Türkiye Solunum Arastirmalari Dernegi (TÜSAD), pandemide tabloyu tersine çevirmenin ancak tam kapanma ve etkin asilama ile mümkün oldugu uyarisinda bulundu. Yeni normallesme sürecinin ardindan, sürekli artan vaka sayilarinin endise verici oldugunu bir kez daha vurgulayan TÜSAD, hastanelerdeki pandemi servisleri ve yogun bakimlarin artan artan is yükü nedeniyle yetersiz kalmaya basladigini ve bu durumun Covid-19 ve diger saglik sorunlari için basvuran vatandaslarin magduriyetine yol açtigini belirtti.
‘KARAR OLUMLU AMA DESTEK SART’
Tüm uyarilara ragmen, gerekli radikal tedbrilerin alinmamasi nedeniyle salgin tablosunun giderek agirlastigini belirten TÜSAD Baskani Prof. Dr. Ülkü Yilmaz, son durumu söyle degerlendirdi: “Kontrollü normallesmenin baslamasindan bu yana vaka sayilarinda görülen artis, salginin kontrolünde zorluk yasandigini gösteriyor. Normallesme baslamadan hemen önce 9 bin civarinda olan vaka sayilari, normallesmenin ardindan 7 kat artarak, 64 bine dayanmisti. Virüsün mutasyon geçirmesi de bu artislarda etkili oldu. Simdi artik daha siki önlemler alma zamani. Vakalarin düsmesi için alinan tam kapanma ve temel üretim haricinde üretim ve hizmetler durmasi kararlarini destekliyoruz, ancak asilama ile ilgili sorunlarin hizlica giderilerek ara vermeden devam edilmesi gerekmektedir.”
TÜSAD’in konu ile ilgili açiklamasinda ayrica alinmasi gereken acil önlemler söyle siralandi:
• Tam kapanma döneminde çalisanlarin kapanmadan kaynakli ekonomik kayiplari devlet tarafindan karsilanmalidir.
• Yurtiçi ve yurtdisi seyahatler zorunlu haller disinda durdurulmalidir.
• Asilama programi etkin sekile devam ettirilmeli, asi teminindeki aksakliklar giderilmeli, toplum hizla asilanmalidir. Asilama süreciyle ilgili toplum sürekli olarak bilgilendirilmelidir.
• Filyasyon çalismalari bilimsel kriterlere uygun olarak yapilmali, elde edilen veriler en seffaf sekilde ilgili kesimlere aktarilmali, bu alandaki çalismalar desteklenmelidir.
• Vatandaslarimiz maske-mesafe-hijyen kurallarina harfiyen uymali, ev ve komsu ziyaretlerine ara vermeli, kapali ve kalabalik alanlarda uzun süre durmamalidir.