Hafif silah pazarinda ‘Canik’ markasiyla üretim gücünü ve kalitesini dünyaya kanitlayan Samsun Yurt Savunma (SYS), dünyaya uçaksavar ihraç edecek. Uçaksavar olarak da adlandirilan M2 12.7 mm (.50 kalibre) agir makineli tüfek üretimi için uzun yillardir devam eden Ar-Ge çalismalarini, testleri ve yatirimlarini tamamlayan SYS, 2021 yilinin Haziran ayinda seri üretime geçmeyi planliyor. Milli Savunma Bakanligi’nin 2018 yilinda özel sektörün M2 QCB 12.7 mm çapinda agir makineli tüfek üretimine izin vermesinin ardindan çalismalarini hizlandiran Samsun Yurt Savunma, seri üretime geçmesiyle birlikte yerli ve milli uçaksavarlari tüm dünyaya ihraç edecek.
650 adet uçaksavarin üretimi tamam
Savunma sanayindeki yüzde 100 yerli ‘uçaksavar’ gereksinimini 2010’lu yillarin basinda öngören ve Ar-Ge çalismalarina 2012 yilinda baslayan SYS, 2018’de Milli Savunma Bakanligi ile imzaladigi ‘PMT 12.7 mm Agir Makineli Tüfek Projesi’nin ardindan çalismalarina hiz verdi. Son teknoloji ve NATO ordularinin envanterindeki silahlarin standartlarin da uçaksavar üretme kabiliyetine sahip olan sirket, projede tüm test süreçlerini 6 kez basariyla tamamlandi. CANIK M2 QCB 12.7 mm agir makineli tüfegin namlusu üzerinde iyilestirme çalismalarini halen sürdüren SYS, bu silahin namlu performansini emsallerinin çok üzerinde bir noktaya çikarmayi planliyor. Ayrica SYS, prototiplerle birlikte 650 adet agir makineli tüfegin teslimatini yapmaya da hazir…
Zor ulasilan silahlar NATO standartlarinda…
Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü C. Utku Aral, dünyanin en dayanikli ve en yüksek performansli CANIK M2 12.7 mm agir makineli tüfegini üretmeyi amaçladiklarini belirtiyor. Proje sonunda teslim edilecek agir makineli tüfeklerin NATO ve T.O.P. standartlarinda ve dünyadaki rakiplerinden daha üstün özelliklere sahip olmasi için çalismalarini sürdürdüklerini belirten Aral, simdiden dünyanin birçok ülkesinden ön siparis almaya basladiklarini söylüyor. 12.7 mm agir makineli tüfeklerin, dünyada herkesin kullanmak istedigi ancak çok zor ulasabildigi silahlar oldugunun altini çizen Aral, yerli uçaksavarin ihracat potansiyeliyle ilgili su bilgileri veriyor:
“Özellikle Afrika ve Güney Dogu Asya ülkelerinde, bu silahin çok büyük bir pazari bulunuyor. Bununla birlikte, dünyada bu silahi üretebilen sadece 4 firma var. 5’incisi bir Türk firmasi olacagi için gururluyuz. Uluslararasi üreticilerin, bu silahin farkli ülkelere satisi için ihracat lisansi almalari, en az 90 gün sürüyor. Biz siparis aldiktan 45 gün sonra teslimat yapabilecegiz. Dünyadaki pek çok ülke, M2 12.7 mm agir makineli tüfeklerin kabul testleri için, ABD tarafindan tanimlanan T.O.P. standardini uyguluyor. Ilk etapta üretecegimiz M2 QCB 12.7 mm agir makinali tüfekler, T.O.P. standardini kolaylikla karsiladigi için, ihracat potansiyeli çok yüksek olacak.”
Hedef; ilk etapta 2 bin adet üretmek…
Türk Silahli Kuvvetleri’nde araç konvoylari, araç parklari, tabur agirlik bölgesi, tabur komuta yeri, piyade birliklerinin temel atis destek unsuru, su üstü platformlarinin asitmetrik taaruza karsi önlem ve amfibi harekatta görev alan unsurlarin ileri atis destek görevleri içerisinde kullaniliyor. SYS ilk etapta, yilda 2 bin adet CANIK M2 QCB’yi seri olarak üretmeyi, daha sonra ise bu kapasiteyi her yil bin adet arttirmayi planliyor. 9 mm hafif silah alaninda kazandigi basarilari 12.7 mm agir makineli silah üretiminde devam ettirmeyi hedefleyen SYS, Canik Arms markasiyla 1.2 dakikada 1 tabanca üretiyor. Bu da yillik 350 bin adet tabanca üretimi anlamina geliyor. Buna ilave olarak en az 2 bin adet 12.7 mm agir makineli tüfek üretim kapasitesi eklendiginde SYS, dünyanin en çok üretim yapan silah üreticileri arasindaki yerini saglamlastiracak.