Türkiye’nin uzay politikalari alanindaki 10 yillik vizyon, strateji, hedef ve projelerinin belirlendigi “Milli Uzay Programi” Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kamuoyuyla paylasildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin öncülügünde Türkiye Uzay Ajansi tarafindan hazirlanan program kapsaminda Ege Üniversitesi, bünyesinde yer alan Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü ile Gözlemevi Uygulama ve Arastirma Merkezinde konu ile ilgili çalismalara basladi.
Milli Uzay Programi kapsaminda Ege Üniversitesine büyük sorumluluklar düstügünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Milli Uzay Programi’nin hazirlik safhalarinin baslangicindan itibaren bilfiil sürecin içerisinde olduk. Ilgili birimlerimiz programin hazirlanmasinda sayisiz raporlar hazirlayip, sunumlar yaptilar. Milli Uzay Programi’nin ilk 10 yillik süreci için planlanan ilk 10 hedefin olusmasina öncülük ettik” diye konustu. Türkiye Cumhuriyeti açisindan tarihi bir projenin baslatildigini ifade eden Rektör Budak, “Basta bu projeye liderlik eden Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiza ve ilgili tüm kurumlara tesekkür etmek istiyorum. Ege Üniversitesi, ülkemizin gururu olacak bu projede üzerine düsen her ne görev varsa yapmaya hazirdir” dedi.
Ege Üniversitesi bünyesindeki konuyla ilgili uzmanlarla neler yapilabilecegi konusunda istisare ettiklerini söyleyen Rektör Budak, “Yaptigimiz degerlendirmede üniversitemize 4 noktada görev düsecegini saptadik. Bunlarin ilki ‘Dünya Çevresi ve Yakin Uzay Gözlemleri’ konusu. Milli Uzay Programi’nda bu hedefe yer verilmesinin nedeni; uzay araçlarinin güvenligi, yakin uzayda seyahat güvenligi ve Dünya’nin güvenligi için Dünya ve çevresinin gözlemlenmesinin zorunlu olmasidir. Gerekli yatirimlar yapilirsa, Ege Üniversitesi Gözlemevi, Milli Uzay Programi’nin bu hedefinin gerçeklestirilmesini tek basina tamamen üstlenebilir. Bir diger mesele de yetkin personelin yetistirilmesi. Program çerçevesinde yürütülecek çalismalarda karsilasilacak en büyük sorunun insan kaynagi olacagi öngörülüyor. Ege Üniversitesi Gözlemevi, yaklasik 4 yildir devam eden programlariyla, ilk ve orta ögretim ögrencileri ile üniversiteye hazirlik asmasindaki ögrencilere yönelik egitim-ögretim programlari, ögrencilerin uzay ve uzay çalismalari konusundaki farkindaligini artirmak için çesitli gezi ve atölye çalismalari yürütüyor. Bu egitimleri daha da hizlandirmamiz gerekiyor” dedi.
Bir diger hedef olan “Ay’a Ilk Temas Için Projelendirme Çalismalari” kapsaminda Ay’a insanli-insansiz bir yolculugun yapilmasinin bizzat Ege Üniversitesi tarafindan önerildigini belirten Prof. Dr. Budak, “Bu noktada Türk Uzay Ajansi yetkilileri Ay’a yolculugun planlanip, programa dahil edilebilecegini ifade etmis ancak bu yolculuga temel olusturulacak bilimsel amaç ve temelin üniversitelerce belirlenmesi gerektigi vurgulamistir. Ege Üniversitesi Gözlemevi, gerekli projelendirmeyi yapma ve bilimsel ölçümleri programlama konularinda Milli Uzay Programi’nin bu hedefindeki bilimsel alt yapisini üstlenebilecek kapasitededir. Yine bir diger hedef olan ‘Uzay Havasi Gözlem ve Arastirma Çalismalari’ konusundaki çalismalara da Üniversitemiz 2 yil önce baslamistir. Uzay havasinin seyrini degistiren temel unsur günes oldugu için günesin hareketlerinin izlenmesi kritik bir öneme sahiptir. Üniversitemizce gerçeklestirilen doktora çalismasinda son 46 yildaki uzay havasini etkileyen patlamalar mercek altina alinmistir. Bu veri, Milli Uzay Programi kapsamindaki çalismalarda araç-gereç ve insan sagligini koruma açisindan çok önemli olacaktir” diye konustu.