Seyahat Sektöründe Hareketlilik Yasanmasi Bekleniyor

Seyahat Sektöründe Hareketlilik Yasanmasi Bekleniyor

Koronavirüs ile mücadele kapsaminda uygulanan tam kapanma sürecinden sonra atilacak adimlar, Içisleri Bakanligi'nin valiliklere gönderdigi "Kademeli Normallesme Tedbirleri" konulu genelgesi ile belirlendi. Birçok sektörde ve alanda kisitlamalarin kad

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan biletall.com Ceo’su Yasar Çelik, “ Kapanmadan önce yasanan göç yavas yavas tersine dönmeye basladi. Özellikle son 2 -3 gündür bir hareketlenme yasiyoruz. Sehirlerarasi seyahatler için ayrica seyahat izni alinmasi istenmeyecek olmasi ve özel araçlara zorun haller disinda izin verilmeyecek olmasi toplu ulasim araçlarina olan talepi daha da çok arttiracak. Kisilerin, sehirlerarasi seyahat edileceginin bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz edilmesi yeterli olacaktir. Vatandaslarin seyahatlerini önceden planmalari avantaj saglayabilir. Çünkü bazi bölgelere geri dönüslerin baslamasindan dolayi talep daha fazla. Bu arada pandemi ile ilginin daha çok arttigi online biletler, geleneksel yöntemlere göre her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Yeni bir tedbir gelmezse 1 haziran sonrasi sahil bölgelerine ve pandemi nedeniyle yayla turizmine talebin daha çok artacagini,  hareketlenmenin daha yogun yasanacagini ön görüyoruz. Özetlemek gerekirse Yavas yavas tünelin ucundaki isik daha çok görünmeye basladi. Asilanmanin daha çok yayginlasmasi ve vaka sayilarinda yasananacak düsüs ile birlikte turizmcilerin en yogun oldugu yaz dönemide bos geçmecek” dedi.

Yayimlanan genelgelye göre, Sehirlerarasi seyahat kisitlamasinin istisnalari;

- Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde vatandaslarimizin uçak, tren, otobüs gibi toplu tasima vasitalariyla yapacaklari sehirlerarasi seyahatler için ayrica seyahat izni almasi istenmeyecek, sehirlerarasi seyahat edecegini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktir. Bu durumdaki kisilerin sehirlerarasi toplu tasima vasitalari ile ikametleri arasindaki hareketlilikleri, kalkis-varis saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydiyla sokaga çikma kisitlamasindan muaf olacaktir.

- Zorunlu bir kamusal görevin ifasi kapsaminda ilgili Bakanlik ya da kamu kurum veya kurulusu tarafindan görevlendirilmis olan kamu görevlilerinin (müfettis, denetmen vb.) özel veya resmi araçlarla yapacaklari sehirlerarasi seyahatlerine, kurum kimlik karti ve görevlendirme belgesini ibraz etmek kaydiyla izin verilecektir.

- Kendisi veya esinin, vefat eden birinci derece yakininin ya da kardesinin cenazesine katilmak için veya cenaze nakil islemine refakat etmek amaciyla herhangi bir cenaze yakininin e-devlet kapisindaki Içisleri Bakanligina ait E-BASVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacaklari basvurular (yaninda akraba konumundaki 9 kisiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafindan vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakinlarina özel araçlariyla seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi olusturulacaktir.

Cenaze nakil ve defin islemleri kapsaminda basvuru yapacak vatandaslarimizdan herhangi bir belge ibrazi istenilmeyecek olup Saglik Bakanligi ile saglanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapilacaktir.

2.2- Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde vatandaslarimizin özel araçlariyla sehirlerarasi seyahate çikmamalari esastir. Ancak asagida belirtilen zorunlu hallerin varligi durumunda vatandaslarimiz, bu durumu belgelendirmek kaydiyla; e-devlet üzerinden Içisleri Bakanligina ait E-BASVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlik bünyesinde olusturulan Seyahat Izin Kurullarindan izin almak kaydiyla özel araçlariyla da seyahat edebileceklerdir. Seyahat Izin Belgesi verilen kisiler, seyahat süreleri boyunca sokaga çikma kisitlamasindan muaf olacaktir.

Zorunlu Hal Sayilacak Durumlar;

- Tedavi oldugu hastaneden taburcu olup asil ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alinmis doktor randevusu/kontrolü olan,

- Kendisi veya esinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakinina ya da kardesine refakat edecek olan (en fazla 2 kisi),

- Bulundugu sehre son 5 gün içerisinde gelmis olmakla beraber kalacak yeri olmayip ikamet ettikleri yerlesim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldigini yolculuk bileti, geldigi araç plakasi, seyahatini gösteren baskaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

- ÖSYM tarafindan ilan edilmis merkezi sinavlara katilacak olan,

- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerlesim yerlerine dönmek isteyen,

- Özel veya kamudan günlü sözlesmeye davet yazisi olan,

- Ceza infaz kurumlarindan saliverilen,

Kisilerin zorunlu hali bulundugu kabul edilecektir.