SAGLIKLI BIR ILISKI IÇIN 10 ALTIN ÖNERI!

SAGLIKLI BIR ILISKI IÇIN 10 ALTIN ÖNERI!

Yapilan bilimsel arastirmalar hep ayni sonucu ortaya koyuyor; saglikli bir iliskiye sahip olmak fiziksel ve psikolojik sagligimiz basta olmak üzere yasamimizin birçok alanina olumlu katki sagliyor.

Acibadem Maslak Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Ece Koç “Saglikli iliski; birbirine sevgi, saygi ve güven ile bagli olan, hayati ortak paylasan, esit hak ve sorumluluklari olan, birbirlerine özel alanlar taniyan kisilerin yürüttügü birlikteliklerdir. Sagliksiz olarak adlandiracagimiz iliskiler ise; çiftlerden birinin kurallarina, dayatmalarina göre yasanan, karsisindakini degistirmeye çalisan, güç savaslarinin sik sik gündeme geldigi, kavga ve tartismanin çok yogun yasandigi iliskilerdir” derken, son bir yildir çalisma hayatimizin eve tasindigi, partnerlerin evde kisitli bir fiziksel ortamda daha fazla zaman geçirmek durumunda kaldigi pandemi sürecinin bazi iliskilerde ciddi anlamda bunalmislik ve bikkinlik hissine yol açtigini ve iliskilerin sagliksiz bir hal alarak ayriliklara yol açtigini söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Ece Koç, 14 Subat Sevgililer Günü kapsaminda yaptigi açiklamada, saglikli bir iliski için 10 altin öneride bulundu; saglikli iliskinin 7 faydasini anlatti.

Dogru zamanda, dogru üslupla tartisin

Partnerinizin davranislari karsisinda saskinliga düsmüs, hayal kirikligina ugramis, korkmus hatta öfke duymus olabilirsiniz. Sevilmediginiz hissine kapilmaniz da cabasi. Sizin duygulariniz üzerinde yaralayici etkiye sahip olan davranislara karsi sessiz kalmayin, duygularinizi içinize atarak biriktirmeyin; partnerinizle bunu mutlaka konusun. Ancak sorunlarinizi konusacaginiz zamanin ‘dogru zaman’ olmasina yani gergin, huzursuz ya da yogun oldugu bir zaman olmamasina dikkat edin. Sözlerinizi dikkatli seçin; dogru bir üslupla dile getirin.  

Sorunlari  ‘ben’ dilini kullanarak konusun

Sorunlari dile getirirken üslubunuzun hirçinliktan ve saldirganliktan uzak olmasina dikkat edin. Partnerinizin davranisinin sizin üzerinizde yarattigi olumsuz etkiyi ifade ederken ‘ben’ dilini kullanin. Örnegin; ‘bu yaptigin bana kendimi degersiz hissettirdi’, ‘kendimi sevilmiyor hissettim’ gibi. Dogru bir iletisim tekniginin iliskiniz üzerinde yapici etkisini hissedeceksiniz. 

Kisiligini degil davranisini elestirin

Sorunlari tartisirken partnerinizin kisiligini degil, davranisini elestirin. Hakaret içeren, düsmanca yaklasimdan kaçinarak, empati yapmasini saglayacak sekilde, sakin kalmaya çalisarak degistirmesini istediginiz davranislari dile getirin. Sürekli elestirilmek, oldugu gibi kabul edilmemek kisileri incitecegi için esinizin/ partnerinizin bazi davranislarini da oldugu gibi kabul edin, degistirmeye çalismayin. 

Bireysel alanlariniza saygi duyun, yasaklar koymayin

Her saglikli iliskide bireysel alanlara ihtiyaç vardir. ‘Yapisik ikizler’ gibi her faaliyetin içerisinde birlikte olmak, birbirinizin gölgesinde hareket etmek iliskilerde bir süre sonra bunalma ve sikilma hissine yol açar. Bu nedenle ayni çatinin altinda ‘bir’ ama kendinizin ve partnerinizin bireysel özgürlügüne, hobilerine, ilgi alanlarina müdahale etmeden yasamayi ögrenin; farkliliklarinizi kabul edin.  

Cevap vermek için degil anlamak için dinleyin

Uzman Klinik Psikolog Ece Koç, “Tartisma esnasinda birbirinizi yargilamaktan kaçinin. Karsinizdakini dinleyip, onu anlamaya çalisin. Cevap vermek için degil, anlamak için dinleyin. Iliskilerde yapilan en büyük yanlislardan biri; karsimizdaki duygu ve düsüncelerini dile getirirken, onu dinlemek yerine, onun sözlerine karsi verecegimiz cevaplari düsünmektir. Karsinizdakinin elestirilerini dikkatlice dinleyerek, iliskinizi yapici yönde etkilemesi için önemli ipuçlari elde edeceksiniz.” diyor.  

