SINAV SISTEMINE YILDA 10 MILYAR DOLAR

Radyo Trafik'te yayinlanan trafik hariç her seyin konusuldugu Özay Sendir ile Ince Ayar programinin bu haftaki konugu egitim denince Türkiye'de ilk akla gelen isimlerden biri olan gazeteci Abbas Güçlü oldu. Ara tatilde verilen karne notlarini deg

Gündem 22.01.2021 18:39:09 0
SINAV SISTEMINE YILDA 10 MILYAR DOLAR
“SINAV ODAKLI EGITIMDEN VAZGEÇILMELI”

8 ve 12. sinif ögrencileri ile mezunlar için istege bagli açilan destekleme, yetistirme ve takviye kurslarinda yüz yüze egitime geçilmesini degerlendiren Abbas Güçlü kararin hatali oldugunu, ögrencilerin ve ögretmenlerin de tatile ihtiyaçlari oldugunu belirtti. Türkiye’de sinav odakli egitimden vazgeçilmeli diyen Güçlü; “Üniversite sinavlarina 2 buçuk milyon, lise sinavlarina da 1 milyon 200 bin civarinda kisi giriyor. Hepsi basarili olsa ne olacak? Yine de bu ögrencilerin %90’i açikta kalacak. Sorun sinavlarda daha yüksek puan almak degil bu isin yanlisligi… Pek çok ülkede ögrencilerin sadece yüzde 30’u üniversite okurken biz yüzde yüzünü üniversiteye sokmaya çalisiyoruz. Bunu yaptik ne oldu, son 30 yilda 1 milyondan fazla ögretmen ve mühendis fazlamiz olustu. Bir sürü diplomali fazlamiz var. Yani egitim sisteminin sil bastan degismesinin zamani geldi de geçiyor” ifadelerini kullandi. 

“SINAV SISTEMINE YILDA 10 MILYAR DOLAR GIDIYOR”

Yapilan arastirmalara göre yilda sadece sinav sistemine 10 milyar dolara yakin para gittigini söyleyen gazeteci yazar Abbas Güçlü, “Bu parayla her yil Bogaziçi gibi, Galatasaray Lisesi gibi, Robert Koleji gibi onlarda yüzlerce okul açilir. Son 40 yildiz sinav sistemine harcadigimiz paralari egitimin iyilestirilmesine, okul açilmasina harcasaydik bugün egitim sorunumuz kalmazdi. Egitimde yapilmasi gereken çok sey var ama ne yazik ki günü kurtarmanin ötesine geçemedik” dedi. Meslek seçiminin önemine de degine Güçlü, hayatta her seyin degistirilebilecegini ama meslegi degistirmenin çok zor oldugunu belirtti. Güçlü “Ille de diploma yerine “ben su isi iyi yaparim” diyen insanlarin yetistirilmesi gerektigini söyledi. 

YAZ AYLARINDA TELAFI EGITIM OLMALI

Abbas Güçlü, uzaktan egitim sürecinden özellikle ilkokul 1. Sinif ögrencilerinin okullarda kazanilan arkadaslik, sosyallesme, kurallara uyma gibi okulun diger kazanimlarini edinebilmesi için uzaktan egitime ek olarak yaz aylarinda ciddi bir telafi egitimlerin yapilmasi gerektigini söyledi.  Güçlü yaz aylarinda ayrica üniversitelerde de telafi egitim yapilmasi gerektigini belirtti. 

“BIR ÜLKEYLE OYNAYACAKSAN EGITIMI ILE OYNA”

Eskiden ülkeleri silahla ya da isgalle bozarlardi diyen gazeteci Abbas Güçlü sözlerini söyle sürdürdü; “Simdi bir söz var, “bir ülkeyle oynamak istiyorsaniz o ülke ile oynayin” derler, egitim sisteminizle ne kadar oynaniyorsa o ülkeyi o kadar güçsüzlestiriyor. Son 30-40 yildir sinav sistemini konusuyoruz, hiç egitimin içerigine, yasam kalitesine etkisini, egitimin insan gücü planlamasini tartismiyoruz. Hala bir incir çekirdegini doldurmayan konularda konusup duruyoruz. Ayni evde yasayan iki çocuk bile birbirine benzemezken, biz bütün ülkede yetisen çocuklara ayni egitimi dayatiyoruz. Böyle saçma sey olmaz. Egitimin amaci insanlarin ilgi ve yeteneklerini, isteklerini,  hayallerini tespit edip o yönde gelismelerini saglamaktir. Biz bunu yapmiyoruz. “



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °