Tarih: 11.01.2021 09:23

RÜZGÂR ENERJISINDE GELECEK VAR, AKADEMIK EGITIM YOK

Facebook Twitter Linked-in

Pandemi etkisiyle 2020 yilinda ciddi bir durgunluk yasayan Türk ekonomisinin en hizli büyüme kaydeden sektörlerinin basinda rüzgâr enerjisi yer aliyor. Tüm olumsuz sartlara ragmen 2020 yilinda yüzde 10’un üzerinde büyüme kaydederek kurulu gücünü 9 bin Megavat’in üzerine çikaran sektörün en önemli sorunlari arasinda, lisans ve yüksek lisans düzeyinde rüzgâr enerjisine odaklanan ayri bir egitim programi bulunmamasi geliyor. 

Mart 2020’den bugüne gelecegini rüzgar enerjisi sektöründe sekillendirmek isteyen gençlere online egitim ve belgelendirme firsati sunan Windbaba, on ayda yüzlerce gence 2 bin 500 saatin üzerinde egitim sagladi. 

 IZKA ILE BIRLIKTE 101 GENCE EGITIM 

Windbaba Stratejik Çözüm Ortagi ve Akredite Kobi Danismani Bülent Yüce, Izmir Kalkinma Ajansi ile yaptiklari is birligi sonucunda 101 üniversite ögrencisine 12’ser adet egitim verdiklerini belirterek,  en basarili 16 ögrenciye sektör profesyonelleri tarafindan mentörlük verilerek kariyerlerini sekillendirme konusunda yardimci olduklarini ifade etti.

Makine, Endüstri, Enerji Sistemleri, Elektrik-Elektronik gibi mühendislik bölümlerinde egitim gören ögrencilerin, çogu kez rüzgâr enerjisini hiç tanimadan mezun olduklarini vurgulayan Yüce, su degerlendirmeyi yapti: 

 “Genç mühendis adaylarinin sektöre adim atmalarinda önemli bir islev yükleniyoruz. Son 15 yilda 160 kat büyüyen, gelecek on yilda mevcudun en az iki kati daha büyüyecek olan rüzgâr enerjisi sektörünü tanimak isteyen mühendislik ögrencilerimiz, sayet belirli bir sayiya ulasabilirler ve talep ederlerse seçmeli ders olarak rüzgâr enerjisi egitimi alabiliyorlar. Gençlerimizi bu sektörde geleceklerini aramaya davet ediyoruz. Belirli mühendislik dallarinda altyapisi güçlü bir egitim alan ve gelecegini bu sektörde arayan donanimli bir gencimizin issiz kalmasi sifira yakin bir olasiliktir. Sektör profesyonellerinden alinan egitimlerin is hayatinin baslangicinda çok daha etkili oldugunu görüyoruz. Windbaba olarak biz rüzgâr enerjisinde uzmanlasan akademisyen ve profesyonel egitimci kadromuzla akademi disindaki eksikligi doldurmak için yogun çaba harciyoruz.”

RAKAMLARLA RÜZGÂR ENERJISI SEKTÖRÜ 

Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Ajansi (IRENA) verilerine göre, tüm dünyada yenilenebilir enerji sektörünün sagladigi istihdam 11,5 milyona ulasti. Rüzgâr enerjisi, bu istihdamin yaklasik üçte birini olusturuyor.

2019 yilinda rüzgâr enerjisi kurulu gücünü 15.4 Gigavat (GW) artirarak 205 GW’a ulastiran Avrupa, elektrik ihtiyacinin %15’ini rüzgârdan karsiliyor. 2050 yili hedefi ise Avrupa kitasinda tüketilen enerjinin yüzde 50'sini rüzgâr karsilamak.

American Solar Energy Society’nin verilerine göre, 2030 yilinda sadece ABD’de yenilenebilir enerji ve enerji verimliligi sektörlerinde 40 milyon kisi çalisacak. Bu ülkede halen en hizli büyüyen meslek arasinda ilk iki sirayi günes enerjisi teknisyenligi ve rüzgâr enerjisi teknisyenligi geliyor.  

Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) 2019 Yenilenebilir Raporu’na göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2019-2024 arasinda % 50 artarak 3 bin 721 Gigavat’a (GW) ulasacak. Bu büyüklük, ABD'nin halen bin 200 GW olan toplam kurulu kapasitesine esit. 2024'e kadar gerçeklesecek  kapasite artisinin yüzde 70’ini günes ve rüzgâr olusturacak. 

Dünyanin önde gelen bagimsiz denetim kurumlarindan KPMG’nin verilerine göre, 2040 yilinda rüzgâr enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payi, bugünkü %4 seviyesinden yaklasik dokuz kat artisla yüzde 34’e ulasacak. 


 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —