SEVINDIREN HABER GAZIANTEP' DEN:KORONAVIRÜSÜ ERKEN TESHIS EDEN BIR SISTEM GELISTIRILDI!

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, koronavirüse karsi savas açan, vücudun bagisiklik sistemini kontrolden çikaran sitokin firtinasini ölçen ve erken önlem ali

Sağlık 13.03.2021 10:23:12 0
SEVINDIREN HABER GAZIANTEP

Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, 4 aylik çalismanin ardindan virüse karsi savas açan vücudun bagisiklik sistemini kontrolden çikaran sitokin firtinasini ölçen ve erken önlem alinmasini saglayan 'biyosensör metodu' gelistirdigini söyledi. 2019 yilinda kalp krizi ve akciger kanseri riskini anlik olarak tahmin edebilen, insan sagligina ve çevreye zararsiz biyosensörlerle bilime yapmis oldugu katkilar nedeniyle Saglik Bilimleri alaninda Cumhurbaskanligi himayelerinde verilen Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Basarili Genç Bilim Insani Ödülünü alan Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, koronavirüse yönelik yeni alternatif çözüm bulmaya yönelik yeni teshis yöntemi gelistirmek için çalisma yaptiklarini ifade ederek, sunlari söyledi:

"Koronavirüs salgini ortaya çiktigi günden bu yana erken teshisin önemini bir kez daha görmüs bulunuyoruz. Çalisma ekibimizle özellikle son 1,5 yil içerisinde önemli hastaliklarin erken teshisine yönelik biyomedikal sistemlerin ya da biyosensör sistemlerin tasarlanmasi ve uygulanmasi üzerine önemli çalismalar yapmaktayiz. Yaklasik 4 aydir koronavirüse karsi nasil yeni alternatifler bulabiliriz ya da nasil yeni bir teshis yöntemi bulabiliriz sorulari üzerinde yogunlasmaya basladik. Koronavirüs vakalarinda siklikla görülen akut solunum sikintisi sendromu olarak bilinen ciddi bir saglik sorunu ortaya çikmaktadir. Mers ve Sars vakalarinda oldugu gibi koronavirüs vakalarinda da ayni sekilde görülen sitokin salinim sendromu ile iliskili solunum sikintisiyla aslinda benzer özellikler tasimaktadir. Sitokin salinim sendromu ile iliskili yeni tedavi stratejilerinin örnegin degisik semptomlarin tespitine yönelik immünosensörler ya da biyosensörler gibi yeni tedavi stratejilerinin koronavirüs ile yapilan klinik çalismalari hizli bir sekilde girdigi görülmektedir. Yaklasik 4 aydir süren ve koronavirüs tespitine yönelik yol gösterici olarak yüksek hassasiyette bir immünosensör tasarimini gerçeklestirdik."

Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yol, çevre dostu olarak tasarladiklari uygulamanin en kisa sürede hayata geçirilecegini de vurgulayarak, "Bu sistemin en önemli özelligi hem çevre dostu olmasi hem de ekonomik olmasi, ayni zamanda kullanilan klasik tekniklere nazaran daha hizli cevap verme süresinin olmasi sayesinde erken teshisi saglamaktadir. Bu sayede literatür dünyasina kattigimiz bizim en önemli çalismalarda birisi oldugunu söyleyebiliriz. Simdiye kadar yaptigimiz çalismalar isiginda yine ayni sekilde önemli hastaliklarin teshisine yönelik biyosensörlerin tasarimini devam ettiriyoruz. En kisa sürede koronavirüs vakalarinin tespitine yönelik çalismalarimizi, gerçek numune uygulama kismina da baslayacagiz" diye konustu.

(DHA)



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °