SEVGILINIZLE SIFRELERINIZI PAYLASMADAN ÖNCE BIR KEZ DAHA DÜSÜNÜN!

Beraber vakit geçirdikçe her seyi paylasmaya baslayan çiftler için sosyal medya sifrelerinin paylasilmasi da kaçinilmaz bir hale geliyor. Evli veya bir iliski içinde olan insanlarin internet davranislarini analiz eden çalismalar gösteriyor ki, partnerleri

Güncel 12.02.2021 21:06:43 0
SEVGILINIZLE SIFRELERINIZI PAYLASMADAN ÖNCE BIR KEZ DAHA DÜSÜNÜN!

Evli veya bir iliski içinde olan insanlarin internet davranislarini analiz eden çalismalar gösteriyor ki, partnerlerin yarisina yakini (%47), çesitli hesaplar için giris bilgilerini bir güven belirtisi olarak birbirleriyle paylasiyor. Birçok çift bu tür bir karari karsilikli güven, rahatlik ve sefkat ifadeleriyle ilgili nedenlerle iliskilendirmis gibi gördükleri için alsalar da, sifrelerinizi partnerinizle paylasmanizin, çogu zaman ciddi güvenlik problemlerine ve iliski içerisinde düzeltilemez hasarlara neden olabilecegi görülüyor.

Hesap Paylasimi Bir Istismar Modelinin Parçasi Olabilir

Parolalarinizin her zaman benzersiz olmasina dikkat etmelisiniz ancak ask faktörü dijital güvenliginiz için tam olarak hesaba katmadiginiz bir tehdit olabilir. Çogu zaman, hesaplari paylasmanin nedeni, özellikle birlikte yasayan çiftler için sadece bir kolaylik meselesidir. Örnegin, bir Netflix veya Spotify hesabini paylasmak, maliyetlerden tasarruf saglayabilir. Bir iliskide, hesaplarin paylasimi, samimiyetin bir isareti olarak görülebilir. Partnerinizin banyosunda dis firçasini birakmak ya da yedek kapi anahtari çikarmak gibi bir güven unsuru olarak dijital dünyaniza daha fazla erisim izni verebilirsiniz. Bazi çiftler, hesap sifrelerini isteyerek paylassalar da sagliksiz bir iliskide hesap paylasimi, bir istismar modelinin parçasi olabilir. Bazi iliskilerde kisiler partnerlerinin kimleri takip ettigini, sohbet ettigi kisileri ve begendigi fotograflari kontrol etmek için sifre paylasmaya zorlayabilir. Ancak saglikli bir iliskide sifreleri paylasma beklentisinin asla olmamasi gerekir.

Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, iliskilerde rollerin hizla degistigini ve bir zamanlar çiftleri mutlu eden sifre paylasiminin ayrilik sonrasinda taraflarin güvenligini tehdit edecek bir koza dönüstügünü dile getirerek neden sifrelerin paylasilmamasi gerektigini siraliyor.

1. Paylastiginiz sifreler size karsi bir koz olarak kullanilabilir. Çiftlerin güven ve yakinligin simgesi olarak gördügü sifre paylasiminin kisa sürede kisisel alanlarin asilmasina yol açtigini belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, iliskilerde rollerin hizla degistigini ve bir zamanlar çiftleri mutlu eden sifre paylasiminin ayrilik sonrasinda taraflarin güvenligini tehdit edecek bir koza dönüstügünü dile getiriyor.

2. Sadece simdiki etkinliginizi degil, geçmis etkinliginizi de paylasiyorsunuz. Partnerinizle sifrelerinizi paylasmaya karar verdiginizde, iliskiden önce gelen tüm online etkinliginizi silmediyseniz geçmisinizin büyük bir kismina, önceki iliskilerinize ve özel etkilesimlerinize hayatinizdaki yeni kisinin erismesine izin veriyorsunuz demektir. Bu nadiren iyi bir fikirdir. Ayrica, iliskiden bagimsiz ögeler, birçok gereksiz tartismayi ve hatta argümani tetikleyebilir.

3. Genç çiftler için yikici sonuçlari olabilir. Özellikle küçük yastaki çiftlerin sifrelerini birbiriyle paylasmamalari gerekiyor. Gençler, iliskide istedikleri yapilmadiginda ya da iliski sonrasinda bu hesaplardan elde ettikleri verilerle santaj basta olmak üzere siber zorbaliga varan birçok davranista bulunabiliyorlar. Bu nedenle Alev Akkoyunlu, özellikle küçük yastaki çocuklarin kullandigi bilgisayar, tablet ya da telefonlarinda bir ebeveyn kontrolü yazilimi bulunmasi gerektigini ve ebeveynlerin düzenli olarak çocuklarinin dijital dünyadaki davranislarini izlemeleri gerektigini öneriyor.

4. Yanlis verileri analiz ediyor ve bunlara tepki veriyor olabilirsiniz. Online dünyada sahip olunan kimlikler, sevdiklerimizle yüz yüze yaptigimiz etkilesimlerdeki kisilerle her zaman eslesmeyebilir. Her sey gerçek hayattan daha iyi veya daha kötü olabilir, ancak yine de online içerigi analiz etmek, hazirlanan bir kurguyu analiz etmek ve tepki vermek anlamina gelebilir.

5. Baskalarinin özel bilgilerini ifsa edersiniz. Bir kisiye size özel iletisim araçlarina erisim izni verdiginizde telefon mesajlari, sosyal medyadaki dogrudan mesajlar, e-posta hesaplari gibi yalnizca sizinle ilgili bilgilere degil, ayni zamanda tüm sosyal çevrenizle ilgili bilgilere de erismelerine izin verirsiniz. Iliskilerinizi kaybetme riski ile karsilasabilir ya da onlara ait özel bilgileri de ifsa etmis olabilirsiniz. Özellikle telefonunuzun sizin onayiniz olmadan karistirilmasi gibi bir durum için Bitdefender Antivirüs’ün Mobile Security ürününü kullanabilirsiniz. Bu sayede telefonunuz sizden izinsiz kurcalandiginda, uygulama kisinin fotografini çekerek size bildirebilir.

6. Sifrenizi yanlis kisiyle paylasirsaniz sonuçlar ciddi olabilir. Birisini gerçekten iyi bir seviyede tanimak zaman alir. Insanlar da zamanla degisir. Kötü ayriliklar olabilecegini unutmayin. Iliski sonrasi hesabinizi silmek veya sizi telefonunuzdan engellemek gibi nispeten basit seylerden, kisilerinize uygunsuz mesaj gönderme veya herkese açik olarak özel içerik yayinlama gibi gerçekten kötü islemlerle karsilasabilirsiniz. Böyle bir seyden kurtulmak gerçekten zor olabilir.

7. Özel bilgilerinizi yalnizca partnerinizle degil, ayni zamanda sosyal temaslariyla da paylasiyor olabilirsiniz. Partnerinizin hesap giris bilgilerini nasil koruyacaginizi bilmiyorsunuz. Ihmalden ya da art niyetten bagimsiz olarak, partnerinizin kisisel verilerine tanimadiginiz veya güvenmediginiz kisiler erisebilir.

8. Sifre paylasimi kusursuz bir izleme stratejisi degildir. Partnerinizin tüm online hesaplarina erismenin size kesinlikle ihtiyaciniz olan tüm yanitlari verecegini düsünüyorsaniz, yaniliyorsunuz. Bu kadar cömertçe erisim iznine sahip oldugunuz hesaplar, partnerinizin  olusturdugu tek hesaplar olmayabilir. Ikinci bir telefon, üçüncü bir e-posta adresi ya da yedinci bir sosyal medya hesabi olabilir. Bir iliskinin yalnizca çevrimdisi olarak gelisebileceginden ve yine de internette herhangi bir iz kalmayacagini da gözden kaçirmamak gerekiyor. Bu gibi durumlar için de sifre paylasimi yeterince güvenli degildir ve dogru sonuçlar vermez.




Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °