RESSAM FERRUH BASAGA ANI EVI BUGÜN AÇILIYOR

Foça Ferruh Basaga Sokagindaki ‘‘Ressam Ferruh Basaga Ani Evi''nin açilisi, 13 Haziran Pazartesi günü saat 19.00'da yapilacak.

Kültür Sanat 13.06.2022 12:47:49 0
RESSAM FERRUH BASAGA ANI EVI BUGÜN AÇILIYOR

Ismetpasa Mahallesi Ferruh Basaga Sokagi No: 38 adresinde, Ressam Ferruh Basaga’nin yasamis oldugu ev-atölye; kizi Oya Basaga Erol ile esi Aykut Erol tarafindan restore edildi.

Türk Resim Tarihinin en önemli sanatçilarindan Ressam Ferruh Basaga ve Ressam Avni Arbas anisina düzenlenen BodrumArt Foça Sanat Festivali, 13 Haziran-18 Haziran tarihleri arasinda Foça’da gerçeklesecek. Foça Marsilya Meydani, Izmir Büyüksehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkilari ile düzenlenen Sanat Festivaline sahne olacak.

Sanat Festivali kapsaminda, BodrumArt Dernegi sanatçilari ve Foça’da yasayan sanatçilarin katilacagi çalistayda üretilen eserler, Foça’daki galerilerde sergilenecek. Ferruh Basaga ve Avni  Arbas’in yakin dostlari  Ressam Bedri Baykam,  Ressam Prof. Devrim Erbil, Ressam Mustafa Altintas,  Arthill  kurucusu Ressam- Heykeltiras  Ressam Ender Güzey, Ressam Prof. Erol Eti, Doç. Dr. Seda Yavuz, Datça Ukksa kurucu ve yöneticisi  Nevzat Metin,  Ferruh Basaga’nin yegeni yazar Ayse Kulin  ve  Avni Arbas’in kizi  Zerrin Arbas,   Türk sanatinda Ferruh Basaga ve Avni Arbas’in önemini,  Türk sanatina katkilarini ve hayatlarindan kesitleri anlatacaklari  söyleside bir araya gelecek. Sanat Festivali, 18 Haziran Cumartesi aksami “Ayse Gencer Quintet”in sahne alacagi Jazz Konseri ile son bulacak. Foça Demokrasi Meydanindaki konser, saat 20.30’da baslayacak.


Foça Belediyesi’nin sanata ve sanatçiya verdigi degerle, Foça Büyükdeniz Limaninda Heykel sanatçisi Esber Karayalçin’in yaptigi özgün heykelleri bulunan Ressam Ferruh Basaga ve Ressam Avni Arbas’in birçok eseri Foça’da bulunuyor.  1940’larda Akademi’de   Leopold Levy’nin ögrencileri olan ve Yeniler grubunun içerisinde Türk sanatina yön veren Basaga ve Arbas son yillarini Foça’da geçirmis ve sanatlarini Foça’da sürdürmüslerdir.

Ferruh Basaga’nin kizi Bodrumart Sanat Danismani Inci Basaga Yörükoglu’nun organize ettigi Sanat Festivali içerisinde yer alan Çalistay ve Söylesi ise iki sanatçinin Foça’ya olan sevgileri ve yasanmisliklarinin gelecek nesile aktarilmasi için önem tasiyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkilari ile düzenlenen Sanat Festivali, BodrumArt Dernegi tarafindan geleneksel hale getirilecek.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °