Tarih: 28.12.2020 06:06

Smyrna sahille bulusacak

Facebook Twitter Linked-in

Bayrakli Belediyesi, Smyrna Antik Kenti'ni denizle bulusturarak, tarihsel ve kültürel mirasi gün yüzüne çikaracak 3 proje hazirladi. Söz konusu projelerle Bayrakli sahilinden Smyrna'ya kesintisiz yaya ulasimi saglanirken, kente yeni meydanlar kazandirilacak. Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, ilçenin tarihine ve kültürüne uygun bir kent kimligi olusturmak istediklerini söyledi.
Bayrakli Belediyesi meclis toplantisinda sunum yapan Kentsel Tasarim Müdürü Umut Devrim Eryarar, hayata geçirilecek projelerle ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Buna göre, kesintisiz ulasim için Izban'dan sahile uzanan bir yaya köprüsü, Sevgi Yolu'nun zemininden sokak lambalarina, tentelerden tabelalara kadar yeniden düzenlenmesi, Smyrna Antik Kenti'ne bir meydan ve müze kazandirilmasi planlaniyor.


Köprü Projesi


Bu projeyle Bayrakli’yi ikiye bölen Izban hatti ve Altinyol’un üzerinde, yayalar için bir köprü yapilmasi hedefleniyor. Sevgi Yolu’na kadar uzanacak köprü, Bayrakli sahili ile Eski Smyrna Kenti arasindaki engelleri ortadan kaldiracak. Kentin dokusunu, doga, tarih ve kültürel miras ile bütünlestirecek olan köprünün üzerinde oturma teraslari, çok sayida bitki ve kent tarihini yansitacak heykeller yer alacak. Sahilden gelen ziyaretçiler, bu köprüyü kullanarak, önce Sevgi Yolu’na, ardindan Eski Smyrna’ya kolayca ulasabilecek.


Sevgi Yolu düzenlemesi


Sevgi Yolu ve bu yolun yan akslari, Eski Smyrna Antik Kenti ile bütünlüklü olarak yeniden düzenlenecek. Bu amaçla sokaklar, zemin taslarindan lambalarina, tentelerinden tabelalarina, agaçlandirmadan havuzlarina, temali banklarindan heykellerine kadar özel olarak tasarlanacak. Ayrica tescilli yapilarin dis cephe yenilemeleri yapilacak ve Sevgi Yolu, Eski Smyrna Antik Kenti’ne dogru uzanirken tarihle halki bütünlestirecek. IZBAN duraginin duvarlarini süsleyecek rölyeflerle Sevgi Yolu sürekli yasayan bir sanat sokagi haline dönüsecek.


Symrna Kent Müzesi ve Meydani


Eski Smyrna Antik Kenti’ni daha etkin tanitmak amaciyla antik kentin girisinden itibaren bin 18 metrekare alanda, Bayrakli’nin yeni kent kimliginin simgelerinden biri olacak Smyrna Meydani ve Smyrna Kent Müzesi projesi hayata geçirilecek. Bu alanda turist bilgilendirme ve güvenlik ofisleri, otopark, kafeterya, hediyelik esya stantlari, oturma alanlari, havuzlar ve küçük bir amfi tiyatro olacak. Ayrica Kültür Bakanligi ile ortak çalisilarak bir müzenin yapilmasi saglanacak. Böylece meydan, hem yerli ve yabanci turistlerin gezdigi bir yer hem de kentlinin yasam merkezi haline dönüsecek.


Sandal'dan müjde


Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, projelerin henüz tasarim asamasinda oldugunu belirterek, çalismalarin sürdügünü söyledi. Izmir Büyük sehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in her ilçeye bir meydan ve sokak sagliklastirmasi sözü oldugunu hatirlatan Baskan Sandal, "Size bir de müjde vereyim. Bayrakli'da iki köprü yapilacak. Biri Salhane bölgesinde olacak. Digeri de mevcut üst geçidimizin yerine yapilacak. Büyüksehirimizin destegiyle bu projeleri hayata geçirecegiz" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —