Marmaris'te bir turizm acentesinde tur operatörü olarak çalisan Mustafa Demir, tarlasinda kurdugu serada topladigi çesitli bitkileri hobi amaçli olarak yetistirmeye basladi. Önceki gün turkuaz rengi deniz ve yesilin her tonunun bulundugu essiz ormanlik alanlarda gezen Demir, Sigla Agaci çevresinde çok sayida mantar kesfetti. Mantarin fotografini çekip, Ziraat Mühendisi arkadaslarina gönderdi. Arkadasi, Demir'in buldugu mantarin, uzak dogu ülkelerinde bir dönem imparatorlarin çok sifali olarak nitelendirdigi 'Ölümsüzlük mantari' diye anilan mantar oldugunu söyledi. Demir, agaçlik ve sik çalilik alanda yaklasik 10 kilogram Reishi mantari toplayip serasina getirdi.
MUGLA'DA ILK DEFA ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI BULUNDU
Buldugu mantarin çok degerli oldugunu ögrenen Mustafa Demir, mantarla ilgili açiklama yapti. Dogayi çok sevdigini ve hobi amaçli olarak bitki yetistirdigini söyleyen Demir, "Koronavirüs salgini döneminde islerimiz durunca bende kendimi çok sevdigim dogaya vererek tarlamda kurdugum seramda bitki yetistirmeye basladim. Geçtigimiz günlerde ailemle yine doga yürüyüsüne çiktik. Sigla Agaci çevresinde kirmizi bir bitki türüne rastladim. Fotograflarini çekip cep telefonuyla ziraat mühendisi arkadaslarima attim. Onlar, bunun dogada çok nadir bulunan ölümsüzlük mantari oldugunu söyledi. Yaklasik 10 kilogram kadar topladim. Topladigim mantarlarin hepsinin tek tek fotograflarini çekerek mantar türleri yayinlandigi bilimsel sitelere ve üniversitelere gönderdim. Geri dönüs yapanlar halk arasinda ölümsüzlük yani Reish mantari oldugunu, kanser ve ilaç sanayinde kullanildigini söylediler. Bu türün yenilmedigini kurutulduktan sonra ögütülerek çay olarak tüketildigi aktarildi.
Su anda yas olarak yaklasik 10 kilogram kadar var. Günnük (Sigla) Agaci'nin kopmus kabuklarinin çürümüs topraklarda yetismekte. Mugla'da bu mantarin meraklisi ve bulmak için arastirma yapan kisiler bana ulastilar ve hazine buldugumu söylediler. Ben hususi olarak aramadigim için sans eseri buldum. Gördügüm yerde bu mantarlardan var ama toplama taraftari degilim dogada kalmalilar. Bu mantarin kullanim yöntemleri ile ilgili uzmanlarindan ayrintili bilgi aldiktan sonra gerekeni yapacagim. Kesinlikle ticari amaçli düsünmüyorum. Satin almak isteyenlere satmayacagimi söyledim" dedi.
IMPARATORLAR KULLANIYORDU
Reishi mantari, Latince adi 'Ganoderma Lucidum' ve uzak dogu ülkelerinde 'ölümsüzlük mantari' olarak biliniyor. 2-3 bin yildir Çin Imparatorlari tarafindan tüketilerek birçok hastaliga iyi gelmesi sonucu ölümsüzlük mantari olarak anilan bu mantar türü, Çin basta olmak üzere Japonya, Kore, Endonezya, Filipinler ve Tayland gibi ülkelerde çay olarak tüketiliyor. Yenen bir mantar türü olmayan ve tadi aci olan ölümsüzlük mantari, havanda ya da mikserde ögütülerek toz haline getiriliyor. Toz halindeki mantar, kurutulduktan sonra demleme usulü ile kullaniliyor.
Seralarda üretilen ölümsüzlük mantarinin kilosu, piyasada bin 500 ile 2 bin lira arasinda satilirken, dogada bulunmasi zor oldugu için zaman zaman 2 bin 500-4 bin lira arasinda da alici bulabiliyor. (DHA)