Rusya'da Navalny yanlilari sokaga indi: En az bin kisi gözaltinda

Rusya genelinde binlerce kisi, muhalif lider Alexei Navalny'nin tutuklanmasina tepki göstererek sokaga çikti. Baskent Moskova olmak üzere birçok kentte polis ile göstericiler arasinda arbede yasandi. Ülke genelindeki gösterilerde aralarinda Navalny

Gündem 23.01.2021 18:08:55 0
Rusya

Rusya’da zehirlendikten sonra Almanya’ya tedavi altina alinan Rus muhalif lider Alexei Navalny, tedavisinin tamamlanmasindan sonra 17 Ocak'ta Moskova'ya dönüsünde havaalaninda önce gözaltina alinmis, sonra da tutuklanmisti. Bunun üzerinde Navalny destekçileri ülke genelinde protesto çagrilari yapmisti. Navalny destekçileri sabah saatlerinde ülkenin en dogusundaki Vladivostok, Perm, Çitan, Krasnoyars ve Habarovks gibi büyük kentlerde eylemlerine basladi. Polis tarafindan eylemcilere gösterilerin izinsiz olmasi gerekçe gösterilerek müdahale edilirken, ögle saatlerine kadar 237 kisinin gözaltina alindigi aktarildi. Göstericiler protestolarinda Rusya lideri Vladimir Putin’in aleyhinde sloganlar atarak gösterilerine devam ederken, polis göstericilere müdahale etmeye devam ediyor.

EN AZ BIN KISI GÖZALTINDA

Rusya’nin dogusunda Navalny’ye destek mitinglerinde büyük olaylar çikarken, baskent Moskova’da da polis ile göstericiler arasinda arbede yasandi.

Moskova’daki Puskin Meydani’nda toplanan göstericilere polis müdahale ederken, su ana kadar yalnizca Moskova’da yüzlerce göstericinin gözaltina alindigi ögrenildi. Ülke genelinde ise binden fazla kisinin gözaltina alindigi bildirildi.

Göstericiler polisin müdahalesine ragmen Puskin Meydani çevresinde gösterilerini sürdürürken, özellikle metro istasyonlarinda toplanip "Putin istifa", "Navalny’ye özgürlük" seklinde sloganlar atti.

NAVALNY'NIN ESI DE GÖZALTINA ALINDI

Navalny destekçilerinin Moskova’da polise karsi direnisi devam ederken, Navalny’in esi Yulia Navalnaya'nin da Puskin Meydani’nda polis tarafindan gözaltina alindigi aktarildi. Gözaltina alinan Yulia Navalnaya ile birlikte Navalny’nin “Yolsuzlukla Mücadele Vakfi” yöneticileri ve çalisanlarinin da polis tarafindan gözaltina alindigi ve bu kisilerin gözalti merkezinde tutulmaya devam edildigi ögrenildi.


14 YASINDAKI ÇOCUK GÖZALTINA ALINDI

Moskova ve birçok kentte olaylar büyüyerek devam ederken, Moskova’dan yayilan bir görüntü ülkede tartismalara neden oldu. Puskin Meydani’nda sirt çantali 14 yasindaki bir çocuk, “Ben gösterileri izlemeye geldim” demesine ragmen polis tarafindan gözaltina alininca o anin görüntüleri ülkede tepkilere neden oldu. Moskova Çocuk Haklari Temsilcisi Olga Yaroslavskaya, polis tarafindan çocugun gözaltina alinmasini elestirerek çocugun durumu ile ilgili inceleme baslattiklarini açikladi.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINA ENGELLEME GELMEYE BASLADI

Navalny destekçileri, protestolarin devam etmesi için sosyal medya hesaplari üzerinden çagri yapmaya devam ederken, Rus telekominikasyon kurulusu Roskomnazor özellikle ülkenin en büyük sosyal medya kurulusu olan Vkontakte’de yayin yapan birçok hesabi engelleme kararlari çikardi. Birçok hesabin engellendigine dair bilgiler gelirken, mahkeme kararlari ile daha çok sosyal medya hesabinin kapatilmasi için çalismalarin sürdürüldügü belirtildi.

"PUTIN SARAY YAPTIRIYOR" IDDIASI

Öte yandan Rus muhalif Aleksey Navalny ve ekibi tarafindan hazirlanan videoda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Karadeniz kiyisinda 1,4 milyar dolara saray yaptirdigi öne sürüldü.

Navalny’in YouTube kanali üzerinden yayinlanan ve yaklasik 70 milyon kisinin izledigi "Putin için saray: En büyük rüsvetin tarihi" isimli videoda, Putin’in Karadeniz kiyisinda kendisi için saray yaptirdigi kaydedildi.

Söz konusu sarayin, "dünyanin en pahalisi" oldugu belirtilen ve sosyal medyada en çok izlenenler arasina giren videoda, sarayin insaati için ayrilan bütçenin "Putin tarafindan alinan rüsvetlerle" karsilandigi ileri sürüldü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptigi açiklamada, söz konusu iddialari elestirerek, “Putin’in böyle bir sarayi yok. Kendisinin herhangi bir sarayi bulunmuyor.” demisti. (AA / IHA)



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °