Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmani Yrd.Doç.Dr Alptekin Çetin, çagimizin yeni kavramlarindan biri olan siberkondriye iliskin bilgi verdi.
Kisi kendine tani koyuyor
Yrd.Doç.Dr Alptekin Çetin, siberkondrinin, “bireylerin kendilerinde oldugunu düsündükleri hastalik ya da hastaliklar hakkinda internet ortaminda bilgi ve belgeleri arastirmalari, bu arastirmalar sonrasinda kendilerine tani koymaya çalismalari ardindan da kendilerini tedavi etme çabasi” olarak adlandirildigini söyledi.
Bu arastirma ve çabalarin kiside anksiyeteye (kaygi) neden oldugunu kaydeden Dr. Ögretim Üyesi Alptekin Çetin, “Internetin neredeyse her haneye girdigi günümüz teknoloji çaginda bilgiye kolay ulasilmasi fakat ulasilan bilginin kalitesi ve güvenilirliginin bilinmesi pek çok konuda risklere neden olmaktadir.” dedi.
Saglik ve hastalik kavramlarinin da günümüzde dijital ortamda en fazla konusulan ve tartisilan konularin basinda geldigini kaydeden Dr. Ögretim Üyesi Alptekin Çetin, “Hastaliklarla ilgili yapilan paylasimlar, yorumlar, farkli tedavi seçenekleri, bu tedavi seçeneklerinin sonuçlari internet ortaminda kolayca ulasilabilir hale gelmistir. Bu kolaylikla beraber ulasilan bu bilginin kalitesi ise sorgulanmamakta ve bu nedenle de bilgiye ulasan kisinin uygunsuz bir sekilde kaygisini artirmaktadir. Mide yanmasi için internet arama motorlarinin basina geçen bir kisi gün sonunda kendisine mide kanseri tanisini koyabilecek duruma gelmektedir.” diye konustu.
Saglik okur-yazarligi düsük kisiler basvuruyor
Siberkondrinin henüz saglik otoriteleri ve tani ölçüt sistemleri tarafindan bir hastalik olarak degerlendirilmese de bu konu ile ilgili yapilan pek çok farkli arastirma bulundugunu kaydeden Yrd.Doç.Dr Alptekin Çetin, “Bu arastirmalarda siberkondri belirtileri gösteren kisilerin kaygi düzeyi yüksek kisiler oldugu bilinmektedir. Ayni zamanda bu kisilerin saglik okur-yazarligi düzeyleri de düsük bulunmustur. Kendisinde oldugunu düsündügü bir hastalik ilgili profesyonel yardim almayan ya da almayi tercih etmeyen kisiler internet ortamindaki bilimsel olmayan, sadece kisisel deneyimlere dayanan yorumlar üzerinden kendilerinde farkli saglik sorunlarina olduguna inanmaktadir.” diye konustu.
Sikayetiniz varsa doktora basvurun
Kisilerin kendi kendine teshis koymasinin son derece riskli durumlar ortaya çikarabilecegi uyarisinda bulunan Yrd.Doç.Dr Alptekin Çetin, herhangi bir sikayetle ilgili doktora basvurulmasi gerektigini belirterek sözlerini söyle tamamladi:
“Hastalik olarak tanimlanmasa da siberkondri durumunu ortadan kaldirmak için en uygun yöntem kisilerin yasamis olduklari herhangi bir hastalik halinde bunu profesyonel bir saglik çalisanina danismalari, tedavi konusunda da farkli seçenekleri yine profesyonel kisilerle tartismalaridir. Geregi halinde internet ortaminda hastaliklari ile ilgili farkli bilgi ya da tedavi yöntemlerini kendi doktorlarina danismalari gerekmektedir.”