Tarih: 18.07.2022 19:04

SAO PAULO UÇAK GEMISI HAKKINDA BASIN DUYURUSU

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda Ulusal Medya da ve Mecliste sikça  yer alan Brezilya’dan sökülmek üzere Aliaga Gemi söküm tesislerine getirilmek istenen Uçak Gemisi “SAN PAULO” ile bir açiklama da SÖK DENIZCILIK ’ten yapildi. Kamuoyun bilgilendirme açiklamasinda;

SÖK DENIZCILIK, SAO PAULO UÇAK GEMISI HAKKINDA BASIN DUYURUSU 

"Uzun süredir Sao Paulo gemisi hakkinda basinda yer alan asbest ve radyasyon iddialari konusunda kamuoyunu bilgilendirmek isteriz. 

12/04/2021 tarihinde konu gemi için Brezilya’da gerçeklesmis olan ihale sonuçlanmis ve firmamiza ihale sonucu geminin devri Brezilya ve Fransiz otoriteleri tarafindan uygun görülmüstür. Gerçeklesen bu ihaleye sadece ve sadece Avrupa Birligi Çevre Komisyonunun uygun gördügü ve onay verdigi gemi söküm tesisleri* katilabilmistir. 

Uluslararasi Akreditasyona sahip bagimsiz denetim firmalarinin yapmis oldugu birçok inceleme ve analizler sonucunda, asilsiz bilgilere dayanarak Sao Paulo gemisi özelinde iddia edilen asbest oranlarinin gerçegi yansitmadigi belgelendirilmis ve Ülkemiz ile Brezilya yetkili kurumlarina gerekli belgeler, raporlar ve analizler sunulmustur. Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligina sunulan 04/06/2021 tarihli, WO-16862-GG numarali Atik Envanter rapor sonucu (IHM)**, Sao Paulo gemisi hakkinda iddia edilen yüksek miktardaki asbest oranlarinin asilsiz oldugunu kanitlamaktadir.

Radyasyon konusunda yapilan iddialar sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Duzenleme Kurumu yönergeleri dogrultusundaki tüm incelemeler, Uluslararasi Akreditasyona sahip ve Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Duzenleme Kurumu onayli bagimsiz bir firma tarafindan yerinde yapilmis olup, analiz ve raporlar 13/10/2021 tarihli radyasyon ölçüm raporu ile Turkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumunun degerlendirilmesine sunulmustur. Nükleer Duzenleme Kurumu, gerekli incelemeleri yaptiktan sonra 25/10/2022 tarihli, E-64279964-320.99-27861 Sayili verdigi görüs yazisi ile Sao Paulo gemisinin ülkemize getirilmesinde ve sökülmesinde radyolojik açidan bir sakinca bulunmadigini degerlendirmis olup ilgili kurumlara bu görüsü yazili olarak bildirmistir. Sao Paulo gemisinin ülkemize varisi sonucunda yapilacak olan Radyasyon ve Atik Envanter (IHM) incelemesi, geminin varisi öncesinde sunulmus olan rapor ve analizlerin teyidi maksadiyla gerçeklesecek olup, gemi söküm tesislerine gelen tüm gemiler için geçerli olan ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi kontrolünde yapilan rutin bir uygulamadir. 

Uzun yillardir bu sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak, basinda çikmis olan her türlü haber, iddia ve toplumsal kaygiyi degerlendirmeye aldigimizi ifade etmek isteriz. Sivil toplum kuruluslarinin ve basin organlarinin hakli çabalarini takdir ediyor ve projenin çevreye bir zarar teskil etmeden basarili bir sekilde tamamlanmasini saglayacagiz. Bu nedenle, ihale 12/04/2021 tarihinde sonuçlanmis olsa da, yaklasik 8 ay süren detayli denetlemeler, net analiz ve rapor sonuçlari elimize ulasmadan, Sao Paulo gemisinin ülkemize getirilmesi ile ilgili firmamiz tarafindan herhangi bir resmi basvuruda bulunulmadi. Basel Sözlesmesi çerçevesinde yapilan basvuru, Atik Envanter Raporu (IHM) ve Radyasyon Ölçüm Sonuçlari firmamiza ulastiktan sonra, 21/12/2021 tarihinde yapilmistir.

Kimsenin Süphesi olmasin ki uzun yillardir bu sektörde firmamiz profesyonel anlamda kurallara ve yasalara uygun sekilde atik yönetimi ve  söküm islemleri  yapilmakta tüm faaliyetlerimiz  Çevre ,Sehircilik  ve Iklim Degisikligi Bakanligi    tarafindan Kontrol edilmektedir.   Hurda gemi bünyelerinde envanter raporlariyla yeri ve yaklasik miktari tespit edilen asbest mahallin bulundugu yerin sökümü öncesinde yetkilendirilmis asbest kurum ve firmalari uzmani nezaretinde asbest söküm çalisanlari tarafindan yapilir. Söküm öncesinde asbest bulunan mahal karantinaya alinir. Söküm esnasinda toplanan asbest atiklari hava geçirmeyen torbalara alinarak agizlari baglanir. Lisansli araçlarla düzenli depolama tesislerine gönderilir. Söküm çalismalarinda tek giyimlik elbiseler solunum maskeleri kullanilir. 

Bütün süreç, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu ve Brezilya Çevre Enstitüsü ile Basel Konvansiyonuna uygun olarak ilerlemektedir.  

Kamuoyuna Saygiyla Duyurulur. " seklinde ifade edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —