Samsun Il Saglik Müdürü, asi olduktan 25 gün sonra koronavirüse yakalandi

Samsun'da, 14 Ocak'ta ilk Covid-19 asisini olan Il Saglik Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, 25 gün sonra koronavirüse yakalandi. Uzmanlar, ilk ve ikinci asidan sonra da virüs varliginin tespit edilebilecegini, ancak immün sisteme göre hastaligin hafif

Sağlık 11.02.2021 19:16:27 0
Samsun Il Saglik Müdürü, asi olduktan 25 gün sonra koronavirüse yakalandi

Samsun'da ilk Covid-19 asilari, 14 Ocak tarihinde saglik çalisanlarina yapildi. Kentte ilk asiyi da Il Saglik Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç oldu. Bazi belirtiler gösteren Oruç’un, 3 gün önce yapilan Covid-19 testi pozitif çikti. Oruç, Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde tedaviye alindi.

"ASIDAN SONRA VIRÜS VARLIGI TESPIT EDILEBILIR AMA HASTALIK HAFIF GEÇER"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Aydin, yapilan arastirmalarda tek doz asinin yeterli antikor olusturmadigi için ikinci doz asi yapilmasi gerektiginin belirlendigini söyledi. Prof. Dr. Aydin, "Asi uygulamalari arasi 4 haftaya çikarildi. Asinin koruma yüzdesinin de yüzde 71 oldugu açiklanmisti. O nedenle ilk asidan sonra da ikinci asidan sonra da bazi kisilerde virüs varligi tespit edilebiliyor. Ancak bu kisiler hastaligi hafif geçirebiliyorlar. Ciddi sorunlar yasamayacaklardir. Bazilari hiç semptom dahi olmadan geçirebilirler. Immün sisteme bagli olarak farkli semptomlar olabilir" dedi.

Mutant virüse de dikkat çeken Prof. Dr. Aydin, “Mümkünse varyantlarin arttigi bu kosullarda toplantilarin, insanlarin, topluluklarin bir araya gelmesinin önlenmesi gerekiyor. Mesafeyi 1,5 metreden 2 metreye çikarmak gerekiyor. Ayni ortamda bulunma süresini önceden 15 dakika diyorduk, mutant virüsler nedeniyle artik 10 dakikaya düsürmek gerekiyor. Tek maske kullanimini çift maskeye çikarmak gerek. Ortalama 1,5 kat bulasma hizini artirdigini söyleyebiliriz. Bulasma hizi 1,5 kat artti diye mesafeyi de 1,5 kat açma kriterine ihtiyaç yok. Sadece süreyi azaltin ve daha uzak durun. Havaya çikan partiküllerin size ulasmasi daha kolay, az miktarda bulasmasiyla hastalik olusturmasi için yeterli oluyor” dedi. (DHA)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °