Tarih: 10.05.2021 17:57

Sosyal medya burun ameliyatlarini arttiriyor

Facebook Twitter Linked-in

Yüzdeki oranlarin nasil olmasi gerektigi konusu insanlarin hep kafasini yormustur. Her ne kadar resim ve heykel sanatlarinda sanatçilar ideal ölçüler ve oranlara bagli kalarak eserlerini yapmaya çalissalar da, cerrahi yapilirken insanin yüzüne yakisan burnun ideal ölçülerde olmasinin pek gerekmedigini söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Halil Ibrahim Canter, “Burun ameliyatindan sonra ortaya çikan sonuç, kisinin yüzünün geri kalaniyla uyumlu olmali. Hasta ailesel ve irksal karakterini de tamamen kaybetmemeli. Ameliyat sonrasi asil hedef, hastanin bir ameliyat geçirdiginin belli olmadigi en dogal sonucu elde etmek olmali” dedi.

Sosyal medya, ameliyatlari artirdi 

Son yillara bakildiginda burun estetigine yönelik ameliyatlarda bir artisin oldugunu vurgulayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Halil Ibrahim Canter, “Bu aslinda sosyal medyanin yasantimizda yarattigi etkiyle iliskili. Insanlar ameliyatlarini ve sonuçlarini bu platformlarda paylastikça toplumdaki diger bireylerin farkindaligi da yükseliyor. Ayrica ameliyati yapan hekimlerin ayni mecralarda bilgi amaçli yaptiklari paylasimlarin da bu artisa kuskusuz pozitif bir etkisi oluyor” seklinde konustu.

Yüz gelisimi tamamlanmadan burun ameliyati olunmamali

Anatomik olarak yüzün orta kesiminde yer alan burnun ayni zamanda gelisme çaginda yüzün büyüme merkezlerinden biri oldugunun altini çizen Prof. Dr. Halil Ibrahim Canter, “Bir baska deyisle, yüz gelisimi tamamlanmamis bireylerde yapilan burun ameliyatinin özellikle üst disler ve yüzün orta kesiminde büyüme geriligine yol açma riski tasidigini da belirtelim. Bu nedenle kemik gelisiminin tamamlanmasi beklenerek; kizlarda 16, erkeklerde 18 yasindan önce burun ameliyati yapilmasi dogru olmayacaktir” dedi. 

Ancak, eger tibbi sebeplerle daha önce yapilmasi gerekirse, kemik gelisiminin hangi asamada oldugunun el bilek filmiyle degerlendirilmesi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Halil Ibrahim Canter, “Gelisim devam ediyorsa mümkün oldukça kemik yapilara müdahale edilmeden ameliyat tamamlanmaya çalisilmali. Ileri yas grubunda bir sinirlama yok ancak kisinin eslik eden kronik hastaliklari göz önüne alinarak bir degerlendirme yapilmasi en sagliklisidir. Ayrica ilerleyen yas ile burundaki büyümenin düzeltilmesi için asiri kikirdak alinmasindan da kaçinmak gerekir. Çünkü ilerleyen yaslarda derinin de kalinlasabilecegini göz önüne alirsak, asiri alinan kikirdaklara bagli olarak burun destegini kaybettiginde bu ameliyatlarin solunum güçlügüne neden olma ihtimali ortaya çikacaktir” seklinde konustu.

Elinde fotografla gelen hastaya ayni burnun yapilmasinin garanti edilemeyecegi söylenmeli

Estetik ameliyatlar öncesinde hastayla yapilan görüsmelerin bir danismanlik hizmeti gibi oldugunu hatirlatan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Halil Ibrahim Canter, “Sonuçta ortada bir hastalik yoktur ve kisi tibbi bir gerekçe olmaksizin vücudunda istedigi bir degisiklik için profesyonel destek alacaktir. Bu asamada en dogru yaklasim, hastanin genel sagligini riske atmadan yapilabilecekleri ve olasi sonuçlari hastaya anlatmaktir. Örnegin elinde fotograf ile gelen bir hastaya, o fotografta begendigi burnun aynisinin yapilmasinin garanti edilemeyecegi söylenmeli. Hatta aynisi yapilabilse dahi, burnun yüz estetiginin bir parçasi oldugu için ancak kisinin yüzüyle uyumlu oranlara ulasildiginda burnun güzel bir görünüme sahip olacaginin alti çizilmeli” açiklamasinda bulundu.

Iyilesme ameliyata göre degisebiliyor

Sadece burun ucuna müdahale edilen hastalarda iyilesme sürecinin çok hizli olup burun üzerine alçi bile konulmazken, kemiklere de islem yapilan hastalarda iyilesmenin biraz daha uzun sürüp 1 hafta- 10 günü bulabildigine dikkat çeken Prof. Dr. Halil Ibrahim Canter, “Nefes almayla ilgili problemleri olup burun içinde burun etlerine veya burun orta kikirdagina da islem yapilan hastalarda ise ameliyattan sonra burun içine silikon tamponlar yerlestirmek gerekebilir. Tüm bu farkliliklara ragmen genel anlamda hastalara yaklasik iki hafta içinde yüzdeki sisliklerin önemli ölçüde gerileyecegi, tüm atel ve tamponlarin çikarilacagi, olasi morluklarin yok olacagi bilgisi verilir. Ancak doku iyilesmesinin 6 ay ila 1 yila kadar devam edebildigini unutmamak gerekir. Bu süre zarfinda; burun mutlaka travmalardan korunmali, asiri sicak veya soguga maruz birakilmamali ve özellikle burun kemiklerine de müdahale edilen ameliyatlarda, gözlük kullaniminin burunda egrilige sebep olabilecegi bilgisi hastalara mutlaka daha önceden söylenmeli” dedi.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —