SINAV ÖNCESINDE BESLENMENIN ÖNEMI

Yaklasik 1 milyon ögrenci, 6 Haziran 2021 Pazar günü gerçeklestirilecek Liselere Geçis Sinavi (LGS) için heyecanla bekliyor. Bu süreçte beslenmenin önemine isaret eden uzmanlar, sinav öncesinde dogru gidalar tüketmenin önemine dikkat çekiyor. Sinav sabahi

Güncel 2.06.2021 15:57:26 0
SINAV ÖNCESINDE BESLENMENIN ÖNEMI

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Özden Örkcü, 6 Haziran Pazar günü gerçeklestirilecek Liselere Geçis Sinavi (LGS) öncesinde beslenmeye iliskin tavsiyelerde bulundu.

 Zihni stresten korumak için kuru baklagil, kirmizi et, ay çekirdegi

B grubu vitaminlerinin zihnimizi strese, yorgunluga, panige karsi korudugunu kaydeden Özden Örkcü, “B vitamini yetersizliginde konsantrasyon düsüklügü, unutkanlik ve ögrenme zorlugu zekâ ve hafiza performanslarinin zayiflamasi gibi sonuçlar ortaya çikmaktadir. Kuru baklagiller, kirmizi et, ay çekirdegi, balik, yogurt, süt, peynir, yesil yaprakli sebzeler, tavuk eti, yerfistigi, muz, kavun, brokoli, ispanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminlerinden zengindir. B vitamininin sinir sisteminden beyin fonksiyonlarina kadar güçlü iletisim kurmayi ve bilinç yaninda hafizayi da güçlendirdigi bilinmektedir.” dedi.  

Beyin sagligi için yesil yaprakli sebzeler tüketilmeli

Folik asitin beyin gelisimi için önemine isaret eden Özden Örkcü, “Beyin gelisimi ve zekâ üzerine olan etkileri daha anne karnindan itibaren takip edilmektedir. Folik asit yetersizligi zekâ geriligine sebep olabilmektedir. Bir nevi beynin gidasi diyebiliriz. Özellikle yesil yaprakli sebze ve meyve, pirinç tüketerek folik asit ihtiyacini rahatlikla karsilayabiliriz.” diye konustu.

Omega 3, hafizayi güçlendiriyor

Omega 3 yani yag asitleri içerisinde DHA ve EPA denilen bilesenlerin bulundugunu kaydeden Özden Örkcü, “Bu bilesenler, beyin fonksiyonlarini düzenlemede, zekâ gelisimini ve hafizayi güçlendirmede etkin rol üstlenir. Avustralya’da yapilan bir arastirmaya göre 6 ay boyunca düzenli Omega 3 tüketen çocuklarin digerlerine göre hafiza testlerinde daha iyi sonuç aldiklarini göstermistir. Omega 3 yag asitlerinden zengin sardalye, ton baligi, somon baligi, koyu yesil yaprakli sebzeler, keten tohumu gibi besinlerde daha çok bulunmaktadir.” dedi.  

Protein mutlaka tüketilmeli!

Özden Örkcü, diger tavsiyelerini de söyle siraladi:

“Yeterli miktarda protein tüketilmesi uyku halinin azalmasini ve enerjinin tamamen kullanilmasini saglar. Balik, et, yumurta, findik, fistik ve ceviz kaliteli protein kaynaklaridir ve içerdikleri yag asitleri de beyin damarlarinin beslenmesi açisinda oldukça önemlidir. Ders çalisirken; seker ve sekerli yiyecekler, cipsler, kuruyemisler, gazli içecekler, bisküviler krakerler.. gibi besinler yerine süt, yogurt, sütlü tatlilar, ekmek arasi peynir, taze sikilmis meyve sulari, taze meyve ve sebzeler ile kuru meyveler tercih edilmelidir.”

Gaz yapici ve lifli besinlere dikkat!

Sinavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapici besinlerin, lif ve yag içerigi yüksek yiyeceklerin tüketiminde dikkatli olunmasi gerektigini belirten Özden Örkcü, “Sinav aninda adrenalinin seviyesinin yükselmesiyle birlikte sindirim sistemimiz daha fazla çalismaya baslar ve sinav aninda acaba tuvalet ihtiyacim olur mu kaygisini yasamamamiza neden olur. Vücudun alisik olmadigi hiçbir besin sinav öncesinde tüketilmemelidir. Sinav sirasinda mide ve sindirim sistemi sorunlari yasanma riskini artirabilir.” uyarisinda bulundu.

Sinav sabahi mutlaka kahvalti edilmeli

Sinav sabahi mutlaka kahvalti edilmesi gerektigini belirten Özden Örkcü, “Sadece kahvaltida agir yiyecekler tüketmeyin. Düzenli kahvalti yapma aliskanligi kazanilmali ve sinav günü mutlaka kahvalti edilmelidir. Gece boyu açliktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne baslamak için acil olarak enerjiye gereksinim duydugundan, kahvalti yapilmadigi takdirde; dikkat daha çabuk dagilir, bas agrisi ve yorgunluk olusur.” diye konustu. 

Saglikli bir kahvalti nasil olmali?

Özden Örkcü, yeterli enerji ve besin ögelerini saglayan bir sabah kahvaltisinda; süt, taze sikilmis meyve suyu yaninda peynir, yumurta olmasi gerektigini belirterek “Birkaç dilim ekmek, pekmez tahin, zeytin, domates, yesilbiber, salatalik, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan yiyecekleri içermelidir. Hafizayi güçlendiren diger bir mucizede elma kabugudur. Elma kabugunun içinde bulunan antioksidantlar Alzheimer ve hafiza kayiplarina karsi koruyucu bir kalkandir. Her gün bir adet mutlaka elma tüketilmelidir. Sinava hazirlanacak ögrenci arkadaslarimiz için taze sikilmis elma-havuç suyu ile beraber 1 haslanmis yumurta ve 2-3 adet cevizi kahvaltilarinda olmazsa olmazi olsun” seklinde konustu. 

Sekerli besinler gevsemeye yol açiyor!

Halk arasinda seker ve sekerli besinlerin dikkati ve algilamayi artirdigina yönelik yanlis inanislarin bulunduguna dikkat çeken  Özden Örkcü, “Oysa karbonhidrat yönünden zengin bu besinler, tersine gevsemeye neden olur. Sinav öncesi ve sirasinda bunlar yerine, kuru üzüm, erik, incir ya da A ve C vitaminlerinin zengin oldugu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmeli. Havuç beyin metabolizmasini canlandirarak, hatirlama yetenegini arttiriyor. Havuç içerisinde beynimizin metabolizmasini canlandiran enzimlere sahip oldugu için beyin metabolizmasini canlandirarak hatirlama yetenegini aktif hale getiriyor, ezber yapmak isteyen ya da kolay kolay çalistiklarini unutmamalari için havucu biraz zeytin yagi ilave ederek tüketmelerini tavsiye ederim. Ayrica ananas, zencefil, kimyon, avokado ve baharatlar ögrenme konusunda çok etkilidir. Zencefil ve kimyonun diger bir özelligi de beynin yeni fikirler üretmesini saglar.” dedi.

Yagli ve tuzlu gidalar susatir

Sinav esnasinda susamaya neden olacak yagli ve tuzlu besinlerden kaçinilmasi gerektigini de belirten Özden Örkcü, tavsiyelerini söyle tamamladi:

“Sinavda su tüketiminin yani sira, taze sikilmis meyve suyunun hem sivi ihtiyacini karsilayacagi, hem de konsantrasyonu artiracagi unutulmamalidir. Kafein içeren içecekler adrenalinin serbest kalmasina böylece stres düzeyinin artmasina neden olabilir. Bu nedenle günlük tüketimin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sinirlandirilmasi önem arz eder. Bunun disinda asiri çay ve kahve tüketmek diüretik etkisinden dolayi sinav sirasinda tuvalet ihtiyacinizi arttirabilir. Sinava girerken yaninizda su bulundurun. Heyecandan agziniz zaman zaman kuruyabilir. Bu nedenle bir pet sise suyu yanina almaniz iyi olacaktir.”


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °