Selvitopu: O ifadeleri bir hukukçuya yakistiramadim

Selvitopu: O ifadeleri bir hukukçuya yakistiramadim

Karabaglar Belediye Baskani Muhittin Selvitopu, AK Parti Izmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nin sözlerine Son Mühür TV'den yanit verdi. Selvitopu, "Kendisi, üniversite alaninin bir bölümüne konut yapilmasi konusunda israr ediyor. Onun sebe

Aysegül Koç’un hazirlayip sundugu Son Mühür TV ekranlarinda yayinlanan Gün Basliyor programinin bu haftaki konugu Karabaglar Belediye Baskani Muhittin Selvitopu oldu. Baskan Selvitopu, AK Parti Izmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nin Uzundere’de TOKI tarafindan yapilacak 809 konut alani yapilacagina yönelik açiklamalarina yanit verdi. Selvitopu, “Konut yapilmasi konusunda da gördügüm kadariyla israr ediyor. Onun sebebini bilmiyoruz. Bizim de o alanin tamami üniversite alani olsun diye çabamiz var. Bunu belediyeye falan istedigimiz yok. O ifadeleri ben bir hukukçuya yakistiramadim" dedi.

Baskan Selvitopu’nun konusmalarindan önemli satirbaslari su sekilde; 

'ÜNIVERSITE YAPILMASI KONUSUNDA YARGI KARARI VAR'  

- "AK Parti Milletvekili Atilla Kaya'nin sözlerini anlamis degilim bugüne kadar bizim tavrimiz açik ve net. Söyledigimiz su sadece, 80 hektar alanin tamami üniversite alani olsun diyoruz. Sayin vekilimiz de bir bölümüne konut yapilmasini istiyor. Konut yapilmasi konusunda da gördügüm kadariyla israr ediyor. Onun sebebini bilmiyoruz. Bizim de o alanin tamami üniversite alani olsun diye çabamiz var. Bunu belediyeye falan istedigimiz yok. Çünkü üniversitede egitim görecek gençlerimiz çok. Üniversite kurulmasi ticarete dönük bir istek degil, bu bir kamu hizmeti. Türkiye’nin ülkenin geneline dönük bir kamu hizmeti. Bunda yanlis bir sey yok basindan beri de tavrimiz bu. Bu gelismeler sonradan çikti. Konut da yapilabilir ama bize göre yeri orasi degil. Sanki üniversite ile vatandasa yapilacak konutlari karsi karsiya getirmek gibi bir tavir var. Bastan yoktu bu. 2018 yilinda yapildigi iddia ediliyor ama o yilda zaten yargi karari var. Buraya konut yapilamaz diye yargi karari alindi. Yargi karari varken bu israri devam ettirmeyi ben kamuoyunun takdirine birakiyorum. Eger hukuk diyorsak ki, bu günlerde hukuk çok tartisiliyor. Anayasa tartismalarI varken hukuka gereken özeni göstermezsek toplumda sosyal alanda birçok sikintilara yol açar. Burada da söyledigimiz su yargi karari var. Biz bunu kendi kafamizdan söylemiyoruz. Yargi oraya konut yapilmasini dogru bulmadi. Bu israri anlamakta biz de zorlaniyoruz. Toplu Konut Idaresi kura çekmis vatandasa bir taahhüdü var herhâlde. Bu Karabaglar’da olacaksa çare var. Yenitepe Konutlari yapiliyor. 540 hektar içerisinde yapilacak yerlerde var. Orada da çözülebilir. bu konu abartilacak, büyütülecek bir konu degil. Iki seyi de karsi karsiya getirmeyi dogru bulmuyoruz. Burasi makilik, üzerinde agaç olmayan bir alan. 38 hektar üniversiteye alani olarak belirlendi ve bu alan da kesinlesti. Konut alani ile ilgili sikinti var. Su anda yargi süreci devam ediyor. Yargi karar verecek bizler de saygi duyacagiz.  O ifadeleri ben bir hukukçuya yakistiramadim. Mahkeme karari varken bir hukukçunun bu sözleri söylemesine sasirdim." 

