Bedende seratonin hormonunun en fazla salgilandigi yer bagirsaklarimiz. Bir anlamda saglikli ve iyi isleyen bagirsaklar mutluluk kaynagi olurken, islevi bozulmus bir bagirsakta depresif ruh haline yol açabilir. Içimizdeki iyi ve kötünün kavgasi bagirsaklarimizdaki iyi veya kötü huylu bakterileri beslememizle sekillenmektedir.
Islenmis gida endüstriyel ürünler koruyucu maddeler, tutkal görevi yapan glüten, asiri seker bagirsak yapisini bozar kötü bakterileri besler. Dogal beslenme düzeni, bol su ve mucizevi sirke gibi fermente gidalar ise bagirsaklarimizdaki iyi bakterileri besleyecektir.
Tarihte savaslarda antiseptik, kitliklarda gida, soylularin güzellik unsuru ve hekimlerin ilaç terkibi olarak kullandigi sirke mucizesinin, günümüzde kullanim alanlari da çesitlendi. Enginar Geçmisten bugüne bilinen faydalari ile enginar sirkesi karaciger, gilaburu sirkesi safra ve safra kanali, bögürtlen kusburnu gibi sirkelerin solunum yolu, tonsilit, agiz yaralari, dis eti çekilmeleri, aliç sirkesi ise kalp damar rahatsizliklarinda çok etkilidir. Bunlarin yanisira limonun eklem ve Kas agrilari, elma ve üzüm sirkesinin metabolizma hizlandirip kilo vermeyi destekleyen ve sinir sistemi, kan kalitesi üzerinde etkileri bulunmaktadir.
Günlük sirke tüketiminin önemini vurgulayan Baran, sirke alirken dogal yöntemlerde yapilmis olmasina dikkat edilmesi konusunda uyariyor. Baran “Endüstriyel sirkeler, 24 saate sirke özelligi verilen, bir de içinde koruyucu bulunan sistemde üretilmekte. Bu durumda uzun kullanimda faydadan ziyade hasara sebep olabilir. Gerçek bir sirkenin son kullanim tarihi olmaz ve içimde koruyucu bulunmaz” dedi.