Tarih: 28.12.2020 06:06

Son dakika haberi: Sokaga çikma yasaginin 4 gün olacagi açiklandi! Marketler hangi saatlerde açik olacak?

Facebook Twitter Linked-in

Sokaga çikma yasagi 4 gün mü olacak sorusunun cevabi belli oldu. Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi sonrasi açiklamalarda bulundu. Erdogan açiklamasinda "23-24-25-26 Nisan tarihleri arasinda günlük hayata etkisini en az düzeyde tutma konusunda 31 ilimizde sokaga çikma kisitlamasi yapmayi planliyoruz" dedi. Sokaga çikma kisitlamasinin oldugu 23 Nisan Persembe ve 24 Nisan Cuma günleri marketler ve bakkallar 09.00-14.00 saatleri arasinda faaliyet gösterebilecek.

Son dakika haberi: Cumhurbaskani Erdogan, Tarabya'daki Huber Köskü'nde video konferans yöntemiyle gerçeklestirilen ve 4 saat süren toplanti sonrasi açiklamalarda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan'in açiklamalarindan öne çikan basliklar:

Bu toplantida ana gündem maddemiz koronavirüs salginiyla mücadele kapsaminda yaptigimiz ve yapacagimiz çalismalardi. Ayrica Suriye, Libya ve Ege'deki gelismeler basta olmak üzere önemli güvenlik konularimizla ilgili degerlendirmelerde bulunduk.

Uluslararasi kamuoyunu bir kez daha darbeci Hafter'e karsi ülkenin mesru yönetimine destek vermeye davet ediyoruz. Türkiye gücünü uluslararasi hukuktan ve kendi çikarlarini koruma iradesinden alan kararli durusuyla Akdeniz'deki oyunlari bozmayi sürdürecek

Türkiye Rusya ile vardigi 5 Mart mutabakatina bagliligini korumakla birlikte rejimin saldirganligina da geçit vermeyecektir. Rejim böyle devam etmesi halinde çok agir kayiplarla bunun bedelini ödeyecektir. Idlib'deki ateskes iklimini bozmak için provokatif eylemler düzenleyen karanlik örgütlere de müsamaha göstermeyecegiz.

Sinirlarimiz içinde ve disinda terör örgütüne nefes aldirmamakta, her firsatta basini ezmekte kararliyiz. Son iki haftada toplam 38 teröristi etkisiz hale getirdik.

Koronavirüs salgininin önüne geçmek için aldigimiz tedbirlerin meyvelerini toplamaya basladik. Test vaka oranimiz azaliyor. Iyilesen hasta sayimiz katlanarak artiyor. Salginin hizini engellemek için halen 239 mahalle, köy veya belde düzeyinde yerlesim yeri de karantina altinda tutulmaktadir.

Hastanelerimizde olaganüstü bir yogunluk yasanmiyor. Saglik personelimiz canla basla görevlerini yürütüyor. Ücretsiz maske dagitimimiz PTT ve eczanelerden devam ediyor. Yogun bakim solunum cihazlarinin üretimi konusundaki çalismalarimiz basariyla neticelendi. Mayis ayi sonuna kadar 5 bin cihazi üretmis olacagiz.

Savunma sanayisinde gerçeklestirdigimiz büyük atilimi tibbi cihaz ve ilaç basta olmak üzere kritik tüm alanlarda sürdürecegiz. Elimizde epeyce bir stoku bulunan kritik ilaçlarin üretimine yerli firmalarimiz da basladi.

Milletimizin çok büyük bir bölümünün açiklaman tedbirlere uymasi sayesinde salginin felaket boyutuna ulasmasinin önüne geçtik. 23-24-25-26 Nisan tarihleri arasinda günlük hayata etkisini en az düzeyde tutma konusunda 31 ilimizde sokaga çikma kisitlamasi yapmayi planliyoruz.

HÜRRIYET GAZETESI BÖYLE DUYURMUSTU

KORONAVIRÜSLE ilgili tüm çalismalari Huber Köskü’nden yöneten Cumhurbaskani Tayyip Erdogan, dördüncü kez yapilacak dijital kabine toplantisina da buradan baskanlik edecek. Edinilen bilgiye göre toplantinin ana gündem maddesini koronavirüse karsi alinacak tedbirler olusturuyor. Toplantida 23 Nisan kutlamalarina yönelik üç farkli formül ele alinacak.

DÖRT GÜNLÜK YASAK

Toplantida ilk olarak 23-24-25-26 Nisan’i kapsayan dört günlük sokaga çikma yasagi ilan edilmesi önerisi tartisilacak. 

SADECE MARKETLER AÇIK

Ikinci formül ise 23-24 Nisan’da disaridaki yogunlugun artmamasi için sadece marketlerin açik kalmasi ve diger isyerlerinin tamaminin kapali olmasina dönük öneri olacak. Yine formüle göre, 25-26 Nisan’da 30 büyüksehir ve Zonguldak’ta son iki haftadir uygulanan hafta sonu sokaga çikma yasaginin devam etmesi öngörülüyor.

CUMHURBASKANI KARAR VERECEK

Kabinede gündeme gelecek üçüncü formül ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’nda tatil olmasi, 24 Nisan cuma günü isyerlerinin normal mesai yapmasi. Hafta sonu 30 büyüksehri ve Zonguldak’ta sokaga çikma yasagi uygulanmasi. Son karar Cumhurbaskani ve Bakanlar Kurulu’nun. Tüm önerilerin artilari ve eksileri detaylariyla ele alindiktan sonra son karari Cumhurbaskani Erdogan verecek. Toplantida Atatürk Havalimani ve Sancaktepe’de insa edilen koronavirüs hastanelerindeki son durum da ele alinacak. Erdogan’in helikopterle inceleme sirasinda Sancaktepe’de yapilan hastanenin çevresinin süratle agaçlandirilmasi için talimat verdigi de ögrenildi.

RAMAZAN AYI OPERASYONU

Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun iki haftadir 31 sehirde uygulanan hafta sonu sokaga çikma yasaklarinin sonuçlari hakkinda bilgilendirme yapacagi toplantida gelecek hafta pik seviyeye ulasmasi beklenen koronavirüsle mücadelede alinacak yeni tedbirler de detaylariyla konusulacak. Toplantida yaklasan Ramazan ayi öncesinde koronavirüse karsi sehirlerde ve ekonomide alinacak yeni tedbirler, ihtiyaç sahiplerine ulastirilacak yardimlar da görüsülecek. Bu kapsamda Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, 59 ülkedeki yaklasik 25 bin Türk’ün Ramazan ayini evlerinde geçirmesi için 27 Nisan’da tamamlanmasi planlanan uçaklarla Türkiye’ye tasima operasyonu hakkinda son bilgileri paylasacak.

ERDOGAN TRUMP’LA KORONAYI GÖRÜSTÜ

Cumhurbaskani Erdogan, dün aksam ABD Baskani Donald Trump ile telefonda görüstü. Iletisim Baskanligi’ndan yapilan açiklamaya göre görüsmede, ikili meselelerin yani sira bölgesel gelismeler ele alindi. Iki lider, NATO müttefikliginin gerektirdigi dayanisma ruhunun geregi olarak, koronavirüs salgininin kamu sagligi ve ekonomilere olusturdugu tehdide karsi yakin isbirliklerini sürdürme noktasinda mutabik kaldi.

Içisleri Bakanliginca, 81 il valiligine, 23, 24, 25 ve 26 Nisan'da 31 ilde uygulanacak sokaga çikma kisitlamasiyla ilgili genelge gönderildi.
Genelgede, koronavirüs salgininin görüldügü andan itibaren, Saglik Bakanligi ve Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari dogrultusunda, salginin/bulasinin toplum sagligi ve kamu düzeni açisindan olusturdugu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayilim hizini kontrol altinda tutma amaciyla bir çok tedbir kararinin alinarak uygulamaya geçirildigi hatirlatildi.

Genelge ile 22 Nisan saat 24.00 ile 26 Nisan saat 24.00 arasinda istisnalar hariç Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon ve Van ile Zonguldak il sinirlari içinde bulunan tüm vatandaslarin sokaga çikmalari kisitlandi.

Uygulamanin günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amaciyla, ramazanin baslayacak olmasi nedeniyle 21 Nisan Sali ve 22 Nisan Çarsamba günleri market ve bakkallarin çalisma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi.

 ISTE SOKAGA ÇIKMA YASAGININ DETAYLARI!

Sokaga çikma kisitlamasinin oldugu 23 Nisan Persembe ve 24 Nisan Cuma günleri marketler ve bakkallar 09.00-14.00 saatleri arasinda faaliyet gösterebilecek.

Bu kapsamda vatandaslar (65 yas ve üzeri ile 20 yas ve altinda bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarinin karsilanmasi ile sinirli olmak ve araç kullanmamak sartiyla (engelliler hariç) ikametlerine en yakin market ve bakkallara gidip gelebilecek. Ayni saatler arasinda marketler ve bakkallar evlere/adrese servis seklinde de satis yapabilecek.

25 Nisan Cumartesi ve 26 Nisan Pazar günleri marketler ve bakkallar kapali olacak.

Sokaga çikma kisitlamalarinin oldugu günlerde, ekmek üretiminin yapildigi firin ve unlu mamul ruhsatli is yerleri ile bu is yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrica tatli üretiminin yapildigi/satildigi is yerleri açik olacak.

23 Nisan Persembe ve 24 Nisan Cuma günleri vatandaslarin disari çikamadigi saatler ile 25 Nisan Cumartesi ve 26 Nisan Pazar günleri, tatli satis amaçli is yerleri, sadece evlere/adrese servis seklinde satis yapabilecek.

Ramazan ayi nedeniyle, sokaga çikma kisitlamasinin olacagi günlerde sadece evlere paket servis seklinde olmak üzere lokanta ve restoran tarzi is yerleri, ilaç, tibbi cihaz, tibbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satisina iliskin faaliyetleri yürüten is yerleri, kamu ve özel saglik kurum ve kuruluslari, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluslari ile isletmeler (havalimanlari, limanlar, sinir kapilari, gümrükler, karayollari, huzurevleri, yasli bakim evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çagri Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç Idaresi, PTT ve benzeri), valilikler/kaymakamliklar tarafindan yerlesim merkezleri için her 50 bin nüfusa 1 ve il sinirlari içinden geçen sehirler arasi karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için 1 olmak üzere, belirlenecek sayida akaryakit istasyonu ve lastik tamircisi (bu madde kapsaminda açik olacak akaryakit istasyonlari ile lastik tamircileri kura yöntemi ile belirlenecek ve nöbetçi akaryakit istasyonlarinin marketleri açik olacak) faaliyet gösterebilecek.

Dogal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve isletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve dogalgaz çevrim santralleri gibi), su, gazete ve mutfak tüpü dagitim sirketleri, hayvan barinaklari, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakim merkezleri, saglik hizmetlerinin kapasitesini arttirmaya yönelik acil insaat, donanim benzeri faaliyetleri yürüten isletme/firmalar, bulundugu yerin il/ilçe Hifzissihha Kurulu tarafindan izin verilmesi sarti ile makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balik üretimi gibi gida maddelerinin üretiminin yapildigi tesisler ve kagit, kolonya üretimi basta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak ham maddelerin üretiminin yapildigi tesisler çalismalarini sürdürecek.

 Yurt içi ve disi tasimacilik (ihracat/ithalat/transit geçisler dahil) ve lojistigini yapan firmalar, oteller ve konaklama yerleri, gida, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj saglayan üretim tesisleri, çalisanlari insaat/maden alaninda bulunan santiyede konaklayarak yapimi veya çalismasi devam eden büyük insaatlar ile madenler (bu madde kapsaminda insaat ve konaklama ayni santiye alani içinde ise izin verilecek, baska bir yerden çalisanlarin gelmesine ve santiyede kalanlarin baska bir yere gitmelerine izin verilmeyecek, çalisma alani sadece insaat alani/maden sahalari ile sinirli tutulacak) Gazete, radyo ve televizyon kuruluslari ile gazete basim matbaalari, daha önceden sözlesmeye/taahhüde baglanmis ve belirlenen süre içerisinde yetistirilmesi gereken ihracata konu mal, malzeme, ürün, araç-gereç üreten is yerleri ve tesisler (istisna olarak mevcut zorunluluklarini ispatlamalari ve anilan sartlara uymalari kaydiyla) sokaga çikma kisitlamasi/yasaklamasinin oldugu 23- 24 Nisan günleri sebze-meyve halleri faaliyet gösterebilecek.

ISTISNA KAPSAMINDAKI VATANDASLAR

 Açik olacak is yeri, isletme ve kurumlarda yönetici, görevli veya çalisanlar, 23 Nisan günü ile sinirli olmak üzere TBMM çalisanlari, kamu düzeni ve güvenliginin saglanmasinda görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil), Acil Çagri Merkezleri, AFAD, Kizilay ve Vefa Sosyal Destek Birimleri'nde görev alanlar, cenaze defin islemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakinlarinin cenazelerine katilacak olanlar, elektrik, su, dogal gaz, telekomünikasyon ve benzeri kesintiye ugramamasi gereken iletim ve altyapi sistemlerinin sürdürülmesi ve arizalarinin giderilmesinde görevli olanlar, ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiginde (kargo dahil), yurt içi ve yurt disi tasimacilik, depolama ve ilgili faaliyetler kapsaminda görevli olanlar, yasli bakimevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakim merkezleri çalisanlari, otizm, agir mental retardasyon, down sendromu gibi "özel gereksinimi" olanlar ile bunlarin veli/vasi veya refakatçileri,demir-çelik, cam, ferrokrom benzeri sektörlerde faaliyet yürüten is yerlerinin yüksek dereceli maden/cevher eritme firinlari ile soguk hava depolari gibi zorunlu olarak çalistirilmasi gereken bölümlerinde görevli olanlar istisna kapsaminda bulunacak.

