Vücudumuzun ana enerji kaynagi karbonhidrattir. Çogumuz kilo alacagimiz düsüncesiyle karbonhidrat tüketmekten kaçiniriz. Ancak dogru besinleri seçersek hem glisemik yükümüz artirmaz hem de gerekli enerjiyi depolamis oluruz. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, spor yapanlarin karbonhidrat kaynagini seçerken ne çok hizli ve ne de çok yavas emilen besinleri tercih etmesi gerektigine dikkat çekiyor. Balin glisemik indeksinin, türüne göre degismekle beraber düsük ve orta düzeyde oldugunu belirten Uzm. Dyt. Kürüm, “Bal kan sekerini hizli yükseltmez, bu da spor yapanlarin performansini daha uzun süre devam ettirebilmeleri için önemlidir. Ayrica bali az miktarda bir protein kaynagi ile karistirirsaniz glisemik yükünü yani kan sekerine olan etkisini biraz daha düsürmüs olursunuz. Bu sekilde bal gibi çok önemli ve besleyici bir karbonhidrat kaynagini dogru kullanarak kas ve karaciger glikojen depolarinizi doldurabilirsiniz” diyor.
Aktif bireylerin koruyucu gidasi
Uzm. Dyt. Kürüm, balin aminoasitlerden enzimlere, minerallerden antioksidan etki gösteren fenolik bilesenlere kadar çok zengin fonksiyonel özelliklere sahip oldugunu belirtiyor. Balin, antioksidan ve anti-inflamatuar etki gösterdigini de hatirlatan Uzm. Dyt. Kürüm, bu sayede balin aktif spor yapan bireylerde artan oksidatif strese karsi koruyucu özellik saglarken ayni zamanda antrenman sonrasi kas ve eklem agrilarini azaltmada yardimci oldugunu söylüyor. Bu noktada bal satin alirken mutlaka güvenilir bir markanin tercih edilmesi gerektiginin altini çizen Uzm. Dyt. Kürüm, sözlerini söyle sürdürüyor: “Piyasada ambalajli ya da açikta satilan birçok bal var. Tüketici olarak bu ballari duyusal olarak degerlendirerek saglikli ve dogal olup olmadigini anlayamayiz. Dogal ve saglikli bali anlamanin tek yolu analiz sonuçlaridir. Balin fonksiyonel özelliklerinden faydalanmak isteyenlere sadece güvenilir markalara ait, analizi yapilmis, ambalajli ballari tüketmelerini öneriyorum.”
Antrenman günü bal tüketebilirsiniz
Spor yapanlarin en zorlandigi konulardan birinin antrenman öncesi ve sonrasi ögünler oldugunu hatirlatan Uzm. Dyt. Orçun Kürüm, bu ögünlerin kaslara enerji saglanabilmesini için karbonhidrat agirlikli olmasi gerektiginin altini çiziyor: “Örnegin bir kâse süte yulaf ve dogal bal ekleyebilir ya da 1 dilim ekmege fistik ezmesi ve dogal bali sürerek tüketebilirsiniz. Bu sekilde enerji saglayan glikojen depolarinizi desteklemis olursunuz. Protein tüketimi hem kas kaybini önlemek ve hem de kas yenilenmesini desteklemek için önemlidir. Fakat antrenman sonrasinda az bir miktar tüketilmesi çogumuza yetecektir. Örnegin bir kâse yogurt veya bir bardak süte 1 yemek kasigi dogal bal eklemek iyi bir alternatif olabilir. Eger kas gelisimine yönelik bir sporla ugrasiyorsaniz bu ögünü proteinden zengin hale getirebilmek adina 1 avuç çig kuruyemis de ekleyebilirsiniz.”
Kis aylari gibi enerjimizin düstügü ve bagisikligin daha önemli oldugu dönemlerde ihtiyaçlarimizin degistigini anlatan Uzm. Dyt. Kürüm, aktif spor yapanlarin propolis ve ginseng içeren dogal bal karisimlarini tüketerek, enerji seviyelerini arttirabilecekleri gibi bagisikliklarini da güçlendirebileceklerini hatirlatiyor.
Balkabakli Balli Trüf
Malzemeler
300-400 gr balkabagi (2 su bardagi)
5-6 kasik yulaf unu
3 yemek kasigi Dogal Çiçek Bali
1 bardak ceviz içi
Tarçin (istege göre)
Disini süslemek için
Kakao
Hindistancevizi
Hazirlanisi
Balkabaklarini haslayin, haslanmis kabaklari bir kaba alarak ezin. Cevizi rondodan geçirin. Haslanmis balkabaklari ile cevizi, dilerseniz tarçin ilave ederek karistirin ve küçük toplar haline getirin. Yaptiginiz toplari kakao ve Hindistancevizine bulayin. Bir saat buzdolabinda bekletip servis edin.
Balli Sporcu Smoothie
Malzemeler
2 su bardag?i süt
1 orta boy muz
1 tatli kasigi fistik ezmesi
1 yemek kasigi Dogal Çiçek Bali
Hazirlanisi
Tüm malzemeleri blender’a atip karistirin. Karisimi bir bardaga alarak keyifle tüketin.