Tarih: 23.05.2021 15:30

Siber saldirilarin yeni oyunculari sosyal mühendislere dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Kisisel bilgilerin dijitale tasinmasiyla yeni dolandiricilik türlerinin ortaya çiktigini belirten F1 Medya Bilisim Uzmani Süleyman Efe, sosyal mühendislerin insanlarin zayif noktalarini kötüye kullanarak, aldatarak, zorlayarak ya da korkutarak kisilerin gizli bilgilerini ele geçirip dolandirdigina isaret etti. 

Efe, sosyal mühendislige karsi farkindalik olusmasinin önemini vurgulayarak, dolandiricilarin banka çalisani gibi davranarak kisilerle iletisime geçebilecegini ve kisisel bilgilerin paylasilmasini isteyebileceklerini söyledi. 

Güvenilir kurumlarin adini vererek kisi adina izinsiz islem yapildigina dair yönlendirme yaptiklarini dile getiren Efe, “Kendilerini polis, hakim, savci gibi devlet görevlileri olarak tanitabilirler. Üzerinizde otorite kurmaya çalisip size istediklerini yaptirmaya çalisabilirler. Bankadan aramis izlenimi vererek, Covid-19 salginini kullanarak uzaktan islem yapmak için sizi aradiklarini söyleyebilirler.” dedi.

Güvenilir kurumlari taklit ederek dolandiriyorlar

Bilisim Uzmani Süleyman Efe, sosyal mühendisligin internet üzerinden yapilmasinin mümkün oldugunu söyleyerek, sosyal mühendislerin insanlara nasil yaklastigini su sekilde siraladi: 

- Güvenilir kurumlardan gönderilen e-postalari taklit ederek kisisel ve bankacilik bilgilerinizi ele geçirmeye çalisabilirler.

- Zararli ek içeren sahte e-postalarla sizi sahte web sitelerine yönlendirebilir ve cihaziniza zararli yazilimlar yükleyebilirler.

- Mobil cihazlariniza sahte SMS'ler gönderip sizi sahte baglantilara yönlendirebilirler. Bu baglantilara tiklandiginda cihazinizdaki diger kisilere de zararli içeriklerin gönderilmesini saglayabilirler.

- Sosyal medya üzerinden sahte ödül mekanizmalariyla karsiniza bedava ödüller çikarabilirler. 

- Yüksek limitli kredi ya da kredi karti tahsis edebileceklerini belirten sahte reklamlar ve baglantilar yayimlayabilirler.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —