Sigarayi hemen birakmak için 10 neden!

Sigarayi hemen birakmak için 10 neden!

9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü, birçok insanin en büyük düsmani olan sigaradan kurtulmak için ideal bir gün. Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, sigaranin kemiklerden dislere, akcigerden damarlara kadar vücudumuza b

Sigara içenlerin kanserden ölme oranlarinin içmeyenlere göre 15-20 kat daha fazla oldugunu belirten Kaptan,  “Sigarayi birakmanin yasi yok. 65 yasin üzerinde olsa bile, sigarayi birakmak insanlarin daha uzun yasamasina ve daha iyi bir yasam kalitesine sahip olmasina yardimci olabilir” diyor.

Yillarca sigara içmis olsaniz bile, sigarayi birakmak için asla geç degil… Hatta tam zamani diyebiliriz… Dünyadaki ve Türkiye’deki birçok tiryaki, 9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü’nü kendine milat edinerek sigarayi birakti. Bugünün katkilariyla bu yil da binlerce insanin, 9 Subat’tan itibaren sigarayla arasina mesafe koyacagi ümit ediliyor. Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, “9 Subat, sigara gibi maddi, fiziksel ve ruhsal zarar veren bir bagimlilik ya da aliskanliktan kurtulmak için bir baslangiçtir. Birakinca ne olacak demeyin. Bilimsel kaynaklara göre, sigarayi biraktiktan 5 ila 15 yil sonra inme riskiniz sigara içmeyenlerin seviyesine düser. 10 yil içinde ise akciger kanseri riskiniz, sigara içen kisinin yaklasik yarisina düser. Sigarayi birakmak birçok etkiyi tersine çevirebilir. Öyleyse sigarayi birakmanin yasi yok. 65 yasin üzerinde olsa bile, sigarayi birakmak insanlarin daha uzun yasamasina ve daha iyi bir yasam kalitesine sahip olmasina yardimci olabilir” diyor.

“Sigaradaki kimyasallar kanser yapiyor”

Sigara aliskanligi genç-yasli demiyor. Sigara içenlerin büyük çogunlugu tütün ürünlerini 18 yasindan çok önce kullanmaya basliyor. Istatistikler, 13-15 yas arasi ögrencilerin herhangi bir sekilde tütün kullaniminin yüzde 10'dan fazla oldugunu ortaya koyuyor.  “Her sigara ömürden çaliyor” diyen Prof. Dr. Gülten Kaptan, içilen her sigaranin insan ömründen 12 dakika çaldiginin hesaplandigini söylüyor. Istatistiklere göre dünyada her yil 4 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insanin sigaradan hayatini kaybettigini belirten Kaptan, söyle konusuyor: "Sigara kullanan kisilerin kanser nedeniyle ölüm orani, kullanmayanlardan 15 - 25 kat daha fazla. Amerika Birlesik Devletleri'nde sigara içenlerin ölüm orani, hiç sigara içmeyenlerin üç kati kadar. Aslinda, Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), sigara içmenin Amerika Birlesik Devletleri'nde en yaygin ‘önlenebilir ölüm nedeni’ oldugunu söylüyor.”

Bu nedenler sigarayi biraktirir!

1-) Sigara içenlerde, nefes alma zorlugu, yorgunluk ve halsizlik sik görülüyor.

2-) Sigara içmek tüm kardiyovasküler sisteminize zarar verir. Nikotin, kan damarlarinin daralmasina neden olarak kan akisini kisitlar. Zamanla, devam eden daralma, kan damarlarinin hasar görmesiyle birlikte periferik arter hastaligina neden olabilir.

3-) Sigara içmek, kan basincini yükseltir, kan damari duvarlarini zayiflatir ve kan pihtilarini artirir. Bu da inme riskini artirir.

4-) Sigaranin neden oldugu akciger hastaliklari, amfizem ve kronik bronsiti içeren KOAH'i içerir. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre KOAH nedeniyle ölme olasiligi 12 ila 13 kat daha fazladir.

5-) Sigara içmek vücudun hemen hemen her yerinde kansere neden olabilir. Sigara içmek ayrica kanser hastalarinda ve hayatta kalanlarda kanserden ve diger hastaliklardan ölme riskini artirir. Akciger kanseri vakalarinin çogunluguna sigara içmenin neden oldugu biliniyor.

6-) Sigara içmenin kadinlar üzerinde ürkütücü etkileri var. Sigara içmek bir kadinin hamile kalmasini zorlastirabilir. Ayrica kadinlarda dogum kusurlari ve düsük yapma risklerini artirabilir.

7-) Annenin sigara içmesi, bebeginin dogumdan önce ve sonra sagligini da etkileyebilir. Preterm (erken) dogum, ölü dogum (bebegin dogumdan önce ölmesi), düsük dogum agirligi, ani bebek ölümü sendromu (SIDS veya besik ölümü olarak bilinir) ve ektopik gebelik gibi durumlara sigara içen kadinlarda daha çok rastlaniyor.

8-) Sigara içmek erkeklerin spermini de etkileyerek dogurganligi azaltabilir.

9-) Sigara içmek kemik sagligini etkileyebilir. Çocuk dogurma yillarini geçmis sigara içen kadinlarin kemikleri, hiç sigara içmeyen kadinlardan daha zayiftir. Ayrica kemik kirilmalari için daha büyük risk altindadirlar.

10-) Cinsiyet ve yas ayirmaksizin sigara içmek disleri olumsuz etkiliyor. Özellikle ön disleri sarartiyor ve dis taslarini artiriyor. Kötü koku ve tat alma bozuklugu ise sigara içmenin diger olumsuz etkileri…