SELINOS DERESI ÇALISMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDIYOR

SELINOS DERESI ÇALISMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDIYOR

2400 yillik Pergamon Antik Kenti'nde Tarim ve Orman Bakanligi'nin yürüttügü Selinos Deresi projesi ile turizme kazandirilmasi hedefleniyor. Yapilan çalismalar ile Selinos Vadisinde 6 ayri medeniyetin izleri gün yüzüne çikarilacak.


Binlerce yil sonra Efes Antik kentini denizle bulusturacak projenin insaati sürerken, Izmir turizmine büyük katki saglayacak bir baska proje de Bergama’da devam ediyor. Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli’nin özel talimati ile baslatilan çalismalar kapsaminda “Pergamon“ antik kentinin kalbi Selinos Deresi, DSI Genel Müdürlügü öncülügünde yeniden düzenleniyor.

1400 metrelik hat düzenlenecek

Bergama’da Türkiye’ye örnek olacak özel bir turizm alani yaratmayi hedeflediklerini ifade eden DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, “Selinos Deresi yataginda 1400 metrelik bölümdeki bütün bitki örtüsünü temizledik. Arastirma kazilarini bitirdik. Ayrica onay verilen örnek tas duvar insaatini da bitirdik. Izmir 2. No’lu Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun görüsü dogrultusunda çalismalarimiza hiz verecegiz. Santiyemiz kis aylarinda da kapanmayacak. Amacimiz 2023 yili içerisinde projenin ilk kismini tamamlamak” diye konustu.


Planlanan proje ile dere yataginin da yeniden düzenleneceginin altini çizen Kaya Yildiz, tarihi dokunun korunacagini özellikle vurguladi. Selinos Deresi’nde Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanli ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapilarin yeniden gün yüzüne çikartilacagini belirten DSI Genel Müdürü Yildiz,  yerli ve yabanci turistlerin 6 medeniyetin izlerine ayni anda yolculuk yapabilecegini söyledi.

Türkiye’de ilk olacak

Kent merkezindeki 1400 metrelik bölümü kapsayacak çalismalar Kazanci Köprüsünden baslayacak. Ulucami, Tabaklar ve Üçkemer Köprüsüne kadar devam edecek. Yeni insa edilecek duvarlarin yüzeyi tarihi dokuyla uyumlu taslarla kaplanacak ve yapilara zarar vermemek çalismalarin büyük bölümü insan gücüyle yürütülecek.

Tarihi doku korunacak

DSI 2. Bölge Müdürlügü öncülügünde yürütülecek çalismalara Izmir Valiligi Yatirim Izleme Koordinasyon Baskanligi, Bergama Belediyesi, Bergama Müze Müdürlügü, Izmir 2 Nolu Kültür Varliklarini Koruma Kurulu Müdürlügü ve IZSU’da destek veriyor.