'Siddet istemiyoruz diyen kadinlara siddet uygulandi'

CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, "Tüm dünyada uygulanan Las Tesis eylemleri Istanbul'da yapilmak istendiginde polis hemen müdahale etti. Düsünsenize gerçekten Zaytung haberi gibi. Kadinlara siddet istemiyoruz diyen kadinlara siddet uygulandi"

CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, Son Mühür TV'de Semra Igtaç'in sundugu Haber Aktüel programina konuk oldu. Kadina siddete yönelik birçok önemli konuya deginilen programda Kiliç'in açiklamalarindan önemli satir baslari su sekilde: 

'MEYDANDA ENGELLENINCE MECLIS'TE EYLEM YAPTIK'

- "Dünyadaki birçok yerde yapildi Las Tesis eylemi. Kadinlar o meydanlarda özgürce hem o sarkiyi söylediler, hem de danslarini ettiler. Ama Istanbul'da eylem yapilmak istendiginde polis hemen müdahale etti.  Düsünsenize gerçekten Zaytung haberi gibi. Kadinlara siddet istemiyoruz diyen kadinlara siddet uygulandi. O nedenle dedik ki madem siz kadinlar olarak müdahalesiz yapamiyorsunuz, biz mecliste kadinlar olarak bu eylemi yapalim. Hem de Içisleri Bakani vardi o gün. Bittikten sonra eylem Süleyman Soylu dedi ki, "Kanunen ben gerekeni yapacagim.' Artik bunlarin gözü dönmüs. Kadinlar konusunda da tabii ki umut var ama karsimizda öyle çarpik bir zihniyet var ki. Tabii ki biz elimizden gelecegiz. Kadinlar konusunda da. Ikinci planda da degil kadinlar. Önceden diyorduk ya kadinlar ikinci planda. Hayir kadinlari tamamen görmüyorlar. Kadinlari kendilerinin bir mali olarak görüyorlar. Çarpik zihniyet ile umuda ihtiyaciniz var. Tabii ki umudumuz var hele ki bu çarpik bir zihniyet var. Kurtulus Savasi kadinlarin destegi ile kazanilmis. Belki gündeme gelmemis. Kitaplarda ismi yazmamis. Insanlar ortak esit bir sekilde mücadele etmisler. Erkekler bir konuda çalisirken bütün enerjilerini ona veriyorlar. Ama kadin isiyle de ilgileniyor eviyle de ilgileniyor belki yasli annesi var belki yasli babasi var onunla da ilgileniyor. Bir degisim dönüsüm olacaksa ki muhakkak bu topraklarda bir degisime dönüsüme ihtiyaç var. Zihniyet degisikligine ihtiyaç var. Bunlarin da öncüsü kadinlar olacak. Bunun disinda degisim bekleyemeyiz olmaz da açikçasi."

'TÜM KADINLARI KOYUN GAZ ODASINA...'

- "Kadinlarimiz katlediliyor. Devlet kurumlari eger kadina karsi siddette bakis açisini degistirmezse bununla mücadele edemez. Yapacaginiz her kanun ne olursa olsun... Kadin cinayetleri ile ilgili komisyona kanun teklifimizi verdik. Kabul bile edilmedi.  Bir kere kadina siddet ayri bir suç olsun Türk Ceza Kanunu'nda ve bunlara iyi indirim hali uygulanamasin. Hep ayni örnek veriliyor belki ama cidden çok çarpici. Kravatimi taktim takim elbisemi giydim güzel de konusuyorum  hakim karsisinda alsana ceza indirimi. Bunlar olmasin. Haksiz tahrik indirimi uygulanmasin. Hem kanunlari uygulasinlar onlari uygulayanlar, hem de vicdanlariyla baksinlar olaya. Biliyorsunuz sevgilisini öldürüyor diye kurtarmaya gelen çocukcagiz cezaevinde. Niye yine çarpik bakis açisindan. Ne istiyorsunuz o zaman, bütün kadinlari hep beraber Hitler gibi gaz odalarina koyun basin gazi, gidelim. Kalin bas basa. Böyle bir anlayis olamaz yani. Bizim bununla mücadele etmemiz lazim. O yüzden israrla Istanbul Sözlesmesi'ne geri dönelim. En büyük mücadeleyi verelim. Bu meclisten geçmis; o zaman AK Parti yok mu mecliste, var. CHP de, MHP de, HDP de var. Yapmaniz gereken bunu uygulamak. Kendi kanallariyla çarpitarak, vay efendim Istanbul Sözlesmesi evlilige karsi. Hiç alakasi yok. Istanbul Sözlesmesi konusunda meclise brosür geldii sunlar yaziyor:  'Istanbul Sözlesmesi hepiniz LGBT yapacak. Istanbul Sözlesmesi evlilik düsmani. Istanbul Sözlesmesi yüzünden kadinin beyani esas hepiniz hapse gireceksiniz.'  Sözlesmeyle ilgisi olmayan seyler...Bizim mevcut kanunlarimiz aslinda yeterli. Yeter ki uygulansin. Birkaç küçük düzenleme ile yapilir bu. Çok büyük reformlara ihtiyacimiz yok, yeter ki yasalar uygulansin. Insan Haklari Eylem Plani'ndaki 11 madde anayasada da var. Neden siz bunlari söylemeye gerek duydunuz. Çünkü 19 yildir yazdiginizin, herseyin tersini yaptiniz. Simdi yeniden sanki muhalefet partisi açikliyor. Sanki kaç yildir siz yönetmiyor musunuz gibi, bunlari gündeme getiriyor iktidar...O yüzden bu zihniyet ile mücadele edecegiz."