Saglikli diyet için 10 öneri

Saglikli diyet için 10 öneri

Bilinçsiz yapilan her diyet, saglikli bir kiloya kavusma hayallerini de suya düsürüyor. Diyet boyunca yapilan her yanlis pek çok saglik sorununa yol açiyor.


Anadolu Saglik Merkezi Beslenme  ve Diyet Uzmani Tuba Örnek '' Diyet yapmak asla geçici bir süreç degil, sürdürülebilir saglik yolunda benimsenmesi gereken bir yasam tarzidir” açiklamasinda bulunarak diyet yaparken dikkat etmemiz gereken noktalara degindi.

Bir baska kisinin uyguladigi diyetin aynisini yapmaya çalismak

Diyet kisiye özeldir. Klinik duruma, yasam tarzina, fiziksel aktivite ile tercihlere göre degisiklik gösterir ve bunlarin bir diyetisyen tarafindan degerlendirilmesi gerekir. Kontrol altinda geçirilen saglikli bir kilo verme sürecinin sonunda, uygunlugu tespit edilen bir beslenme tarzina erisilir ve bu hayat boyu devam eder.

Karbonhidrat içeren tüm yiyecekleri tamamen hayatindan çikarmak (Meyveyi bile…)

Kisinin özel bir durumu yoksa, günlük enerji ihtiyacinin ortalama yüzde 40-50’si karbonhidratlardan saglanmalidir ki; metabolizmadaki döngüler saglikli bir sekilde devam etsin. Tabii karbonhidratin çesidi burada çok önemli. Diyetten çikarilmasi gerekenler; sofra sekeri eklenmis gidalar, glikoz/misir surubu, nisasta ile, tatlandirilmis ve beyaz rafine un ile yapilmis gidalardir. Tam tahilli ekmek, meyve, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri ile kabuklu/lifli tahillar vücudumuza gerekli olan kompleks karbonhidratlari içerir. Yine de sunu hatirlatalim; bireye özel kisitlamalara, mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolü altinda karar verilmelidir.


Aksam yemegi yememeyi tercih etmek

Sanilanin aksine, aksam yemegi yememenin saglikli kilo vermeye bir katkisi yoktur. Burada önemli olan nokta aksam yemegini hiç yememek degil, geç saate birakmamaktir.

Sadece sivi ile beslenmek

Uzun süre sebze ve meyve sulari ile beslenmek tek tip beslenme olarak degerlendirilir. Bu sekilde beslenerek birçok vitamin ve mineral aliyor olabiliriz fakat protein ve yagdan yoksun olarak yeterli dengeli beslenme saglanmiyor.

Yag yakici oldugunu düsünerek sadece tarçinli veya limonlu suya bel baglamak

Suya eklenen tarçin veya limonun yag yakici etkisi yoktur. Vücuttaki fazla yagin yakilmasi, kisiye özel dengeli bir diyet ve düzenli sporla bütünlestirilirse gerçeklesir.

Yatmadan önce pul biberli yogurt yemek

Içerdigi probiyotikler sayesinde yogurt bagirsak sagligina yardimci olur. Pul biberdeki kapsaisinin kilo vermeye destek oldugu, antikanser ve tok tutucu özelligi bazi çalismalarda görülmüstür. Dolayisiyla pul biberli yogurdun saglikli oldugunu söyleyebiliriz. Hatta zerdeçal, karabiber ve sevilen diger baharatlar da eklenebilir. Fakat geç saatte yenmesinin bir özelligi yoktur. Mümkün oldugunca aksam 19.00- 20.00’den sonra beslenmenin sonlandirilmasi tavsiye edilir.


Besinlerin tamamen yagsiz, light olanlarini tercih etmek

Eger doktor ya da diyetisyen tarafindan özellikle kisitlanmadiysa, hayvansal ürünlerin yagsiz olanlarini tercih etmenize gerek yok. Çünkü vücudumuzun bir miktar doymus yaga da ihtiyaci var.

Yemekleri yagsiz pisirmek 

Zeytinyagi, güçlü antioksidan özelliginden dolayi özellikle yemek ve salatalarda kullanmak için kaliteli bir yagdir. Yapilan çalismalarda, yagsiz bir diyetin degil, aksine basit sekersiz bir diyetin zayiflamada etkisi oldugu görülmüstür.

Hizli kilo vermek için diyet harici çözümler aramak

Kilo verdirici ilaçlar ve cerrahi islemler ile metabolizma hizlandiran kilo vermeye destek olan bitkiler/ çaylar, ancak diyet ve spor esliginde gerçek anlamda etkili olurlar. Bunlarin hiçbiri tek basina mucize olarak görülmemelidir.

Diyet sürecine sporu dahil etmemek ve geçici bir dönem oldugunu düsünmek


Sporsuz yapilan diyetler ya sonuç vermezler ya da kisiyi çok düsük kalori almaya zorlarlar. Bu da bagisiklik açisindan tercih edilmeyen bir durumdur. Unutulmamalidir ki; diyet yapmak asla geçici bir süreç degil, sürdürülebilir saglik yolunda benimsenmesi gereken bir yasam tarzidir.