Tarih: 14.06.2021 18:44

RIZABEY APARTMANI IDDIANAMESINDE 9 SANIK IÇIN 20'SER YIL HAPIS ISTENDI.

Facebook Twitter Linked-in

Geçen yil 30 Ekim’de Seferihisar açiklarinda meydana gelen 6.6 büyüklügündeki depremde 115 kisi yasamini yitirmisti. Izmir Cumhuriyet Bassavciligi'nca baslatilarak 222 günde tamamlanan sorusturmada 10'u tutuklu 29 kisi hakkinda 5 ayri iddianame hazirlandi. Ayrica kamugörevlileri hakkinda 'görevi ihmal'e iliskin sorusturmanin da bu iddianamelerden ayri sürdügü bildirildi. Depremde yikilan Yilmaz Erbek Apartmani iddianamesinin ardindan, Riza Bey Apartmani'nin da iddianamesi mahkemece kabul edildi.Riza Bey Apartmani'nda, depremde 36 kisinin öldügü ve 17 kisinin de yaralandigi bildirilen iddianamede, Izmir 5. Agir Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Iddianamede, binanin çökmesine iliskin baslatilan sorusturma kapsaminda tutuklu müteahhit, mimar, insaat mühendisi ve denetmenin yani sira apartman yöneticisi ile 4 apartman maliki de sanik olarak yer aldi. Binada enkaz altinda kalarak ölenlerin yakinlari ve yaralanan 47 kisi de davaya müdahil oldu.

Insaat Mühendisi Tamer Paker, Yüksek Mimar Ali Serdar Bayram, Gözetmen Durak Kayar ve Müteahhit Hasan Hüseyin Özkan'in sorumlu olduklari belirtildi.

APARTMAN YÖNETIMI VE KAT MALIKLERI SORUMLU TUTULDU

Iddianamede 2005 yilinda meydana gelen depremde Riza Bey Apartmani'nin kolon kiris baglantilarinda çatlaklarin olustugu, projesiz, izinsiz olarak epoksi malzemesiyle tamir edildigi, bina için 2012 yilinda Deprem Riski Degerlendirme Raporu alindiginda bu durumun ortaya çiktigi, buna karsilik belediye tarafindan herhangi bir idari islem yapildigina dair kayit bulunamadigi bildirildi. Bu duruma iliskin bina yöneticisi Alican Alpgündüz ile kat malikleri Ramazan Bulut, Remzi Banaz, Irfan Ayçiçek ve Turgut Öztürk'ün, 'Deprem Riski Degerlendirme Raporu'na ragmen yapinin kentsel dönüsüme sokularak yeniden insa edilmesi veya esasli bir tadilata tabi tutulmasina karsi çiktiklari, binadaki hasari apartman sakinlerinden gizledikleri iddiasiyla meydana gelen ölümlerden ve yaralanmalardan sorumlu olduklarina yer verildi. 1993 yilinda statik hesap raporu ve betonarme projesine onay veren Imar Müdürü Mehmet U., vize veren Insaat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi'nde görevlikisiyle 2012'deki raporda imzasi yer alan belediye Fen Isleri Müdür Vekili Gamze E. hakkinda hazirlanan evrakin da Memur Suçlari Sorusturma Bürosu'na gönderildigi belirtildi.(sondakika)





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —