Denktas, 1964 yilinda Kibris Cumhurbaskani Makarios tarafindan istenmeyen adam ilan edildi.  Kibris’a girmesi yasaklandi. 1967 yilinda adaya gizlice girdigi ve savasa katildigi Erenköy’de tutuklandi.  Diplomatik girisimler sonucunda Türkiye’ye verildi.  Bu dönemde, ailesiyle birlikte Yeni Foça’da yasadi. 1968 yilinda giris yasagi kaldirildi ve adaya döndü. 1974 Baris harekâtindan sonra KKTC’nin kurucu Cumhurbaskanligi’na kadar uzanan süreçte, çesitli görevler üstlenerek mücadelesini sürdürdü.


Foça Belediyesi onun anisini yasatmak için, 18 Ocak 2015 tarihinde Yenifoça Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi’nde ‘Rauf Denktas parki ve büstü’nün açilisini yapti.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °