Sokaga çikma kisitlamasi olan illerde bankalar açik mi?
Bazi illerde uygulanan 4 günlük sokaga çikma yasagi ile 18 Mayis tarihinde bankalarin açik olup olmadigi gündeme geldi. konu hakkinda Türkiye Bankalar Birligi tarafindan açiklama yapildi.
Türkiye Bankalar Birligi tarafindan yapilan açiklamada sokaga çikma yasagiolan iller için durum da açiklandi.
Yapilan açiklama:
Bakanlik karari geregi 15 ilde 18 Mayis Pazartesi günü banka subeleri kapali olacaktir.
Kisitlama kapsamindaki 15 ilde yerlesik olan ve edimlerini yerine getirmek isteyen müsteriler, her türlü bankacilik islemini sube disi kanallari kullanarak yerine getirebilecektir. Bankalara, bu müsterilerin edimlerinin 20 Mayis 2020 tarihine ötelenmesi tavsiye edilmistir.
Ayrica, bankalardan 15 ilde yerlesik müsterilerin 18 Mayis 2020 tarihli ödemelerine iliskin olarak Türkiye Bankalar Birligi Risk Merkezi’ne yapilan bildirimlerin Risk Merkezi Genelgesi’nin Mücbir Haller Uygulamasina göre yapilmasi istenmistir.
15 il disindaki subelere çek ibrazinda müsterilerin hamil sifati ile islem yapilmasini talep etmesi halinde, hesapta para varsa ödemesi gerçeklestirilecek, hesapta karsilik yoksa hamil ile konusularak ve hak kaybi olmadigi belirtilerek, 18 Mayis tarihinde çek hakkinda islem yapilmayacaktir. Hamil tarafindan 20 Mayis 2020 Çarsamba günü ibraz edilecek çekin ise hesapta bakiye olmasi halinde ödemesi yapilacak yoksa düzenlemelere göre islemin gerçeklestirilecegi bilgisi çek hamiline açiklanacaktir.
Bu açiklamaya ragmen çek hamili, 18 Mayis’ta ibraz ettigi çekin karsiligi olmamasi halinde buna dair serh verilmesinde israr ettigi durumda, muhatap banka tarafindan konuya iliskin mevzuat hükümlerine göre uygulama gerçeklestirilecektir. Bu durumda, bankalardan 15 ilede yerlesik müsterilerin 18 Mayis 2020 tarihli ödemelerine iliskin olarak Türkiye Bankalar Birligi Risk Merkezi’ne bildirimleri Risk Merkezi Genelgesi’nin Mücbir Haller Uygulamasina göre yapilacaktir.
(1) Kanunen belirli olan süreler içinde çekin ibrazi veya protesto edilmesi veya buna denk bir belirlemenin yapilmasi, bir devletin mevzuati veya herhangi bir Türkiye Bankalar Birligi Yönetim Kurulu’nun 18 Mayis 2020 tarihli “Sokaga Çikma Kisitlamasi”na istinaden aldigi kararlar 2/2 mücbir sebep gibi asilmasi imkânsiz bir engel nedeniyle gerçeklestirilememisse, bu islemler için belirli olan süreler uzar.
(2) Hamil, mücbir sebebi gecikmeksizin kendi cirantasina ihbar etmeye ve bu ihbari çeke veya alonja kaydedip, bunun altina, yerini ve tarihini yazarak imzalamakla zorunludur. 723 üncü madde hükümleri burada da uygulanir.” hükmü yer almaktadir.
Bu hükme göre, son ibraz süresi 18 Mayis 2020 olan çekler için bu madde kullanilabilecek olup, ibraz süresi son gün olmayan çekler için sorun bulunmamaktadir.
Öte yandan senetler ile ilgili olarak Türkiye Noterler Birligi tarafindan yapilan açiklamada, vadesi 18 Mayis 2020 tarihine rastlayan senetlerin protesto islemlerinin 21 Mayis 2020 tarihinde gerçeklestirilecegi belirtilmistir.
Uygulamanin yukaridaki kararlar çerçevesinde yapilmasi durumunda, alacaklilarin ve borçlularin durumu olumsuz etkilenmeyecektir.