Tarih: 08.10.2021 17:04

RTÜK 7 KANALI UYARDI

Facebook Twitter Linked-in

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gündüz kusaginda yayinlanan programlara dair kanallara ihtar yazisi gönderdi.

Uyari yazisi ATV, Kanal D, FOX, Beyaz TV, Star TV, TV 8, Show TV’ye gönderildi. Kanal genel yayin yönetmenlerine ve 7 yayinci kurulusun sahiplerine gönderilen yazida su ifadeler yer aldi:

“Yeni yayin dönemi ile birlikte kusak programlarinda, toplumun millî ve manevi degerleri ile genel ahlaka ve ailenin korunmasi ilkesine aykiri yayin yapildigina dair Üst Kurulumuza CIMER, RTÜK Iletisim Merkezi ve yazili kanallardan (kamu kurum ve kuruluslari, sivil toplum kuruluslari ya da kisisel basvurular) her geçen gün artan sayida bildirimler ulasmaktadir. Bu tür yayinlarin geneli degerlendirildiginde, içerigi olusturan konularin daha çok eslerin birbirlerini aldatmasi, çarpik iliskiler gibi toplumun millî ve manevi degerleri ile bagdasmayan ve Türk aile yapisina uymayan olaylar üzerine odaklandigi tespit edilmistir. Bu programlarda, program konuklarinin özel hayatlari en ince ayrintilarina kadar desifre edilmekte ve kisilerin toplumla paylasmak istemedikleri mahrem hususlar ekranlara yansitilmaktadir. Programlarda, konuklara ait özel bilgilerin, Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu’na aykirilik teskil edecek ve suç olusturacak sekilde paylasildigi görülmektedir. Yayinlara katilanlarin temel hak ve özgürlüklerini etkileyen bu duruma iliskin olarak Kisisel Verileri Koruma Kurumu’ndan pek çok sikâyet Üst Kurulumuza iletilmektedir.

Mikro ölçekte aileyi, makro ölçekte ise toplumu ilgilendiren problemler ele alinirken programda kendini ifade etme imkâni verilen kisiler, çesitli mahrem konulari stüdyo ortamindan tüm ülkenin gündemine tasinabilecek sekilde içerik ve ayrintili tasvirler ile gözler önüne sermektedir. Canli yayinda yapilan tartismalar esnasinda programa katilan kisilerin ekran karsisinda olduklarini unuttuklari ve uygun olmayan davranislarda bulunduklari, elestiri sinirlarini astiklari, kisilere yönelik hakarete varan küçük düsürücü ifadeler kullandiklari, zaman zaman program konuklarinin argo ve küfürlü ifadelere basvurduklari görülmektedir. Yukarida saydigimiz tüm hususlar göz önünde bulunduruldugunda, medya hizmet saglayici kuruluslarin sadece ticari birer isletme degil ayni zamanda demokrasilerde dördüncü güç olarak tanimlanmis, toplumsal sorumluluklara sahip kuruluslar olduklari unutulmamalidir. Medya hizmet saglayicilarin bu vasfi onlara kamusal sorumluluk bilinciyle hareket etme sorumlulugunu da yüklemektedir. Bu tür programlarla ilgili daha önce defalarca açiklamalarimizda belirttigimiz gibi yogunluklu izleyici kitlesi olan kadinlarimizin sagligina ve mikro düzeyde aile ekonomilerine katkida bulunacak becerilerinin gelistirilmesine yönelik içeriklere yer verilmesi hedeflenmelidir. Her ne kadar ciddi bir izlenme payina sahip olsa da yapilan arastirmalar, izleyicilerin önemli bir bölümünün bu tür programlarin sakincali oldugunu düsündükleri gerçegini ortaya koymaktadir. Bahsedilen hususlarin dikkate alinmamasi durumunda daha önceki örneklerinde oldugu gibi izleyiciler ve kamuoyunun hakli sikâyetleri karsisinda bu tür programlarin topyekûn yayindan kaldirilmasi zorunlulugu da gündeme gelebilecektir ki böyle bir nihai gelisimi arzu etmedigimizi tekraren belirtmek isteriz.

Medya hizmet saglayicilarin Üst Kurulumuzun denetim ve cezalandirmasindan ziyade kendi özdenetimlerini yapmalari arzulanan bir durumdur. Zaten kamusal kurulus olmalari, medya hizmet saglayicilarin bazi etik degerlere uymalarini da zorunlu hâle getirmektedir. Üst Kurulumuzun amaci tüm topluma örnek olacak, insanlarin rahatça izleyebilecegi temiz bir ekran olusturmaktir. Üst Kurulumuz bu amaca yayin kuruluslariyla birlikte çalisarak es güdüm içerisinde ulasmayi hedeflemektedir. Bu kapsamda olusturulan etik ilkelere yayinci kuruluslarin uymasi hem bizlerin hem de toplumun beklentisidir. Medya kuruluslarindan ricamiz kusak programlarini hazirlarken gereken hassasiyeti göstermeleridir. Ayrica daha sonra istenmeyen müeyyide uygulamalari ile karsilasmamak adina konunun hassasiyetle degerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alinmasi için bilgi ve geregini rica ederim.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —