Döngüsel ekonomi yaklasimiyla atiklari kaynaginda ayristirarak geri kazanimini saglayan SOCAR Türkiye'nin Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakit Depolama üretim birimleri, ‘Sifir Atik Belgesi' aldi.
Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi SOCAR Türkiye’nin Izmir Aliaga’da Rafineri ve Petrokimya Is Birimi çatisi altinda faaliyet gösteren istirakleri Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakit Depolama A.S. Sifir Atik Yönetmeligi kapsamindaki tüm kriterleri yerine getirerek Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan ‘Sifir Atik Belgesi’ aldi. Böylece üç tesis de atik yönetimi konusunda gerekli ekipman ve sistem altyapisini tamamlayip mevzuatta belirtilen kriterleri sagladigini, atiklarin kaynaginda ayristirilarak ekonomiye geri kazandirildigini belgelemis oldu.
Sürdürülebilirlik politikasi çerçevesinde Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama tesislerinin üretim birimleri için ortak bir atik yönetim sistemi kurduklarini ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Baskani Anar Mammadov, “Üç sirketimizde baslattigimiz Sifir Atik Projesi ile kaynaklarin daha verimli kullanilmasini, atiklarin yerinde toplanarak ekonomiye kazandirilmasini hedefliyoruz. Bu dogrultuda tüm üretim sahalarimizda atik yönetim sistemleri ile atik toplama araçlarimizi yeniledik. Atik geçici depolama alanlarinda iyilestirme yaptik. Yil içinde tüm personelimize yönelik egitim ve bilinçlendirme çalismalari yürüttük. Bu çalismalarimiz sonucunda SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi’ne bagli üretim birimlerinde geri kazanim miktarlarini %32’lere varan oranlarda artirdik. Aldigimiz Sifir Atik Belgesi, bundan sonraki çalismalarimiz için bize motivasyon kaynagi olacak” diye konustu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan'in himayesinde 2017'de hayata geçirilen Sifir Atik Projesi, sürdürülebilir kalkinma ilkeleri çerçevesinde atiklari kontrol altina almayi, gelecek nesillere temiz bir Türkiye ile yasanabilir dünya birakma amacini tasiyor. Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan yürütülen proje çerçevesinde Sifir Atik Yönetmeligi kriterlerini saglayan sirket ve kurumlara 5 yil geçerliligi olan Sifir Atik Belgesi veriliyor. Bu belgenin alinmasindan sonra takip eden 12 aylik süre içinde gümüs, altin ve platin sifir atik belgesi için müracaat edilebiliyor. SOCAR Türkiye, Rafineri ve Petrokimya Is Birimi’ne bagli üretim tesisleri için önümüzdeki bir yil içinde gümüs, altin veya platin sifir atik belgesi için basvuruda bulunmayi planliyor.