Sorumluluklari ve hayallerinizi paylasin

Iliskide sorumluluklarin hep bir kiside olmasi, o kisinin zamanla tükenmesine, mutsuz olmasina ve hayattan zevk alamamasina yol açacagindan; sorumluluklari paylasmak saglikli iliskilerde olmazsa olmaz kosullar arasinda yer aliyor. Sorumluluklar gibi hayallerinizi de paylasmaya özen gösterin; ortak hayaller kurun. Güzel düsünceler ve paylasilan hayaller iliskinizde yapici bir rol oynayacaktir. 

Sosyal hayatiniz olsun

Birbirinize dürüst davranip yalan söylememek sartiyla, iliskiniz disinda da sosyal bir hayatinizin olmasina özen gösterin. Özellikle iliskilerde sosyal hayatin erkeklerde baskin oldugu, kadinlarin ise kendisini evine ve esine, çocuklarina adadigi, bunun da zamanla bilinçaltinda birçok sorunu biriktirmesine yol açtigi görülüyor. Kisisel hobilerinize, sosyal çevrenize zaman ayirin, sevdiginiz arkadaslarinizla, dostlarinizla, aile üyelerinizle sadece kendiniz bir araya gelin. Pandemi süreci nedeniyle bu bulusmalari online da olsa mutlaka yapin ve hobilerinize zaman ayirin. 

Yeni ve ortak deneyimler yaratin

Pandemi sürecinde iyice bunaldik ve sosyal etkinliklerden uzak kalarak eve kapandik. Bu süreci bir firsata çevirin ve birbirinizin ilgi alanlarini destekleyecek ugraslar yaratirken, yeni ve ortak deneyimler edinin. Örnegin; sadece kendi sevdiginiz film türlerini degil, partnerinizin hosuna giden filmlere ortak olun, sevdigi müzige eslik edin, birlikte sarki söyleyin, hafta sonlari kahvalti sofranizin özel olmasini saglayin, sorunlar yerine güzel ve gülümsetecek olaylardan bahsedin. 

Evdeyim diye kendinizi ‘salmayin’

Iliskilerde yapilan en büyük yanlislardan biri de evdeyim diye kisinin partnerini hiçe sayarak, kendine gereken özeni göstermemesi, bakimli olmak yerine adeta kendini ‘salmasi’ oluyor. Oysa her gün disari çikiyormus gibi dusunuzu alip, kendinize çeki düzen verin ve partnerinizin karsisinda bakimli olun. Kilo almamaya, varsa fazla kilolarinizdan kurtulmak için saglikli ve sürdürülebilir bir diyet uygularken, haftada en az üç gün, birer saat tempolu yürümeye özen gösterin. 

Her sorunda geçmis defterleri karistirmayin

Uzman Klinik Psikolog Ece Koç “Tartisip çözüme kavusturdugunuz sorunlari ya da partnerinizin geçmiste sizi üzdügü davranislarini her tartismanizda yeniden gündeme getirmekten kaçinin. Geçmise degil, ana odaklanin ve geleceginizde ‘onun’ da olmasini istiyorsaniz yikici degil, yapici yaklasimlarda bulunun. Hararetli tartismalarda saygisiz ve incitici ithamlardan kaçinin.” diyor. 

Saglikli iliskinin sagligimiza 7 faydasi 

Yasam doyumunu artirir, hayatin keyifli ve mutluluk verici yönlerini görmeyi saglar.

Stresle bas etme gücünün artirir, zorluklar karsisinda daha mücadeleci yapar.

Kaygi, anksiyete ve depresyon oranlarini düsürür.

Is hayatindaki basarilari artirir çünkü saglikli iliskileri olan kisilerin zihinleri sorunlarla mesgul olmadigi için tüm enerjilerini islerine verebilirler. 

Kalp hastaligi ve felç riskini azaltir.

Öz güveni artirir; güvenle birine baglanmis, onaylanan ve her kosulda yaninda olacak bir partnere sahip olmak kendimizden daha emin olmamizi saglar.

Bagisiklik sistemimizi güçlendirir. Yasanan olumsuzluklar, bagisiklik sistemimizle ilgili olan kortizol (stres hormonu) seviyemizin yükselmesine bu da bagisikligimizin düsmesine neden olur. Ancak saglikli bir iliskiye sahip olmak vücut direncimizin artmasina ve bagisikligimizin güçlenmesine katki saglar.