Tarih: 29.06.2021 12:59

SIGARA VE OBEZITE BÖBREK KANSERININ EN ÖNEMLI NEDENI!

Facebook Twitter Linked-in

Böbrek kanseri tanisi alan hastalarin büyük bir bölümünün hiçbir belirti ve sikâyeti olmadigini hatirlatan Anadolu Saglik Merkezi Üroloji Uzmani ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ilker Tinay, “Çogunlukla baska rahatsizlik ve sikayetler nedeniyle çekilen ultrasonografi, MR ve tomografi sonucunda tesadüfen saptaniyor. Bu hastalarda böbrek kitleleri genellikle erken evrede ve küçük böbrek kitleleri olarak karsimiza çikiyor. Daha ileri evrede basvuran hastalarda agirlikli olarak idrarda kanama, kilo kaybi, yorgunluk ve kemik agrilari gibi sikayetlere rastlaniyor” dedi.

Tedavi hastaligin seyrine göre planlaniyor

Tedavinin hastaligin evresine göre planlandigini belirten Üroonkoloji Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ilker Tinay, “Herhangi bir metastazi saptanmayan ve sadece böbrek kitlesi ile basvuran hastalarda kitlenin yerine ve boyutuna göre sadece kitlenin çikartilmasi ya da böbregin tamamen alinmasi karari verilebilir. Metastazla saptanan hastalarin ise, metastaz yogunluguna ve hastanin genel durumuna göre yine böbregin ameliyatla alinmasi ve beraberinde metastazlara yönelik akilli ilaç tedavisiyle tedavi planlamasi uygun olacaktir” dedi. 

Özellikle metastatik hastalik tedavisinde son yillarda tedavi seçeneklerinin de arttiginin altini çizen Doç. Dr. Ilker Tinay, “Hedefe yönelik tedavi prensibi ile gelistirilen ilaçlar ve son olarak da bagisiklik sistemini düzenleyen ilaçlarin kullanimi günlük uygulamalarda yer buluyor ve hastaligin tedavisinde yüz güldürücü sonuçlara ulasilabiliyor” seklinde konustu.

Böbrek kanseri ameliyatlarinda amaç kitlenin çikartilarak böbregin kurtarilmasi

Hastalarin genellikle hiçbir belirti ya da sikâyet olmadan, baska nedenlerle yapilan görüntülemelerde tesadüfen saptanan küçük böbrek kitleleri ile basvurdugu için, yapilan ameliyatlarda da genellikle sadece kitlenin çikartilmasi ile böbregi kurtarmanin mümkün oldugunun altini çizen Doç. Dr. Ilker Tinay, “Bu hastaligin tedavisi ile ugrasan üroonkoloji uzmanlarinin temel hedefi, kansersiz böbrek dokusunun olabildigince korunmasidir. Gelisen cerrahi teknikler ile bu amaca ulasmak genellikle mümkün oluyor” dedi. 

Günümüzde yapilan cerrahi islemlerde siklikla kapali yöntem olarak bilinen laparoskopik ve robot yardimli laparoskopik ameliyatlarin gerçeklestirildigini belirten Doç. Dr. Ilker Tinay, “Böbrek kanserinin cerrahi tedavisinde hem böbrek koruyucu ameliyatlarda hem de böbregin tamamen çikartildigi ameliyatlarda kapali yöntemler olarak bilinen laparoskopik ve robot yardimli laparoskopik cerrahiler hem ülkemizde hem de tüm dünyada siklikla ve basariyla uygulaniyor” açiklamasinda bulundu.

Ailesinde böbrek kanseri hikayesi olanlar düzenli kontrollerini ihmal etmemeli

Böbrek kanserinden korunmak için basta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerinden uzak durulmasi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Ilker Tinay, “Sigaranin yani sira obeziteden kaçinmak, dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz bugün için en mantikli ve uygulanabilir önleyici yaklasimlardir. Ailesinde böbrek kanseri hikayesi olan aile bireyleri tarama ve kontrollerini ihmal etmemeli. Ayrica normale göre artmis riskleri oldugu için hemodiyaliz hastalarinin da belli araliklarla, olasi böbrek kitlesi açisindan görüntülemelerle takip edilmeleri önemli” açiklamasinda bulundu.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —