SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi Baskani Anar Mammadov, basin mensuplariyla toplanti gerçeklestirdi.

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi Baskani Anar Mammadov'un, mikrosoft teams üzerinden gerçeklestirdigi toplantiya çok sayida basin mensubu katildi. Mammadov toplantida Aliaga'da Petkim, STAR Rafineri, Petkim RES ve SOCAR Depolama sirk

Gündem 13.03.2021 10:06:09 0
SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi Baskani Anar Mammadov, basin mensuplariyla toplanti gerçeklestirdi.

Anar Mammadov’ un bilgilendirmelerinden satirbaslari:

Bu sirketlerimiz hakkinda kisaca bilgi vermek gerekirse; 

-Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim, 56 yillik geçmisiyle Türkiye ekonomisi ve sanayii için stratejik öneme sahip. 15 ana fabrika ve 6 yardimci tesisiyle yillik üretim kapasitesi 3,6 milyon ton olan sirketimiz, portföyünde yer alan 60’a yakin petrokimya ürünüyle plastik, kimya, ambalaj, boru, boya, insaat, tarim, otomotiv, elektrik, elektronik, tekstil sektörlerinin yani sira ilaç, deterjan, kozmetik gibi sektörlere de hammadde sagliyor. 

- Petkim’e entegre olarak 6,3 milyar dolarlik yatirimla kurulan STAR Rafineri ise Ocak 2019’da Petkim’e ilk nafta satisini gerçeklestirdi ve Eylül 2019’dan bu yana tam kapasite çalisiyor. STAR Rafineri’de Türkiye’nin cari açiginda önemli yer tutan dizel, nafta, jet yakiti ve LPG gibi ürünleri üretiyoruz. Türkiye’nin islenmis petrol ürünü ihtiyacinin yüzde 25’ini tek basina karsilayabilen STAR Rafineri, ayrica Türkiye’nin ‘Stratejik Yatirim Tesvik Belgesi’ alan ilk tesisi. STAR Rafineri’nin operasyonel çevikligini ve depolama kapasitesini artirmak için bazi ek yatirimlar yapiyoruz. Bu ek yatirimlarla birlikte STAR Rafineri’nin yatirim degeri 7 milyar dolara ulasacak. 

- SOCAR Türkiye deger zincirinin depolama halkasini temsil eden SOCAR Depolama’nin ise 535 bin metreküp akaryakit ürünü ve 45 bin metreküp LPG depolama kapasitesi mevcut. 

-Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin de mümkün olan en verimli sekilde kullanilmasi gerekliligi üzerine kurulan Petkim Rüzgâr Enerji Santrali’nin (RES) 51 megavatlik kurulu kapasitesi bulunuyor. Yaklasik 55 milyon Euro ile yapilan yatirimla iki fazdan olusan Petkim RES’in 17 rüzgâr türbin jeneratörü ile yilda yaklasik 200 gigavat saat elektrik üretmesi öngörülüyor.

PANDEMI DÖNEMI

Petkim’de 2018 yilinda basladigimiz dijitallesme çalismalari sayesinde pandemi dönemini, mümkün oldugunca verimli ve kârli geçirdigimizi söyleyebilirim. Geçen yilin basinda, dijital uygulama ve sistemleriyle yakaladigimiz Endüstri 4.0 standardi sayesinde 2020 yilinda Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Global Lighthouse Network’üne Türkiye’den seçilen tek sirket Petkim oldu. 

Pandemi nedeniyle oldukça zorlu geçen ve portföyündeki ürünlerde dolar bazinda meydana gelen ortalama %20 fiyat düsüsüne ragmen Petkim, 2020 yilinda operasyonel kârini (FAVÖK) bir önceki yila göre yüzde 21 artirarak 1,9 milyar TL’ye çikardi. Bu basarida; verimlilik, dijitallesme, kur ve faiz riskleri ile finansal enstrümanlarin dogru yönetilmesi, faaliyet giderlerinin optimizasyonu, etkin isletme sermayesi yönetimi ve STAR Rafineri ile gerçeklestirilen entegre üretim etkili oldu. Biliyorsunuz pandemi döneminde önceligi yurt içine verdik. 2020 yilinda 12,1 milyar TL olan toplam satislarimizin payi, %67 oldu. Geçen sene bu rakam %60’ti. 

Geçen yil STAR Rafineri de son derece verimli bir sekilde, kesintisiz üretimle çalisti. Dizayn petrol isleme kapasitesi 10 milyon ton ham petrol olan STAR Rafineri 10,5 milyon ton ham petrol isledi. Geçen yil 10,3 milyon tonluk satis gerçeklestiren STAR Rafineri, bu satislarin yaklasik %70’ini iç pazara yaparak, Türkiye ekonomisine öngörülen katkiyi da saglamis oldu. Petkim’in hammaddesi naftanin tedarikinin yani sira iç piyasaya yaptigimiz satislarla Türkiye’nin cari açiginin azalmasina önemli bir katki sagladik. STAR Rafineri’de sahip oldugumuz ileri teknoloji, Petkim’e entegre yapimiz, dijital dönüsüme elverisli modelimiz, etkin üretim planlama ve optimizasyon süreçlerimiz sonucunda bu olaganüstü dönemi basariyla yönettik. 

Dünya genelinde yasanan kisitlamalar ile pek çok sirket bu dönemde hammadde sikintisi yasarken biz Petkim ile entegre bir sekilde kurulan STAR Rafineri’den ana hammaddemiz olan naftayi sorunsuz ve yüksek kalitede temin edebildik. 

TÜRKIYE’YE KATKI / HEDEFLER / PLANLAR

Petkim’de ara ürünlerin islenerek farkli ürünlere çevrilmesi için yatirim seçeneklerini sürekli olarak degerlendiriyoruz. Gerek Petkim, gerekse STAR Rafineri ‘de verimlilik odakli deger yaratma projelerimiz sürüyor.

Petkim’e, 2008 yilindan bu yana yaptigimiz yatirimlar araliksiz sürüyor. Büyüme potansiyeli çok yüksek olan petrokimya sektöründeki ihtiyaç ve talebe yetisebilmek adina, 2008’den bu yana Petkim’e her yil yaklasik 100 milyon dolar civarinda yatirim yaptik. STAR Rafineri’nin operasyonel esnekligini ve karliligini artirmak için 2019’da içinde ek depolama ve borulama yatirimlarini içeren üç ayri proje gündeme geldi. Bu kapsamda hayata geçirilen iki projeden biri olan SOCAR Depolama Terminali Tank Genisleme Projesi’nin açilisini 2019’un eylül ayinda gerçeklestirdik. STAR Rafineri Ham Petrol ve Petrol Ara Ürün Tanklari Projesi’yle ilgili yatirim devam ediyor. Yeni yatirimlarla SOCAR Türkiye’nin ve müsterilerinin kullanabildigi SOCAR Depolama tesisinin kapasitesi 2,5 milyon metreküpe ulasacak.

Yillik 3,6 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Petkim’de 60’a yakin farkli türde ürün üretiliyor. Bu ürünler agirlikli KOBI olmak üzere 6 bin üretici tarafindan kullanilirken yurtdisinda da 78 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’nin petrokimya ürünleri ihracatinin yüzde 18’ini karsilayan Petkim, Ege Bölgesi’nin en büyük ihracatçisi konumunda. 

Yillik 10 milyon ton ham petrol isleme kapasitesine sahip olan STAR Rafineri ise Türkiye’nin en büyük yerlilesme projeleri arasinda yer aliyor. Rafinerimiz islenmis petrol ürünleri ithalatinda her yil cari açigin azalmasina yaklasik 1,5 milyar dolarlik bir destek sagliyor.

Önümüzdeki yil, tüm sirketlerin oldugu gibi bizim gündemimizdeki en önemli konulardan biri ‘sürdürülebilirlik’ olacak. “Ekonomik-Çevresel-Sosyal-Yönetisimsel” konularda birbirinden bagimsiz faaliyetlerin dogrudan is sonuçlariyla iliskilendirilmesi, konunun kurum kültürünce içsellestirilmesi ve orta ve uzun vadeli sürdürülebilirlik yol haritasini olusturmak amaciyla ‘Sürdürülebilir Yönetim Sistemi Projesi’ni baslattik. Sera gazi emisyonlarinin takibi, atik yönetimi, çevre etki analizleri, deniz canlilarini izleme programi gibi önemli projeleri hayata geçirmeyi planliyoruz. Faaliyet gösterdigimiz sektörler, hem tasidigi istihdam potansiyeliyle bölge halkina olanaklar sunuyor hem de üretim kapasitesiyle ülkenin gayri safi milli hasilasina pozitif katkida bulunuyor. Iyi bir kurumsal vatandas olarak, bu pozisyonumuzu sürdürülebilirlik çalismalarimizla daha da ileri bir seviyeye tasimayi hedefliyoruz.

Izmir Aliaga’da faaliyet gösteren bir sirket olarak burada toplumsal fayda saglamak bizim için çok önemli. Bunun için hem SOCAR Türkiye’nin hem de onun Aliaga’daki is birimi olarak bizim önemli projelerimiz bulunuyor. Izmir ve Aliaga’da egitim altyapisini gelistirmek için okullar insa ettik. Yine Aliaga ve Izmir’deki lise ögrencilerinin inovatif düsünme becerilerini gelistirmek için SOCAR Türkiye tarafindan bir girisimcilik projesi hayata geçirildi. Türkiye’de lise düzeyinde bir ilk olan ‘Dersimiz Girisimcilik’ projemize geçtigimiz yil 650 ögrenci 33 projeyle katildi; proje bu sene de okul sayisi artarak devam edecek. Yine Petkim-Üniversite-Sanayi Is birligi Projesi ile bilim kuruluslarina, mesleki okullara ve üniversitelere malzeme ve teknik ekipman destegi veriyoruz. Türkiye’nin çesitli üniversitelerinden gelen yüzlerce ögrenciye de Aliaga’daki tesislerimizde staj imkâni sunarak, sirketimizdeki bilgi birikimi ve deneyimin genç nesillere aktarilmasina destek oluyoruz.

Türkiye Basketbol Ligi’nde basariyla mücadele eden Petkimspor Spor Kulübü vasitasiyla ve ilçede yaptigimiz sportif altyapi yatirimlarimizla bölgemizde basketbolun yayginlasmasina katki sagliyoruz. Bu yaklasimla, 2019 yilinda Aliaga’da üç adet basketbol sahasinin yapimini üstlendik ve sahalari Aliaga halkinin kullanimina sunmak üzere Aliaga Belediyesi’ne devrettik. Petkim’in Aliaga’ya kazandirdigi bu sahalarla gençlerin spor yapma olanaklari artti. 

Geçen yil 3’üncü kez Petkim sponsorlugunda düzenlenen Aliaga Okullar Arasi Satranç Turnuvasi’ndan da bahsetmek istiyorum. Her yil Petkim ve Aliaga Ilçe Milli Egitim Müdürlügü Kültür Sanat ve Spor Proje Ekibi ile is birliginde gerçeklestirdigimiz bu turnuva ile Aliaga’da ilkögretim çagindaki çocuklarin stratejik düsünme kabiliyetine katkida bulunuyor ve satranç sporunun ögrenciler arasinda yayginlasmasini amaçliyoruz. Pandemi nedeniyle bu sene gerçeklestiremedik.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °