Sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerjinin önemi her geçen gün artarken Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi SOCAR Türkiye, Vadistanbul’daki genel merkez ve istiraklerine ait 4 yönetim binasi, 10 istasyon, 2 depo ve depolama tesisi, 3 acil müdahale birim ofisi, 2 vana grubu ve 1 arsiv binasi olmak üzere toplam 22 tüketim noktasinda kullanilan elektrigi ‘yesil enerji’den karsilayacak.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, “Grubumuzun stratejik öncelikleri arasinda sürdürülebilirlik basligi altinda düsük karbon, döngüsel ekonomi ve çevre dostu operasyonlarin gelistirilmesi bulunuyor. Sürdürülebilir enerjide elektrigin hangi kaynaktan üretildigi, tüketiciler ve kurumlar için artik çok daha önemli. SOCAR Türkiye olarak biz de bu yönde bir adim attik ve istiraklerimizin merkezlerinin de bulundugu 4 yönetim binasi ile birlikte toplam 22 tüketim noktasinda tükettigimiz elektrigi yesil enerjiye dönüstürmeye karar verdik. 2021 yilinda Istanbul’daki genel merkezimiz de dahil tüm bu noktalarda tüketilen elektrigin toplam 14,5 milyon kilovat saati bulacagi düsünüldügünde, her yil yaklasik bu kadarlik elektrik tüketimimizin artik yenilenebilir kaynaklardan karsilanacagini söyleyebiliriz” dedi.
Öte yandan SOCAR Türkiye’nin bir istiraki olarak hem dogal gaz hem de elektrik satisi yaparak müsterilerinin enerji çözüm ortagi olan SOCAR Enerji Ticaret A.S, nihai tüketicilerin karbon ayak izlerini azaltmak ve nötrlestirmek adina yenilenebilir enerji kaynagindan üretilen ve Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikasi (I-REC) ile belgelendirilmis yesil enerji ve Gold Standard, VCS gibi uluslararasi karbon sertifikasi satislarina basladi. Bu baglamda, SOCAR Türkiye Enerji Ticaret A.S, 2021 yilinda mevcut elektrik müsteri portföyünün %1,6’sini, yani yaklasik 33 milyon kilovat saatlik kismini, “yesil enerji” satisi olarak gerçeklestirdi. SOCAR Enerji Ticaret A.S, müsterilerinin enerji çözüm ortagi olma vizyonu ile yenilenebilir enerji santrallerinin yönetimi, üç fazdan olusan karbon nötrlestirme hizmeti Gold Standard ve VCS karbon sertifikasyon ve I-REC proje gelistirme hizmeti sunuyor.
Özellikle AB’ye ihracat yapan sirketler ve Türkiye’deki AB merkezli sirketlerin, karbon ayak izi azaltimi veya sifirlamasi hedefiyle, yesil enerji tüketiminin ispati ve karbon emisyonlarinin nötrlesmeye yönelik adimlari; yesil enerji ve karbon emisyon sertifikasi ve bunlara iliskin proje gelistirmeye yönelik talebi de artiriyor. Gelismis ülkelerle is yapmak isteyen, yurtdisinda ihalelere katilmak isteyen sirketler için de yesil enerji kullanimi ve karbon emisyonlarin nötrlesmis olmasi kendilerine pek çok alanda öncelik ve rekabet avantaji sagliyor.