SU ÜRÜNLERI SEKTÖRÜNDEN ÜNIVERSITE ILE IS BIRLIGI

SU ÜRÜNLERI SEKTÖRÜNDEN ÜNIVERSITE ILE IS BIRLIGI

Türkiye'nin su ürünleri ihracatinin yüzde 70'ten fazlasini tek basina gerçeklestiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'yle is birliginde, su ürünleri ihracatinda öne çikan levre

Türkiye’ye 2021 yilinin Ocak – Ekim döneminde 1 milyar 97 milyon dolar döviz kazandiran Su ürünleri sektörü, ihracat rakamlarini daha yukari tasimak için Üniversite-Ihracat is birligine yeni bir halka ekledi.  

Türkiye’nin su ürünleri ihracatinin yüzde 70’ten fazlasini tek basina gerçeklestiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle is birliginde, su ürünleri ihracatinda öne çikan levrek, çipura, Türk somonu ve alabalik türleri için besin degerlerini analiz etti. 

Levrek, çipura, Türk somonu ve alabaliktaki besin degerleriyle ilgili analiz sonuçlari, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Bedri Girit, Izmir Su Ürünleri Yetistiricileri ve Üreticileri Birligi Baskani Ufuk Atakan Demir, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Ismail Aksoy, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Sunlu ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Tolga Dinçer’in katilimiyla basin toplantisiyla kamuoyuyla paylasildi.  


2021 YILI OCAK-EKIM DÖNEMINDE 1,09 MILYAR DOLAR SU ÜRÜNLERI IHRACATI

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit, “Son 20-25 yillik dönemde su ürünleri sektöründe dünyanin en modern ve entegre tesislerini Türk girisimcileri ülkemize kazandirdi. Bu tesislerde üretilen, protein yönüyle zengin su ürünlerimizi 90’den fazla ülkeye ihraç eder konuma geldik. 2021 yili Ocak-Ekim döneminde 1,09 milyar dolar degerinde su ürünleri ihracati gerçeklestirdik. Ocak- Ekim 2021 döneminde Türk levregi 383 milyon dolarlik ihracat tutariyla yine tüm dünyanin gözdesi oldu. Ocak- Ekim 2021 döneminde Türk levregi 383 milyon dolarlik ihracat tutariyla yine tüm dünyanin gözdesi oldu. Türkiye, çipura baliginin ihracatindan 311 milyon dolarlik döviz elde ederken; alabalik ihracati 123 milyon dolar, orkinos ihracati 20 milyon dolar olarak kayitlarimiza geçti.” dedi.   

Dünyada özellikle yetistiricilik alaninda ciddi bir büyüme yasandigini vurgulayan Bedri Girit, bunun Türkiye pazarina da yansidigina deginiyor. 

“Denizlerde kirlilik, asiri ve yanlis avlanma gibi nedenlerden dolayi avcilik azaliyor. Dünya genelinde su ürünleri yetistiriciligi payi yüzde 50 düzeyinde. Bugün Türkiye’de bu oranin yüzde 47 sevilerine geldigini görüyoruz. Burada amaç pazara yakin, kontrollü üretim ile yetistiriciligin gelismesini saglamak. Tüm bunlarin farkindaligi ile, sektörümüzün ihracatini artirmak ve Türk su ürünleri sektörünün dünyadaki bilinirligini gelistirmek ve imajini güçlendirmek için bir dizi tanitim projelerimizle de ihracatçilarimiza destek olmaya çalisiyoruz.” 

SU ÜRÜNLERI YETISTIRICILIGI ,PROTEIN KAYNAKLARINI GÜVENCE ALTINA ALMAK IÇIN HAYATI ÖNEMDE 

Girit, “Bilindigi gibi, 2050 yilinda 9,8 milyara ulasmasi beklenen dünya nüfusu ile birlikte protein ihtiyacinin da %35'ten fazla artmasi öngörülüyor. Bu anlamda, su ürünleri yetistiriciligi, protein kaynaklarini güvence altina almak için hayati önem tasiyor. Son dönemde Avrupa Yesil Mutabakati ve Paris Anlasmasi gibi çevreci politikalar oldukça gündemde. Avrupa Yesil Mutabakati ile sera gazi emisyonlarinin 2030 yilinda %50’ye düsürülmesi, 2050 yilinda ise iklim nötr olmasi hedefleniyor.” diye konustu. 

 

SU ÜRÜNLERI SEKTÖRÜ DÜSÜK KARBONLU EKONOMI IÇIN ÇALISIYOR 

AB’nin sinirda karbon uygulamasi ile birlikte önümüzdeki yillarda ihracata karbon vergisi gelecegini hatirlatan Bedri Girit sözlerini söyle noktaladi; 

 ''Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi olarak, su ürünleri sektörünün karbon salinimini azaltmak konusunda üyelerimiz nezdinde farkindalik yaratmak ve girisimlerde bulunmak amaciyla projeler hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda öncelikli olarak sektörün karbon salinimina yönelik mevcut durum analizinin yapilmasi (karbon ayak izinin hesaplanmasi, hangi faktörlerin ne kadar artirdiginin tespit edilmesi vs.) ve sonrasinda bir yol haritasi belirlenmesi konusunda yine degerli Üniversitemiz Ege Üniversitesi ile is birligi yapiyoruz. Bu konuda çalismalarimiza Gida Sektörü Sürdürülebilirlik Ur-Ge projemiz ile devam etmeyi planliyoruz.”

SANAYI VE ÜNIVERSITE ISBIRLIGI KUVVETLENIYOR 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Sunlu da sanayi ve üniversite arasindaki is birliginin her geçen gün artmasi gerektigine degindi. 

Ege Üniversitesi ve EIB'nin bu noktada çok güzel bir örnek olduguna isaret eden Sunlu, yaklasik 4 yildir uyum içinde çalistiklarini dile getirdi. 

 Türkiye'de yillik balik tüketiminin yaklasik 6 kilogram oldugunu animsatan Sunlu, "Bizim amacimiz 6 kilogram tüketimi 24 kilogramlara kadar çikarmak. Balik tüketiminde istedigimiz rakamlarin çok uzagindayiz. Bazi uzak dogu ülkelerinde 70 kiloya kadar çikiyor. Amacimiz su ürünleri halkimiza dogru bir sekilde anlatabilmek ve tüketimi artirmak." dedi. 

Konusmalarinin ardindan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Tolga Dinçer, Doga ve Çiftlik Baliklari (Levrek, Çipura, Türk Somonu ve Atlantik Somonu) Arasindaki Besinsel Içerik ve Farkliliklarin Tespiti ile ilgili çalismasinin detaylarini paylasti.


Çalismada çipura, levrek ve somon üzerine egildiklerini belirten Dinçer, yetistiricilik baliklarinin hem Tarim ve Orman Bakanligi hem de Avrupa Birligi tarafindan sürekli denetlendigini aktardi.