Son 4 yildir böylesi görülmedi! Ikinci el araç satislari da otomobil fiyatlari da rekor düsüs yasiyor

Son 4 yildir böylesi görülmedi! Ikinci el araç satislari da otomobil fiyatlari da rekor düsüs yasiyor

Geçtigimiz yil fiyatlarin da talebin de tavan yaptigi ikinci el otomobil sektöründe satislar biçak gibi kesilirken, rakamlarda rekor düsüslerin yasandigi gözlendi. 2016 yili eylül ayindan bu yana en düsük rakama gerileyen satislar sonrasi fiyatlar da hizl

Özellikle koronavirüs salginin etkisi ile sifir araç tedarikinde yasanan sikinti sonrasi ikinci el araç fiyatlari geçtigimiz yil rekor artislar kaydetmis kimi modellerde fiyat artislari neredeyse yüzde 100'e kadar çikmisti. Ancak ikinci el araç tarafinda ortaya çikan bu rüzgar tersine döndü. Özellikle fiyatlarda ortaya çikan köpükle de birlikte sektörde duraganlik yasanmaya basladi.

REKOR DÜSÜS YASANDI

Biçak gibi kesilen talepler satis rakamlarina da çok açik bir sekilde yansidi. Ikinci el araç pazarinda 2020 yili ekim ayinda baslayan düsüs geçtigimiz ay rekor düzeylere yükseldi. 2020 aralik ayinda ikinci el otomobil satislarinda yüzde 53'ün üzerinde kayip yasandi.

SON 4 YILDIR BÖYLESI GÖRÜLMEDI

Aralik ayinda 350 bin adedin altina inerek 349 bin seviyelerine gerileyen ikinci el otomobil satislari bu rakam ile 2016 yili eylül ayindan bu yana en düsük rakama gerilemis oldu.

Son 4 yildir böylesi görülmedi! Ikinci el araç satislari da otomobil fiyatlari da rekor düsüs yasiyor

FIYATLARA DA YANSIDI

Yeni Safak'in haberine göre, ikinci el araç piyasasindaki keskin düsüs fiyatlara da yansidi. Geçtigimiz yil tavan yapan fiyatlar taleplerin kesilmesiyle aracina göre yüzde 10 ile yüzde 15 arasinda düsüs gösterirken saticilar ise araç alacaklara alim için dogru zaman olduguna iliskin mesaj veriyor.

200 BIN TL'DE 20 BIN TL INDI

Konuyla ilgili konusan Istanbul Motorlu Araç Saticilari Dernegi (IMAS) Baskani Hayrettin Ertemel, ikinci el araç piyasasindaki duraganligi faizlerdeki artisa ve sifir araç tarafinda çözülen stok problemine baglarken fiyatlarin ise geçtigimiz yil kasim ayindan düsmeye basladigini bunun da yüzde 15 seviyelerine kadar ulastigini kaydederek, 200 bin TL'lik bir araçta son iki ay içinde 20 bin TL düsüs yasandigini belirtti.

ALIM IÇIN DOGRU ZAMAN: FIYATLAR YENIDEN TOPARLANACAK

Ellerinde birikmis stoklarin oldugunu bunlarin ise erimesinin 3-5 ayi bulabilecegini dile getiren Ertemel, asi çalismalarinin hizlandirilmasi ile fiyatlarin yeniden toparlanmaya baslayacagi takvime iliskin ise haziran ayini isaret ederken, alim yapacak vatandaslarin ise ellerini çabuk tutmasi yönünde çagrida bulundu. Ertemel salginin beklenenin aksine yeniden pik yapmasi ve otomobil fabrikalarinin tekrardan kapatilmasi halinde ise geçtigimiz yila benzer senaryonun ortaya çikabilecegini ve fiyatlarin da tekrardan yükselebilecegine yönelik de uyarida bulundu.