SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ'den plastik atiklarin kimyasal dönüsümünü saglayacak ortak proje

SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ

Türkiye'deki plastik atiklarin kimyasal geri dönüsümü için harekete geçen SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S., ODTÜ ile ortak bir proje baslatti. Iki kurumun is birligiyle plastik atiklarin yeniden hammaddeye dönüstürülerek kullanimina yönelik, yeni

Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi SOCAR Türkiye’nin yenilikçi, sürdürülebilir, çevre dostu ürün ve dijital teknoloji gelistirme hedefi ile kurdugu SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S, plastik atiklarin kimyasal geri dönüsümü için Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile ortak bir proje baslatti. ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) araciligi ile yürütülen proje kapsaminda SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’de görev yapan arastirmacilar, atik plastikleri temel bilesenlerine dönüstürerek tekrar ve sürdürülebilir bir sekilde plastik hammaddelerin üretiminde kullanilmasi yönünde çalisma yürütecek. Böylece bir yandan dogal kaynaklar korunurken diger yandan döngüsel ekonomiye katki saglayacak temel teknolojinin gelistirilmesi yönünde önemli bir adim atilmis olacak. 

DENEYLER SOCAR AR-GE VE ODTÜ LABORATUVARLARINDA YAPILACAK

3 yil boyunca devam edecek olan proje ile SOCAR Türkiye’nin kendi özgün yöntemini ve teknolojisini gelistirme sansina da sahip olacagini ifade eden SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S. Genel Müdürü Bilal Guliyev, “Amacimiz  öncelikle yeni teknoloji gelistirmek. Endüstriyel  boyutta uygulanmasina karar verildikten sonra atik yönetimi yapan sirketlerden ve bu atiklarin alinabilecegi diger kaynaklardan hammadde saglanmasini planliyoruz. Bu proje ile SOCAR bünyesinde açiga çikan atiklarin kullanilmasi da mümkün olacak. Atik plastiklerin kimyasal geri dönüsümü ile Petkim’in temel hammadde girdisi olan nafta için alternatif bir kaynak gelistirerek bir yandan çevreye ve sürdürülebilir ekonomiye, bir yandan da SOCAR Türkiye’ye rekabet üstünlügü saglayacak yeni is modellerinin olusmasina katki saglamayi hedefliyoruz” dedi. Projede, yurtdisinda atik plastiklerden motor yagi elde edilmesi konusunda makaleleri yayinlanan ve patent basvurusu bulunan ODTÜ Kimya Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Gökhan Çelik’le birlikte çalistiklarini kaydeden Guliyev, gerekli deney çalismalarinin tümünün SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’nün laboratuvarlarinda yapilacagini, projede kullanilacak katalizörlerin ise ODTÜ’de gelistirilecegini ifade etti. 

SIFIR ATIK PROJESI’NIN BIR UZANTISI

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan yürütülen Sifir Atik Projesi’ne isaret eden Guliyev, “Sifir Atik Projesi, israfin önlenmesini, kaynaklarin daha verimli kullanilmasini, olusan atigin miktarinin azaltilmasini, etkin toplama sisteminin kurulmasini, atiklarin geri dönüstürülmesini kapsayan atik önleme yaklasimi olarak tanimlanmis bir hedef. Söz konusu hedefler bizim projemizin de özünü olusturuyor. Bu da Türkiye’nin hedefleri ile  SOCAR Türkiye’nin stratejilerinin uyumunun yani sira projenin  çok önemli ve yerinde bir karar oldugunu gösteriyor” degerlendirmesinde bulundu. 

KIMYASAL GERI DÖNÜSÜM NEDIR?

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S ile Türkiye’nin köklü üniversitelerinden ODTÜ’nün Türkiye’de baslattigi kimyasal geri dönüsüm; mekanik islemlerle sürdürülebilir bir sekilde dönüstürülemeyen plastik atiklardan, daha basit ve degerli moleküllerin elde edilmesini hedefleyen bir teknoloji olarak tanimlaniyor. Kimyasal geri dönüsüm süreci sonucunda elde edilecek çiktilar, önümüzdeki dönemde birincil polimerlerin üretiminde hammadde alternatifi olarak kullanilabilecek.