SEHIR PLANCILARI ODASI'NDAN ÇIGLI BELEDIYESI'NE 2 ÖDÜL

SEHIR PLANCILARI ODASI

Çigli Belediyesi, TMMOB Sehir Plancilari Odasi tarafindan düzenlenen Raci Bademli Iyi Uygulamalar Ödülü-2021 Yarismasi`nda; Mekânsal Strateji Plani ve Kadina Yönelik Siddetle Mücadelede Kadin Dostu Kent Planlama Yaklasimi ile Özendirme Ödülüne layik görül

Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) tarafindan, 2003 yilindan bu yana kent planlamasi alaninin duayen ismi Prof. Dr. Raci Bademli adina düzenlenen Türkiye'nin önde gelen sehircilik uygulama ödüllerinden Raci Bademli Iyi Uygulamalar Ödülü Yarismasi’nin bu seneki kazananlari arasinda iki projesiyle Çigli Belediyesi de yer aldi. Kentsel planlama, kentsel tasarim, sehircilik ve kentsel yasam deneyimine yeni bir bakis açisi kazandirmak amaciyla düzenlenen yarismada Çigli Belediyesi’nin Mekânsal Strateji Plani ve Kadina Yönelik Siddetle Mücadelede Kadin Dostu Kent Planlama Yaklasimi projeleri Özendirme Ödülü’nün sahibi oldu.

Çigli’nin Mekânsal Strateji Plani fark yaratti

Yarismada verilen 5 Özendirme Ödülü arasinda yer alan Çigli Mekânsal Strateji Plani, ilçenin sosyal,ekonomik ve mekânsal yapi analizleri dogrultusunda gelisme stratejilerinin belirlenmesi, yerel kalkinma politikalarinin uygulanacagi alanlarin tespit edilmesi ve uygulama süreçlerinin tasarlanmasi amaçlanmaktadir. Çalisma, ilçenin ekonomik sektörleri ile kentsel ve kirsal alan aktivitelerinin bir arada degerlendirilmesi; yerel kalkinma, ekonomik ve mekânsal gelisme stratejilerinin Çigli için belirlenen degerlerle uyumlu bir vizyona bagli biçimde olusturulmasina yönelik hazirlanmistir.

Kadin dostu kent Çigli

Baskan Utku Gümrükçü’nün göreve gelmesiyle birlikte kadinlara yönelik siddet ile mücadele kapsaminda önemli adimlar atan Çigli Belediyesi, Izmir Ticaret Odasi (IZTO) is birliginde ve DEÜ Mimarlik Fakültesi, Sehir ve Bölge Planlama Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney’in yürütücülügünde hayata geçirilen Kadina Yönelik Siddetle Mücadelede Kadin Dostu Kent Planlama Yaklasimi ile de Özendirme Ödülü almaya hak kazandi.


Uygulama alani olarak Çigli'nin Köyiçi Mahallesi seçilen projede, Çigli Belediyesi tarafindan 5 kadin sehir plancisi istihdam edildi. 52 hektarlik alanda, kadin dostu kent planlama ilkeleri dogrultusunda arazi kullanimi, ulasim (tasit ve yaya yollari, kaldirim genislikleri ve yükseklikleri, yol dösemeleri vb), sosyal ve kültürel tesislerin konumu ve erisilebilirligi, açik ve yesil alanlarin konum ve büyüklük açisindan yeterliligi ve kullanim bilgileri, kent mobilyalarinin standartlari gibi basliklarda degerlendirmeler yapildi.

Baskan Gümrükçü: “Potansiyelimizi açiga çikaracagiz”

Proje ile Çigli'nin var olan potansiyelini açiga çikarmayi hedeflediklerini vurgulayan Baskan Utku Gümrükçü, “Kimlik degerlerinin ve koruma ilkelerinin olusturulmasi, mahalle yerlesimlerini odagina alan izlenebilir, katilimci, dengeli ve sürdürülebilir kalkinma sürecinin tasarlanmasi için çalisiyoruz.

Ayrica insan ve doga kaynakli afet risklerinin gözetilmesi, iklim degisikligi ile mücadele, çevre kirliligi sorunlarinin azaltilmasi, tarim ve hayvancilik faaliyetlerinin saglikli biçimde iyilestirilmesi, kamusal hizmet sunumunun etkinliginin artirilmasi, denetimin etkinlestirilmesi ve kurumsal is birliklerinin güçlendirilmesi hususlarina da önem veriyoruz” dedi.

“Kadinlar güçlü ve etkin olmali”

Kadin Dostu Kent vizyonuyla çalismalarini sürdürdüklerini ifade eden Baskan Gümrükçü, “Kadinlara yönelik siddetin önlenmesi ve mekânsal anlamda kadinlarin güçlendirilmesi için yerel yönetimlerin üzerine önemli görevler düsüyor. Çigli Belediyesi olarak, biz de bu bilinçle hizmet ve projeler üretiyoruz. Izmir Ticaret Odasi ile birlikte gelistirdigimiz projenin aldigi bu ödül bizleri çok mutlu etti. Gösterdikleri dayanisma ve is birliginden ötürü Izmir Ticaret Odasi yetkililerine tesekkür ediyorum.Kadinlarin, hayatin her alaninda daha güçlü, özgür ve etkin olmasi adina destek olmaya devam edecegiz” ifadeleriyle konusmasini tamamladi.