'BIZIM HEDEFIMIZ KENTSEL DÖNÜSÜMÜ GERÇEKLESTIRMEK'

- "Karabaglar’in kentsel dönüsüme ihtiyaci var. Bu nasil olur, arz - talep meselesidir. Siz dengeyi bozacak projeler ortaya koyarsaniz Karabaglar’in dönüsümü gecikir. Bizim hedefimiz düzensiz dokunun oldugu yerlerde dönüsüm saglamak biz buna çabaliyoruz, bunun yapilmasi lazim. Hem ülkemizde hem dünyada uzmanlar var böyle olmasi gerekiyor. Konu uzmanlari da böyle düsünüyor. Böyle bir yol izlenmesi lazim. Ama illaki üniversite kamu hizmeti. Bunun yanlis bir tarafi yok. Ihtiyaç yok deniliyor. Öyleyse neden üniversite açiliyor. Ben bunu da anlamiyorum. Ihtiyaç yok deyip kestirip atmak dogru degil. Biz oranin yerleske olmasini istiyoruz. Üniversitenin kampüs alanlarina baktigimizda çok düsük kaliyor. Fidanligimiz bitti yakin bir zamanda faaliyete geçecek. Karabaglar’da yesil alanlara ihtiyacimiz var. Kendimiz orada bunlari üretecegiz. Eger disaridan alim yaparsak orada depoda duracak. Güzel bir alanimiz oldu, Karabaglar’a hayirli olsun diyorum." 

'KENTSEL DÖNÜSÜMDE BAKANLIK GEÇ KALDI'

- "6336 sayili yasada bize göre kentsel dönüsümden merkezi idare sorumlu. Buradaki sikinti uygulamada sikinti yasaniyor. Karabaglar’daki sorun bu. 540 hektarlik dönüsüm alani var. Uzun bir zaman geçti bu zaman dilimini iyi degerlendirmek gerekirdi. Biraz geç kalindi diye düsünüyorum. Bunun sebebi yerel yönetimlerin biraz disinda kalmasi. Büyüksehir ve ilçe belediyesi olarak biz bu iste yokuz ama halk bize soruyor. Çünkü halkin muhatabi biziz. Sorumlugunun bize verilmesi lazim. Bakanlikta tabii ki denetleyecek, yeri geldiginde uyarilar yapilacak, süratle bunun yapilmasi lazim.  Öyle olursa kentsel dönüsüm projeleri de hizlanir." 

'BUCA'YA METRO GELIYOR, DARISI BIZIM BASIMIZA' 

- "Buca'ya metroya geliyor, darisi bizim basimiza. Büyüksehir belediyesinde proje çalismalari var. Umariz en kisa zamanda Karabaglar ile ilgili sonuçlanir ve metro çalismalari da Karabaglar’da baslar. Biz metronun Karabaglar’in içinden yay çizerek geçmesini talep ettik. Bunu büyüksehir belediyesine ilettik. Bu ilçe için gerekli. Kentsel dönüsümünde bu gerekli.. Ulasimi rahatlatirsaniz, bulvarlar açarsaniz, kentteki modernlesme de hizlanir. Binalari yikip dökmekle kentsel dönüsüm olmuyor. Bu hizmetlerle kentsel dönüsüm hizlanir, kent modernlesir." 

'2050 YILINA KADAR DÖNÜSÜM HAZIR' 

- "Cumhurbaskani'nin Karabaglar’in silueti ile ilgili söyledikleri kendi görüsüdür, saygi duyuyoruz. Bu sirf Karabaglar’daki görüntü degil Türkiye’nin birçok kentinde olan görüntüler. Tabi Izmir’in farkli bir konumu var. Kendini gösteren,  her seyi ortada olan bir kent Izmir... Yasamda oldugu gibi açik bir yasam kültürü var. Nerede bir çarpiklik varsa, kentte görünür. Amacimiz da bunlari degistirmek, dönüstürmek. Bir kent 60 yilda 70 yilda olusmus, Karabaglar’in da geçmisi 60 yillik, bu nedenle kenti 3-5 yilda degistirme, dönüstürme sansiniz yok. Öyle bir sey oluyorsa sosyal anlamda sikintilar yasanir. Bu bir süreçtir. Fakat biz Karabaglar’da 2050 yilina dönük çalismalar gerçeklestirdik. Karabaglar o hedefler konusunda degisimi, dönüsümü, modernlesmeyi yasayacak."