Sivas'taki iki koronavirüs hastasinda isitme kaybi görüldü

Sivas'ta koronavirüs hastaligini atlatan iki hastada ani isitme kaybi görüldü. Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Adnan Ekinci, Covid-19 sonrasi yasanabilecek isitme kaybina karsi vatandaslara uyarilarda bulundu. Dr. Ekinci, "iki hastamizin bir tanesin

Gündem 10.01.2021 15:24:44 0
Sivas

Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Adnan Ekinci, koronavirüsü (Covid-19) geçirmis hastalarda önemli bir saglik sorununun ortaya çiktigini açikladi. Ekinci, Sivas'ta corona virüsü geçirmis iki hastada ani isitme kaybi görüldügünü söyledi.

Dr. Adnan Ekinci, “Ani isitme kaybi çok nadir görülen ve son 3 gün içerisinde kulaklarda ani bir sekilde isitmenin kaybolmasidir. Bu durum, genellikle geçirilmis çesitli viral enfeksiyonlar veya kullanilan birtakim ilaçlar buna nedeniyle gelisebilir. Ani isitme kaybi çok nadir görülmesine ragmen, son zamanlarda Covid-19 geçiren hastalarda görülmeye baslanmasi dikkatleri çekmektedir. Covid-19 geçiren hastalarda tek tarafli veya iki tarafli kulakta ani sekilde dolgunluk, çinlama ve isitmede azalma görülmesi durumunda hemen bir KBB hekimine müracaat edilerek detayli bir kulak muayenesi yapilmalidir” dedi.

NEDENI HALA BILINMIYOR

Dr. Ekinci, klinikte Covid-19 nedeniyle tedavi gören iki hastada ani isitme kaybi görüldügünü belirterek, su bilgileri verdi: “Covid-19 hastalarinda ani isitme kaybinin nedeni halen net degil ancak Covid-19'un kulagi ve isitme sinirini besleyen damarlari tikamasi sonucu olustugu düsünülmektedir. Ayrica isitme sinirinin direkt olarak virüsle enfekte olmasi da etkili bir rol oynamaktadir. Covid-19 hastalarinda isitme kaybi daha çok ayakta tedavi gören hastalarda tani konulmasina ragmen özellikle yogun bakimda yatan hastalarda daha ciddi problemler nedeniyle isitme kaybi biraz daha göz ardi edilebilmektedir. O nedenle yogun bakim hastalarinda da kulaklarda isitme kaybi olmasi durumunda derhal bir isitme testi yapilmasi gerekmektedir. Sivas'ta klinigimizde Covid-19 nedeniyle tedavi gören iki hastada ani isitme kaybi görülmüstür. Hastalarimiz genç hastalardi ve Covid tedavisi bittikten sonra yaklasik 10 günlük periyotta kulaklarinda tek tarafli total isitme kaybi oldugunu tespit ettik. Bu hastalarda erken tani koymak ve erken tedaviye baslamak çok önemli. Özellikle sinir Steroid tedavisi baslanmasi gerekiyor. Bizde ki iki hastamizin bir tanesinde erken tedavi ile steroid tedavisi ile isitmesi düzelmesine ragmen diger hastamiz tedaviye ragmen dirençli bir sekilde tedaviye cevap vermedi ve kalici bir isitme kaybi gelisti. Bu hastalarda steroid tedavisine dirençli durumlarda hiperbarik oksijen tedavisi uygulanabilir.''

KALICI OLABILIR MI?

Dr. Ekinci, ani isitme kaybinin hastalarda nadiren de olsa kalici olabilecegine deginerek, “Bu hastalarda isitme kaybinin tedavi ile birlikte düzelmesi yaklasik 1 ayi bulmakta. O nedenle tedaviye israr etmek gerekiyor. 1 aylik steroid tedavisine ragmen düzelmeyen durumlarda alternatif tedavi yöntemleri denenebilir. Fakat ortalama 1 ay içerisinde genelde isitmesi tamamen normale dönüyor. Hatalarda tüm tedavi yöntemlerine ragmen hastalarda çok nadiren kesinlikle düzelmeyen hastalarimiz oluyor. Tabi Covid-19 yeni bir hastalik oldugu için bunun uzun dönem etkileri suan arastirilmadi. Fakat ani isitme kayiplarinda çok nadiren de olsa kalici isitme kaybi yasayan hastalarimiz mevcut ''dedi.

BU BELIRTILERE DIKKAT!

Covid-19 geçiren hastalarin hangi durumlarda hastaneye basvurmasi gerektigine deginen Dr. Ekinci, “Covid-19 geçiren hastalar hastaligin baslangicinda da isitme kaybi geçirebilirler veya tedavi bittikten sonra hatta Covid-19 testi negatif olduktan 2-3 hafta sonra bile isitme kaybi görülebiliyor. O nedenle özellikle Covid-19 geçiren hastalarimiz kulaklarinda agri, basinç hissi, çinlama ve özellikle isitme kaybi olmasi durumunda derhal bir kulak burun bogaz hekimine müracaat edip gerekli muayenesi yapilmasi lazim. Isitme testi yaptirmasi gerekiyor. Tedaviye ne kadar erken baslanirsa o kadar olumlu sonuç elde etmek mümkün. Ama eger aksatilirsa özellikle isitme kaybi gelistikten ilk 3 gün içerisinde tedavi baslanmasi çok önemli.3 günden sonra yapilacak tedavinin çok fazla yüz güldürücü etkisi olmuyor'' ifadelerini kullandi. (IHA)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °