Tarih: 28.12.2020 06:06

Satürn uydusundaki çizgilerin gizemi çözüldü

Facebook Twitter Linked-in

Bilim insanlari, Satürn'ün uydusu Enceladus'un güney kutbundaki kaplanlarin sirt desenini andiran paralel seritlerin, eksen egikliginin yarattigi buz kirilmalari sonucu olustugunu savundu.

Günes Sistemi'nin en büyük ikinci gezegeni olan Satürn'ün buzlarla kapli uydusu Enceladus'un yüzeyinde bulunan seritlerin neden yalnizca güney kutbunda yer aldigi ve neden yüzey boyunca esit araliklarla uzandigi bir süredir bilim dünyasinin merceginde olan bir konuydu. Yapilan son arastirma ile Satürn’ün uydusunun bu gizemi çözüldü. 

"Space.com" internet sitesinde yer alan habere göre, ABD'li gezegen bilimciler Doug Hemingway, Max Rudolph ve Michael Manga, sonuçlari "Nature Astronomy" dergisinde yayimlanan arastirmada, Enceladus'un güney kutbunda seritler çizen esit aralikli derin oluklarin olusumunu açiklayan bir teori gelistirdi.

Arastirmacilar, NASA'nin Satürn kesif uydusu Cassini tarafindan görüntülenen derin oluklarin, buzla kapli gök cisminin yörüngesindeki eksen egikligi nedeniyle güney kutup bölgesinde incelen buz tabakasinin asamali olarak kirilmasiyla olustugu savini öne sürdü.

Ilk seridin kirilmasinin ardindan uydunun yüzey alti okyanusundaki suyun açiga çiktigina isaret eden bilim insanlari, oluktan disari püsküren buz ve karin kirilan hat çevresinde olusturdugu agirligin yarattigi baskiyla diger paralel kiriklarin meydana geldigi degerlendirmesinde bulundu.

GÜNES SISTEMINDE BENZERI YOK

Arastirmaya önderlik eden Hemingway, "Ilk kez Cassini tarafindan görülen bu seritlerin Günes Sistemi'nde bir benzeri yok. Birbirlerine paralel ve es mesafeliler, yaklasik 130 kilometre uzunlugundalar ve aralarindaki mesafe yaklasik 35 kilometre. Bunlari özellikle ilginç kilan, su anda biz konusurken bile gaz ve buz püskürtüyor olmalari. Hiçbir buz gezegeninde veya uydusunda böyle bir sey görülmüyor." ifadelerini kullandi.

Söz konusu seritlerin, uydunun yüzey alti okyanusunun kesfedilmesini ve incelenmesini sagladigina dikkati çeken Hemingway, "Bu durum, (canli yasamin var olabilecegi ihtimali nedeniyle) astrobiyologlari oldukça heyecanlandirdi. Biz de bu seritlerin olusmasini ve varligini sürdürmesini saglayan kosullarin anlasilmasinin önemli olacagini düsündük. Modelimiz uydunun kabugunu olusturan buz kütlesinin maruz kaldigi fiziksel kosullardan kaynaklanan özgün bir olay ve süreç dizisinin bu ayriksi seritlerin var olmasini sagladigini gösteriyor." degerlendirmesini yapti.

Cassini uzay aracinin 2005'te Enceladus'un buzlu yüzeyinden sizinti yapan su kaynaklari tespit etmesinden bu yana bilim insanlari, uydunun disaridan gelen organizmalar için potansiyel bir yasam alani olusturup olusturmadigini arastiriyor.

CANLI YASAMININ OLUSMASINA UYGUN KIMYASAL ENERJI REAKSIYONU MEVCUT

NASA, 2017'de Cassini'nin Enceladus'taki gözlem faaliyeti sirasinda canli yasamini destekleyecek bir kimyasal enerji reaksiyonu gözlemledigini duyurmustu.

Cassini'nin 28 Kasim 2015'te özel bir dalisla uydunun yüzeyinde gaz ve buz püskürten bir gayzeri inceledigi ve bu gayzerden fiskiran materyalin yüzde 98 su, yüzde 1 hidrojen ve yüzde 1 karbondioksit, metan ve amonyaktan olusan bir bileske içerdiginin anlasildigi açiklamisti.

NASA uzmanlari, uydunun yüzeyine sürekli olarak fiskiran maddenin içinde hidrojen bulunmasinin, yüzey okyanusundaki soguk suyun derinlerdeki sicak kayalarla karsilasmasiyla olusan hidro-termal aktivitenin varligina isaret edebilecegini aktarmisti.

Uzmanlar, bu sicak alanlarin mikrop ve bakteriler gibi küçük organizmalarin yasamasi için ideal kosullar sunabilecegini vurgulamisti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —