Tarih: 08.02.2021 12:07

Son dakika... Bakan Selçuk'tan yüz yüze egitim açiklamasi

Facebook Twitter Linked-in

Milli Egitim Bakani Selçuk, Ögretmenlerin Mesleki Çalisma Programinin açilis konusmasini yapti. Bakan Selçuk, içinde bulunulan olaganüstü sartlarin devam etmesinin; gönüllerinden geçenlerin hayat bulmasina, egitimin yuvasina, çocuklarin ve ögretmenlerin ait olduklari yere, okullara dönmesine elvermedigini belirterek, "Bizler yariyilin büyük bir kisminda çabamizi, emegimizi, sevgimizi yine uzaktan, ekranlari asarak vermeye çalistik. Sunu gönül rahatligi ile söyleyebilirim ki bu anlamda çok büyük bir yol kat ettik. Uzaktan egitimin zorluklarini en iyi sizler biliyorsunuz; engelleri asmanin, uzaklari yakin, her evi okul, her ekrani sinif kilmanin uzmani da yine sizlersiniz" seklinde konustu.

"Olaganüstü sartlar, olaganüstü çabalari ve çözümleri de beraberinde getiriyor" diyen Bakan Selçuk, "Sizler, bu süreçte karsilastiginiz zorluklari asmakta, eksikliklerinizi tamamlamakta, mesleginizi en iyi sekilde icra etmekte, her seyin ötesinde ögretmek için ögrenme konusunda büyük bir çaba sarf ettiniz. Uzaktan egitim, yüz yüze egitimden kat be kat zahmetliydi, çok yoruldunuz; bunu biliyorum. Bu süreçte velilerinizle daha aktif ve daha verimli bir iletisim içindeydiniz. Dijital yeterliklerinizi gelistirdiniz, ekranlara alistiniz ve onu her zamankinden daha etkin kullandiniz. Süreci birçok ülkeden daha basarili sekilde yürüttük ve sizler üzerinize düsen sorumlulugu fazlasiyla yerine getirdiniz. Hepinize mütesekkirim" ifadesini kullandi.

15 Subat itibariyle yeni bir döneme baslayacagina dikkat çeken Bakan Selçuk, "Dilegimiz salginin en kisa sürede bir engel olmaktan çikmasi ve okullarimizin yine sizlerle ve çocuklarimizla hayat bulmasi; alisik oldugu seslere, renklere, yüzlere ve dogal ritmine kavusmasi" diye konustu.

'TÜM SINIFLARIN AYNI ANDA YÜZ YÜZE EGITIME GEÇMESI KISA VADEDE MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'

Bakan Selçuk sözlerini söyle sürdürdü:

"Hepimizin gönlü hasretimizin bitmesinden, okullarimizin açilmasindan yana olsa da bizler salginin seyrine göre en akli karari vermekle mükellefiz. Çocuklarimizin üstün yarari bunu gerektiriyor. Salginin basindan beri oldugu gibi yine ihtimalleri hesaplayarak, tüm tedbirleri alarak sizleri ve çocuklarimizi en güvenli sartlarda siniflarimizda bulusturmak için çabaliyoruz.

Temel gayretimiz ve ilkemiz, deneyimlerimizin de isiginda, kontrollü sekilde yüz yüze egitime geçmek. Salginin seyri nedeniyle, tüm siniflarin ayni anda ve tam zamanli olarak yüz yüze egitime geçmesi kisa vadede mümkün görünmüyor. Dolayisiyla biz yas gruplarinin tasidigi riskleri, pedagojik gelisimleri, 7 ve 10. siniflar gibi hiç açilmamis siniflari, sinav ve staj durumu gibi çesitli ve öncelikli etkenleri dikkate alarak planlamalarimizi yaptik. Salginin sartlarina göre en güvenli ve faydali uygulamayi yürürlüge koyacagiz.

Ayrica bu dönemde olusan ögrenme kayiplarini tespit ediyoruz. Bu kayiplari gidermek için ögrencilerimize gerekli destegi vermek üzere planlamalarimizi tamamladik. Yakin bir zamanda bu konudaki yol haritamizi sizlerle paylasacagiz."