Ayrica bankalar basta olmak üzere yurt çapinda yaygin hizmet agi olan kurum, kurulus ve isletmelerin bilgi islem merkezlerinin çalisanlari (asgari sayida olmak kaydiyla), bozulma riski bulunan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, islenmesi, pazarlanmasi ve nakliyesinde çalisanlar, küçükbas-büyükbas hayvanlari otlatanlar, aricilik faaliyetini yürütenler, sokak hayvanlarini besleyecek kisiler ile ikametinin önü ile sinirli olmak kaydiyla evcil hayvanlarinin zorunlu ihtiyacini karsilamak üzere disari çikacaklar, veteriner hekimler, ekmek dagitimi ile marketler ve bakkallarin evlere servis hizmetinde görevli olanlar, zorunlu saglik randevusu olanlar (Kizilay'a yapilacak kan ve plazma bagislari dahil), yurt, pansiyon, santiye benzeri toplu yerlerde kalanlarin gereksinim duyacagi temel ihtiyaçlarin karsilanmasinda görevli olanlar, is sagligi ve güvenligi nedeniyle is yerlerinden ayrilmalari riskli olan çalisanlar (is yeri hekimi vb.), servis hizmeti vermek üzere disarida olduklarini belgelemek sarti ile teknik servis çalisanlari, tarimsal üretimin devamliligi için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsaminda bölgesel özelliklere göre Il/Ilçe Hifzissihha Kurullarinca izin verilenler, belediyelerin toplu tasima, temizlik, kati atik, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlik hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalisacak personel,sokaga çikma kisitlamasi/yasaklamasinin oldugu 23-24 Nisan günleri 06.00-09.00 saatleri arasinda marketler ve bakkallar ve 26 Nisan günü saat 18.00'den sonra geçerli olmak üzere tedarik zincirinin aksamamasi amaciyla marketler ve sebze-meyve hallerine mal, malzeme ve ürünlerin nakli, depolanmasi, mal kabulü ve satisa hazirlanmasi asamasinda görevli olanlar (bu madde kapsaminda hiçbir sekilde mal, malzeme ve ürün satisi yapilamaz) istisna kapsaminda bulunacak.

Belirtilen istisnalar disindaki tüm vatandaslarin evlerinde kalmasi esas olacak.

EKMEK DAGITIM PLANI YAPILACAK

Seyahat izin belgeleri sokaga çikma kisitlamasi/yasaklamasi süresince geçerli olacak.

Basta saglik ve güvenlik olmak üzere kamu düzeninin tesisi amaciyla görevli olan kamu görevlilerinin sehir içi toplu ulasimlarini teminen belediyelerce gerekli tedbirler alinacak.

Ekmek dagitiminin düzenli olmasi amaciyla vali ve kaymakamlarin baskanliginda firincilar odasi, yerel yönetim, emniyet ve jandarma temsilcilerinin katilimiyla olusacak komisyon tarafindan, her mahalle için muhtar görüsü de alinarak hizla il/ilçe ekmek dagitim plani yapilacak. Bu planda il/ilçedeki ekmek üreten is yerlerinin sorumlu olduklari dagitim bölgeleri (mahalle/cadde/sokak ölçeginde) ile her dagitim bölgesi için görev yapacak araç listeleri belirlenecek.

Bu sekilde yapilacak planlama disinda, sadece Vefa Sosyal Destek Birimleri ekmek dagitimini gerçeklestirebilecek.

KANUNI ISLEM YAPILACAK

Sokaga çikma kisitlamasi/yasaklamasinin oldugu 23- 24 Nisan günleri gazete dagitimi/satisi, marketler ve bakkallar araciligiyla gerçeklestirilecek.

25-26 Nisan günleri ise gazete dagitimi, sadece gazete sirketlerinin ring halinde çalisacak kendi dagitim araçlari, tespit edilecek içme suyu dagitim bayileri ve Vefa Sosyal Destek Birimleri araciligiyla yapilacak.

Genelge kapsaminda makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balik üretimi gibi gida maddelerinin üretiminin yapildigi tesisler ve kagit, kolonya üretimi basta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapildigi tesisler ile tarimsal üretimin devamliligi için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamindakilere yönelik kararlar, il/ilçe Hifzissihha Kurullarinca en geç 22 Nisan Çarsamba günü saat 22.00'ye kadar alinacak.
Bakanlik, söz konusu tedbirlere iliskin valiler/kaymakamlar tarafindan ilgili mevzuat uyarinca gerekli kararlarin hizla alinmasi, uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi ve magduriyetlere neden olunmamasini istedi.

Alinan kararlara uymayan vatandaslara Umumi Hifzissihha Kanunu'nun 282'nci maddesi geregince idari para cezasi verilmesi basta olmak üzere aykiriligin durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri geregince islem yapilacak, konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —