Güçlü bir bagisiklik sistemi her yas için hastaliklarla savasta en önemli silahimiz. Ancak dogustan immün yetmezlikle dünyaya gelen çocuklarda durum biraz farklilasiyor. Hastaliklarla savasta daha güçsüz kalmakla birlikte sonraki hayatlarinda da farkli hastaliklarla mücadele etmek durumunda kalinabiliyor. Bu noktada çocuklari her anlamda gözlemlerken ailelerin çok dikkatli olmalari gerektigini söyleyen Çocuk Sagligi Hastaliklari, Çocuk Immünolojisi Uzmani Prof. Dr. Hülya Ercan Sariçoban, sunlari anlatti: “Basit bir soguk alginligi ortalama 1 hafta içerisinde basit ilaçlarla iyilesmesi gerekir. Ancak her hastaliginda antibiyotik kullanilmasi gerekiyorsa, her seferinde nefes açicilar kullaniliyorsa veya egzamalari düzelmiyor, üstleri mantarla, virüslerle kaplaniyorsa bagisiklik sisteminde bir sorun olup olmadigi mutlaka arastirilmali.” Yenidogan bebeklerde göbegin geç düsmesinin bile immün yetmezlik konusunda belirti olabilecegini söyleyen Prof. Dr. Hülya Ercan Sariçoban, bir bebegin 15 gün içerisinde göbeginin düsmesi gerektigini, bu süreçte göbek düsmemisse bunun bagisiklik sistemiyle birlikte degerlendirilmesi, ileri test yapilmasi gerektigine isaret etti.
Primer immün yetmezligi, dogustan genetik bir nedenle gelisen bakteri, virüs, mantar ya da parazitlere karsi olusan, enfeksiyonlarla seyreden bir hastalik grubu olarak tanimlayan Yeditepe Üniversitesi Kozyatagi Hastanesi Çocuk Sagligi Hastaliklari, Çocuk Immünolojisi Uzmani Prof. Dr. Hülya Ercan Sariçoban, “Bu soruna yol açan yaklasik 500 degisik hastalik tanimlanmistir. Sik ve hafif formlari her 200 dogumda 1 görülürken agir ve nadir tipleri 10 000 dogumda 1 ortaya çikar. Ülkemizde oldugu gibi akraba evliliklerinin çok oldugu toplumlarda daha sik rastlanir” diye konustu.
Immün yetmezligin genetik bir bozukluk oldugunu ve kisinin yedikleri ya da içtikleriyle düzeltilmesinin de mümkün olmadiginin altini çizen Prof. Dr. Hülya Ercan Sariçoban, “Bu noktada önemli olan immün yetmezligin neden olabilecegi firsatçi enfeksiyonlardan korunabilmektir. Bunu saglayabilmek için de hastaligin türüne göre koruyucu tedaviler gerekir” diye konustu.
ÇOCUK KALABALIK ORTAMDA BULUNMAMALI
Söz konusu çocuklarin bagisikliklari degisik derecelerde bozuk oldugu için çok kalabalik, enfeksiyonun kolayca yayilabildigi ortamlarda bulundurulmamasi gerektigini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi Hastaliklari, Çocuk Immünolojisi Uzmani Prof. Dr. Hülya Ercan Sariçoban, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken diger noktalar konusunda sunlari anlatti: “Ayrica bu çocuklarda asilarin zamaninda yapilmasi da son derece önemlidir. Ancak immün yetmezligi olan çocuklarin bazilarinda kizamik, verem, suçiçegi ya da agizdan uygulanan çocuk felci gibi canli asilari uygulayamiyoruz. Çünkü bu çocuklarin bagisiklik sistemi asi mikrobundan enfekte olabiliyor. Bu nedenle erken tani çok büyük önem tasiyor. Özellikle yeni doganlarda ikinci ayda uygulanan verem asisindan önce tanin konulmasi gerekir. Dogumdan sonra uzun süre hastaneden çikamayan, antibiyotik alan, vücudunda egzama çikan, agzinda pamukçuk olan, düzelmeyen ishalleri olan çocuklarda hele ki ebeveynleri de akrabaysa, verem asisi yapilmadan önce en azindan bir tam kan sayimi ile lenfosit degerlerine bakilmasi önem tasir. Aksi durumda söz konusu hasta çocuga verem asisi yapilarak yaygin verem gelisebilir ve çok daha agir sonuçlara yol açabilir.”