EBA'nin, hem canli sinif uygulamasiyla hem de sundugu içerikle bir çesit okul olarak artik ögretmenlerin hayatinda önemli bir yerde durdugunu vurgulayan Bakan Selçuk sunlari söyledi:

"Sizlerin bu okulu aktif kullanmaniz, oradaki siniflardan ögrencilerinize düzenli olarak seslenmeniz; günde yaklasik 3 milyon canli dersin yapildigi EBA’yi dünyada egitim kategorisinde en çok ziyaret edilen web sitesi haline getirdi. Milyonlarca çocugumuza bu kanaldan ulastiniz. Bu konuda dünyaya hep birlikte örnek olduk. Ancak hedefimiz, canli dersleri hem nitelik hem de nicelik bakimindan artirmak.

Biz bu süreçte alt yapimizi güçlendirdik ve erisim kapasitemizi mümkün olan en üst düzeye yükselttik. Egitim hizmetlerinden evlatlarimizin adil sekilde yararlanmasi için simdiye kadar 500 bin ögrencimize tablet bilgisayar ve internet erisimi sagladik. Türkiye genelinde yaklasik 15 bin salon ve 162 mobil EBA Destek Noktasi olusturduk. Kirsal bölgelerdeki çocuklarimizin bu noktalara erisimi için ulasim hizmeti sagladik. Çalismalarimiz, gerekli cihaz ve internete ulasimi olmayan çocugumuz kalmayana kadar devam edecek. Ayrica TRT EBA TV kanallarinda 10 ayda, 10 bin ders videosu hazirlayarak çocuklarimiza üç televizyon kanalindan ulastik. EBA TV ögretmenlerime gece gündüz gösterdikleri bu fedakarliktan ötürü hassaten tesekkür ediyorum."

'UZAKTAN EGITIM, EGITIMDE ÖNEMLI BIR ROL OYNAMAYA DEVAM EDECEK'

Bakan Selçuk söyle devam etti:

"Su bir gerçek ki zor günler; egitiyor, gelistiriyor, insanin kapasitesinin sinirlarini yokluyor. Hepimiz eksikliklerimizin, ihtiyaçlarimizin farkina vardik. Içinde bulundugumuz sartlar hepimizi bir dönüsüme tâbi kildi. Ancak bu is burada kalmayacak. Uzaktan egitim, salgin önümüzden çekilse ve yüz yüze egitime dönsek de egitimde önemli bir rol oynamaya, hayatimizda yer almaya devam edecek. Bu çerçevede ögretmenlerimizin bireysel ve mesleki gelisimine yönelik 2020 yilinda uzaktan egitim sistemi üzerinden mesleki gelisim egitimlerimizi 2 milyon 234 bin kontenjanla ögretmen ve okul yöneticilerimizin basvurusuna açtik.

Ögretmenlerimiz bireysel ve mesleki gelisimleri konusunda azim ve çaba gösterdiler. 1 milyon 373 bin 454 ögretmenimiz bu egitimlere katildi. Egitimlerin uzaktan olusu, bu süreçte bizlere avantajlar da sagladi. Yüz yüze egitime kiyasla çok sayida ögretmenimiz farkli egitimlere katilma imkâni buldu, kendini gelistirdi, uluslararasi geçerliligi olan sertifika sahibi oldu.

Yari yil tatili ve 8-12 Subat Mesleki Çalisma Döneminde 40 mesleki gelisim egitimini uzaktan egitim sistemi üzerinden 400 bin ögretmenimizin basvurusuna açtik. Çagin gereklilikleri, sartlarin dogurdugu ihtiyaçlar, sizlerin beklentileri ve teklifleriniz dogrultusunda egitimlerimiz artarak devam edecek."

"Yeni bir döneme baslarken biliyorum ki egitimin sekli ve araçlarindan çok; muhteva ve niteligini dikkate alarak, edindiginiz tecrübe ve yeni becerilerle her yerde, her sartta mesleginizin gereklerini layikiyla yerine getireceksiniz" diyen Bakan Selçuk sunlari kaydetti:

"Yeter ki saglikli olalim, birlikte olalim. Biz, her zaman sizlerin yaninda olacagiz. Salgin nedeniyle siniflarin kapisini kapatmak zorunda kaldigimiz günden bu yana, evlatlarimiz için gece gündüz ter döken, “Ziya Ögretmenim burasi bizde!” diyen siz meslektaslarim; tek tek her biriniz bizim için çok önemlisiniz. Ögrencilerimizin ve ülkemizin güzel gelecegi size emanet. Hepinize basarili bir egitim ögretim dönemi diliyorum."Kaynak: IHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —