Simülasyonla Izmir depremini bir daha yasadilar

Simülasyonla Izmir depremini bir daha yasadilar

Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi tarafindan gelistirilen Sanal Gerçeklik Tabanli Deprem Simülasyonu ile Izmirlilere deprem aninda hayatta kalmayi saglayacak egitim programi basladi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi tarafindan gelistirilen Sanal Gerçeklik Tabanli Deprem Simülasyonu ile Izmirlilere deprem aninda hayatta kalmayi saglayacak egitim programi basladi. 5 ila 7 siddetindeki depremlerin deneyimlemesini saglayan simülasyon sanal gerçeklik gözlügüyle de senaryoyu tamamen gerçekçi kiliyor.


Izmir Büyüksehir Belediyesi 30 Ekim Izmir depreminin ardindan birçok çalismayi hayata geçirdi. O çalismalardan biri de Itfaiye Dairesi Baskanligi tarafindan gelistirilen deprem simülasyonu. Sanal gerçeklik tabanli bir sistem olan simülasyon, sanal gerçeklik gözlügüyle de kullanicilarin gerçek bir deprem anini yasamasini sagliyor. Büyüksehir Belediyesi, Buca Toros’ta bulunan Yangin ve Dogal Afet Egitim Merkezi’nde afet bilinci olusturarak afetlere hazir toplum yaratmak için yurttaslara bu kapsamda egitim veriyor. Deprem kusaginda yer alan Izmir’de olasi deprem aninda yurttaslarin kendilerini nasil korumalari gerektigi, deprem öncesi ve sonrasinda yapilacaklari ögretiliyor. 


Depremde hayatta kalmanin formülleri

Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskani Ismail Derse, 30 Ekim Izmir depreminde büyük bir tecrübe edindiklerini söyledi. Bu depremin hemen arkasindan çocuk, genç ve yetiskinlere yönelik depremde yapilmasi gereken standart hareketleri ezberletici bir sanal gerçeklik tabanli sistem tasarladiklarini belirten Ismail Derse, “Bilimin isigindan faydalanarak yurttaslarimizi bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalisiyoruz. Olasi bir afet aninda hayatta kalabilmelerinin yollarini ögretiyoruz. Temel olan sey 'Çök, Kapan, Tutun!' Eger enkaz altinda kalmadiysa binadan kendini nasil çikaracak bu egitimde bunlari ögretiyoruz” dedi.

 “Amacimiz en az hasarla kurtulmalarini saglamak”

Itfaiye Egitim Sube Müdürü Serkan Korkmaz da Sanal Gerçeklik Tabanli Deprem Simülasyonunun, üç senaryo ile kullanicilarin deneyimine sunuldugunu söyledi. Deprem öncesi, sirasi ve sonrasinda kazanilmasi gereken davranislarin egitimin içerigini olusturdugunu ifade eden Serkan Korkmaz, “Burada 7-12 yas arasi çocuklara yönelik deprem senaryosu da yapiliyor. Buna yönelik pedagojik uygunluk aldik. Katilimcilarin deprem öncesi, deprem sirasi ve sonrasinda kendilerini nasil koruyacaklarini anlatiyoruz. Deprem sirasinda yapilmasi gerekenleri burada uygulamali olarak yaptiriyoruz. Yurttaslarin olasi depremden en az hasarla kurtulmalarini saglamalarini çalisiyoruz” diye konustu.


Deprem anini yasadilar

Egitim merkezinde 7-12 yas arasinda çocuklar 5, yetiskinler ise 7 siddetine kadar deprem anini deneyimliyor. Egitime katilan üniversite ögrencilerinden Alim Çopur, “Çok heyecanlandim. Simülasyon olsa bile deprem anini yasadim. Iyi ki böyle bir uygulama yapildi. Hem heyecanlandim, biraz da korktum” dedi. Aleyna Saglam da Izmir depremini yasadigini belirterek, “Sanki o anlarin tekrarini yasadim ama yapmam gerekeni de biliyordum. Çok gerçekçiydi. Hala kalbim hizla atiyor. O anda ne yasadigimizi görüyoruz ve kendimi korumak için yapmamiz gerekenleri ögreniyoruz. O an tek basimiza kaliyoruz. Ve kendimizi korumak zorundayiz. Bunu herkes yapmali. Burada deneyimlemek de çok heyecanliydi” diye konustu. Bayrakli depremini yasayan Abdullah Kestel de uygulamayi son derece gerçekçi buldugunu ifade ederek, “O günü yeniden yasadim. Çok gerçekçiydi. Kendi evimin içinde oldugumu düsündüm. Çok sasirdim, bir anda sallandi. Bu kadar gerçekçi olacagini beklemiyordum. Çok korktum, kendimi kastim. Bacagim kasildi.  Çok ögretici oldu” dedi.