REFLÜYE KARSI 10 ETKILI ÖNERI!

REFLÜYE KARSI 10 ETKILI ÖNERI!

Yanlis beslenme aliskanliklari ve sagliksiz yasam tarzi nedeniyle yasa bakmaksizin günümüzde hizla yayginlasan reflü her dört kisiden birinin ortak sorunu.Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Suna Yapali reflüye kar

Yanlis beslenme aliskanliklari ve sagliksiz yasam tarzi nedeniyle yasa bakmaksizin günümüzde hizla yayginlasan reflü her dört kisiden birinin ortak sorunu. Mide sivisinin yemek borusuna kaçmasiyla olusan ve gögüs kemigi arkasinda yanma ve agiza aci su gelmesine yol açan hastalik; kronik öksürük, bogazda yanma, ses kisikligi, yutma güçlügü, agiz kokusu, gögüs agrisi ve dislerde tahrise bile neden olabiliyor. Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Suna Yapali “Ses kisikligi veya öksürük yakinmasi ile Kulak, Burun ve Bogaz uzmanina ya da gögüs agrisi nedeniyle Kardiyoloji uzmanina basvuran hastada ana sorun reflü olabiliyor. Pandemide; sik ve daha fazla yemek, fast-food tarzi yiyecekler tüketmek, hareketsiz kalmak, kilo almak ve gece atistirmaliklarina agirlik vermek reflü hastaliginin yayginlasmasina neden oldu. Reflü hastaliginda yasam tarzi degisiklikleri tedavinin temelini olusturuyor. Aksi taktirde tedaviden basarili sonuç almak mümkün olmayabiliyor” dedi. Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Suna Yapali reflüye karsi 10 etkili öneride bulundu. 

Reflüyü artiran yiyeceklerden uzak durun!

Kizartmalar, aç karnina ve asiri kahve-çay içmek, asitli içecekler tüketmek, yemek borusunun altinda koruyucu bir mekanizma olan kasin gevsemesine yol açiyor. Bu durum da yemek borusuna mide sivisinin geçisini kolaylastiriyor. Bu nedenle portakal ve domates gibi asit içerigi yüksek besinleri kisitli tüketmeli, asiri salçali yemeklerden kaçinilmalidir. Hazir ve katki maddesi içeren paketli gidalar, soslu yiyecekler, asiri aci, tuzlu ve baharatli gidalarin tüketiminden de uzak durulmalidir. 

Yemeklerde fazla su içmeyin

Ögünlerde yemekle beraber su tüketilmesi yemek hacmini artirarak, reflü olusumunu kolaylastirir.


Su tüketimi ögün arasina kaydirilmalidir, ayrica ögün aralarinda içilen su yemek borusuna kaçan mide sivisini temizleyerek reflüyü engelleyecektir. Yemek sonrasi hazmi kolaylastirmak için maden suyu tüketmek sanilanin aksine reflüyü artiracaktir. 

Büyük porsiyonlardan kaçinin

Ihtiyacimizdan fazla büyük porsiyonlarin tüketilmesi karin içi basinci artirarak reflüyü kolaylastirir. Ayni ögünde çorba, ana yemek, salata, tatli veya meyvenin birlikte tüketilmesi yerine porsiyonlari küçülmek, meyve ya da tatliyi ara ögünde tüketmek tercih edilebilir.  

Gece atistirmaliklarindan uzak durun 

Geç saatlerde meyve, çerez ve çikolata gibi atistirmaliklarin tüketilmesi, uyku öncesi besinlerin hazmedilememesine yol açar ve reflü sikayetini artirir. Bu nedenle yatmadan önceki son üç saatte yemek yemekten ve atistirmaliklardan kaçinin. 


Yatagin bas kismini yükseltin

Özellikle gece reflüsü olan kisiler uyurken yatagin basini en az 30 derecede yükselterek yatmali ya da çok yüksek olmayan, basin gövdeden biraz daha yukarida olmasini saglayacak yastikla yatmalidir. Yatarken basin biraz yüksekte olmasi mide asidinin yemek borusuna ya da bogaziniza gelmesini engelleyecektir. 

Bedeni saran siki giysiler giymeyin

Kemer, korse gibi siki ve bedeni saran giysiler karin içi basincini artirarak reflüye zemin hazirladigindan siki kiyafetlerden kaçinilmalidir. 


Kilo almayin 

Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Suna Yapali “Obezite tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de hizla artan, bir pandemi halini alan önemli bir halk sagligi sorunudur. Toplumun 1/3’ü obez, 1/3’ü ise fazla kiloludur. Obezite ve bel çevresindeki artis ile karin içi basinç artar ve bu da reflü olusumunu kolaylastirir. Ideal vücut agirligina ulasilmasi ile reflü kontrol altina alinabilir ve sürekli ilaç kullanimi önlenebilir” diyor. 


Yemek sonrasi hemen uzanmayin

Yemekten hemen sonra uzanmak reflüyü kolaylastiran önemli bir tehlikedir. Yemekleri yedikten sonra en az 3 saat oturur veya dik pozisyonda kalmali, hemen uzanilmamalidir. 

Düzenli ve dogru zamanda egzersiz yapin

Kilo kontrolünü saglamanin en önemli yolu diyet ile beraber düzenli egzersiz yaparak kalori açigi olusturmaktir. Yemekten hemen sonra yapilan egzersiz reflüyü kolaylastirarak, egzersiz kalitesini de etkileyecektir. Haftada 3-5 kere en az 30 dakika yürüyüs faydali olacaktir.  


Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara ve alkol yemek borusunun savunma mekanizmalarini bozar, ayrica yemek borusunun altindaki kasin gevsemesine yol açarak reflüyü kolaylastirir.